Κατανόηση της Καρδιοπάθειας
shutterstock
shutterstock

Κατανόηση της Καρδιοπάθειας

Εάν ο γιατρός που παρακολουθεί ένα άτομο πιστεύει ότι έχει καρδιακή νόσο, θα ρωτήσει πρώτα για τα συμπτώματά του και θα ζητήσει το ιατρικό ιστορικό του. Θα του κάνει επίσης ιατρική εξέταση.

Η ακρόαση της καρδιάς για ήχους βουητού γνωστό ως φύσημα της καρδιάς, μπορεί να δώσει σημαντικές ενδείξεις για καρδιακά προβλήματα. Εάν υπάρχει υποψία για καρδιακές παθήσεις, θα ζητήσουν να γίνουν περισσότερες εξετάσεις.

Πώς γίνεται η διάγνωση της καρδιακής νόσου;

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) είναι συνήθως η πρώτη εξέταση που γίνεται. Καταγράφοντας την ηλεκτρική δραστηριότητα μέσα στην καρδιά, το ΗΚΓ αποκαλύπτει τυχόν ζητήματα που μπορεί να είναι πηγή προβλημάτων ή μπορεί να δείξει ότι ο καρδιακός μυς έχει τραυματιστεί από έλλειψη οξυγόνου.

Ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει άλλες εξετάσεις για τη διάγνωση καρδιακής νόσου, όπως:

Καρδιακός καθετηριασμός, ακτινογραφίες, σαρώσεις με χρήση CT, MRI ή πυρηνικής τεχνολογίας, αγγειογραφία, μια ειδική τεχνική που επιτρέπει τη λεπτομερή απεικόνιση των αιμοφόρων αγγείων, ηχοκαρδιογράφημα (υπερηχογράφημα καρδιάς) για να μάθει πόσο καλά λειτουργεί η καρδιά και οι βαλβίδες, εξελιγμένες εξετάσεις για αρρυθμίες, όπως ηλεκτροφυσιολογία ή τεστ EP, βαθμολογία ασβεστίου στεφανιαίας αρτηρίας, βιοψία μυοκαρδίου.

Εάν κάποιος έχει διαγνωστεί με καρδιακή νόσο, καλό είναι να κάνει κάποιες ερωτήσεις στον γιατρό στην επόμενη επίσκεψη:

Τι προκάλεσε το πρόβλημα της καρδιάς του;

Πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα της καρδιάς του;

Τι θεραπείες χρειάζεται; Υπάρχουν παρενέργειες;

Πρέπει να ξεκινήσει ένα ειδικό πρόγραμμα για να κάνει την καρδιά του πιο δυνατή;

Τι πρέπει να κάνει εάν τα συμπτώματά του επιδεινωθούν γρήγορα;

Τι μπορεί να κάνει για να μην επιδεινωθεί αυτό ή να έχει ξανά καρδιακό πρόβλημα;

Πρέπει να τρώει διαφορετικά τρόφιμα;

Πώς θα επηρεάσει αυτό τις δραστηριότητές του, όπως το σεξ, την εργασία ή τη φροντίδα των παιδιών ή των εγγονιών του;

Τι μπορεί να κάνει για να νιώθει λιγότερο άγχος και ανησυχία;

Πόσο συχνά πρέπει να πηγαίνει επίσκεψη στο ιατρείο;

Τύποι καρδιακών παθήσεων: Συμπτώματα και θεραπεία

Οι καρδιακές παθήσεις έχουν πολλούς διαφορετικούς τύπους. Ο κάθε τύπος έχει τα δικά του συμπτώματα και θεραπείες, αν και υπάρχει κάποια επικάλυψη. Με ορισμένες μορφές καρδιακής νόσου, μπορεί να μην παρατηρηθεί κανένα σύμπτωμα.

Στεφανιαία νόσος

Τα συμπτώματα της στεφανιαίας νόσου περιλαμβάνουν:

Στηθάγχη, ενόχληση, βάρος, πίεση, πόνο, κάψιμο, συμπίεση ή οδυνηρή αίσθηση στο στήθος. Μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια μιας εργασίας. Μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα με δυσπεψία ή καούρα. Η στηθάγχη γίνεται συνήθως αισθητή στο στήθος, αλλά μπορεί επίσης να γίνει στον ώμο, τα χέρια, το λαιμό, το σαγόνι ή την πλάτη.

Δυσκολία στην αναπνοή

Αίσθημα παλμών (ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί ή παράλειψη παλμών)

Γρήγορος καρδιακός παλμός

Αδυναμία ή ζάλη

Ναυτία

Ιδρώτας

Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει:

Ασπιρίνη, φάρμακα όπως αναστολείς ΜΕΑ και β-αναστολείς, φάρμακα που θεραπεύουν τη στηθάγχη όπως η νιτρογλυκερίνη ή η ρανολαζίνη, φάρμακα που στοχεύουν την υψηλή αρτηριακή πίεση και την υψηλή χοληστερόλη, δύο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να συστήσει επεμβατικές θεραπείες όπως:

Αγγειοπλαστική με μπαλόνι (συνήθως με χρήση stent για να στηρίξει το άνοιγμα των αγγείων), εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς για παράκαμψη φραγμένων καρδιακών αρτηριών.

Έμφραγμα

Τα συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής περιλαμβάνουν:

Ενόχληση, πίεση, βάρος ή πόνος στο στήθος ή στο αριστερό χέρι

Δυσπεψία ή αίσθημα πνιγμού (μπορεί να αισθάνεται κάτι σαν καούρα)

Ενόχληση που «χτυπάει» στην πλάτη, τη γνάθο, το λαιμό ή το χέρι

Εφίδρωση, ναυτία, έμετος ή ζάλη

Εξαιρετική αδυναμία, άγχος ή δύσπνοια

Γρήγοροι ή ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί

Τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής συνήθως διαρκούν 30 λεπτά ή περισσότερο και δεν ανακουφίζονται με την ανάπαυση ή τη λήψη ενός καρδιακού φαρμάκου που ονομάζεται νιτρογλυκερίνη. Αλλά μερικοί άνθρωποι παθαίνουν καρδιακή προσβολή χωρίς να έχουν κανένα σύμπτωμα. Ένα «σιωπηλό» έμφραγμα μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, αν και συμβαίνει πιο συχνά σε άτομα με διαβήτη.

Αν νομίζει κάποιος ότι παθαίνει έμφραγμα, δεν πρέπει να καθυστερεί. Πρέπει να καλέσει άμεσα το 166. Η γρήγορη αντιμετώπιση μιας καρδιακής προσβολής είναι πολύ σημαντική για να μειωθεί το μέγεθος της βλάβης στην καρδιά.

Συγκοπή

Τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας περιλαμβάνουν:

Δύσπνοια (συχνά προκαλεί βήχα), γρήγορη αύξηση βάρους (είναι δυνατή η αύξηση βάρους 2 ή 3 κιλών την ημέρα), πρήξιμο στους αστραγάλους, τα πόδια και την κοιλιά, ζάλη, κούραση και αδυναμία, γρήγοροι ή ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, αίσθημα παλμών, πόνο στο στήθος, ξαφνικό ξύπνημα τη νύχτα, ανικανότητα αναπνοής και αλλαγές στα πρότυπα ύπνου.

Τα καθυστερημένα συμπτώματα περιλαμβάνουν απώλεια βάρους και απώλεια όρεξης.

Τα συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας μπορεί να μην σχετίζονται με το πόσο αδύναμη είναι η καρδιά. Μπορεί να υπάρχουν πολλά συμπτώματα, αλλά η καρδιακή λειτουργία μπορεί να είναι ελαφρώς εξασθενημένη.

Η θεραπεία συνήθως εξαρτάται από την αιτία της καρδιακής ανεπάρκειας, αλλά συχνά περιλαμβάνει φάρμακα για τον έλεγχο των συμπτωμάτων, όπως:

Διουρητικά χάπια 

Βήτα-αναστολείς που εμποδίζουν τη δράση της αδρεναλίνης

Αναστολείς ΜΕΑ που βοηθούν στη ρύθμιση του νατρίου

Συσκευές όπως ο βηματοδότης Μερικές φορές εμφυτεύονται για τη βελτίωση της λειτουργίας της καρδιάς και την πρόληψη θανατηφόρων αρρυθμιών. Σε πολύ προχωρημένες περιπτώσεις, η μεταμόσχευση καρδιάς μπορεί να ληφθεί υπόψη.

Αρρυθμίες

Τα συμπτώματα της αρρυθμίας περιλαμβάνουν:

Αίσθημα παλμών (αίσθημα παράλειψης καρδιακών παλμών, φτερούγισμα ή αίσθηση ότι η καρδιά «φεύγει»), σφυροκόπημα στο στήθος, ζάλη, αίσθημα ζάλης ή λιποθυμία, δυσκολία στην αναπνοή, δυσφορία στο στήθος, αδυναμία ή κόπωση.

Η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο της αρρυθμίας, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει:

Φάρμακα για τη μείωση του καρδιακού παλμού

Φάρμακα για τη μετατροπή του ρυθμού σε κανονικό

Φάρμακα για την πρόληψη θρόμβων αίματος

Καρδιοανάταξη, μια θεραπεία που περιλαμβάνει την αποστολή ισχυρού ηλεκτρικού σοκ στην καρδιά για να μετατρέψει τον καρδιακό της ρυθμό ξανά σε φυσιολογικό

Νόσος της καρδιακής βαλβίδας

Τα συμπτώματα της νόσου της καρδιακής βαλβίδας περιλαμβάνουν:

Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή, αδυναμία ή ζάλη, λιποθυμία, ενόχληση στο στήθος κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας, αίσθημα παλμών που μπορεί να αισθάνονται σαν γρήγορος καρδιακός ρυθμός, ακανόνιστος καρδιακός παλμός, παράλειψη παλμών.

Εάν η νόσος των βαλβίδων προκαλεί καρδιακή ανεπάρκεια, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Πρήξιμο των αστραγάλων, των ποδιών ή της κοιλιάς 

Γρήγορη αύξηση βάρους (είναι δυνατή η αύξηση βάρους 2 ή 3 κιλών σε μια μέρα)

Τα συμπτώματα δεν σχετίζονται πάντα με τη σοβαρότητα της νόσου της βαλβίδας. Μπορεί να μην έχει κάποιος συμπτώματα και να παρουσιάζει σοβαρή βαλβιδοπάθεια ή μπορεί να έχει σοβαρά συμπτώματα αλλά μικρή βαλβιδοπάθεια. Συχνά, το πρώτο σημάδι προβλημάτων των βαλβίδων είναι ένα καρδιακό φύσημα που εντοπίζεται κατά τη διάρκεια μιας συνήθους φυσικής εξέτασης.

Εάν η νόσος της καρδιακής βαλβίδας είναι σοβαρή, μπορεί να χρειαστεί θεραπεία με φάρμακα για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας. Μπορεί επίσης να χρειαστεί επεμβατικές διαδικασίες για την επισκευή ή την αντικατάσταση της βαλβίδας.

Συγγενής καρδιοπάθεια

Στους ενήλικες, τα συμπτώματα συγγενούς καρδιοπάθειας περιλαμβάνουν:

Δυσκολία στην αναπνοή, περιορισμένη ικανότητα άσκησης, συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας ή βαλβιδικής νόσου.

Τα συμπτώματα της συγγενούς καρδιακής νόσου σε βρέφη και παιδιά περιλαμβάνουν:

Γαλαζωπή απόχρωση στο δέρμα, τα νύχια και τα χείλη, γρήγορη αναπνοή, αύξηση βάρους, συχνές πνευμονικές λοιμώξεις, αδυναμία άσκησης.

Ορισμένες δευτερεύουσες παθήσεις μπορούν να υποχωρήσουν από μόνες τους ή μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα με φάρμακα. Αυτά που είναι πιο περίπλοκα μπορούν συχνά να αντιμετωπιστούν χειρουργικά, εάν είναι απαραίτητο.

Καρδιομυοπάθεια

Πολλοί άνθρωποι με καρδιακή μυϊκή νόσο δεν έχουν συμπτώματα ή παρουσιάζουν μόνο μικρά συμπτώματα και ζουν μια κανονική ζωή. Άλλοι άνθρωποι έχουν συμπτώματα που χειροτερεύουν καθώς επιδεινώνεται η καρδιακή λειτουργία.

Τα συμπτώματα της μυοκαρδιοπάθειας μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία και μπορεί να περιλαμβάνουν:

Πόνος ή πίεση στο στήθος (συνήθως με άσκηση ή σωματική δραστηριότητα, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί με ανάπαυση ή μετά τα γεύματα), συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας, οίδημα των κάτω άκρων, κούραση, λιποθυμία, αίσθημα παλμών (φτερούγισμα στο στήθος λόγω ανομοιόμορφων καρδιακών ρυθμών)

Ξαφνικός θάνατος μπορεί να συμβεί σε μικρό αριθμό ατόμων με μυοκαρδιοπάθεια.

Η θεραπεία της μυοκαρδιοπάθειας θα εξαρτηθεί από την αιτία, αλλά συχνά περιλαμβάνει τα ίδια μέτρα που χρησιμοποιούνται για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Το αποτέλεσμα εξαρτάται επίσης από την υποκείμενη αιτία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνιστάται χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης καρδιάς.

Περικαρδίτιδα

Τα συμπτώματα της περικαρδίτιδας περιλαμβάνουν:

Πόνο στο στήθος. Αυτό είναι διαφορετικό από τη στηθάγχη. Μπορεί να είναι αιχμηρό και να βρίσκεται στο κέντρο του στήθους. Ο πόνος μπορεί να «χτυπάει» στον αυχένα και περιστασιακά, στα χέρια και την πλάτη. Γίνεται χειρότερο όταν το άτομο ξαπλώνει, βήχει, καταπίνει ή παίρνει μια βαθιά αναπνοή, χαμηλός πυρετός, αυξημένος καρδιακός ρυθμός.

Η περικαρδίτιδα συχνά υποχωρεί από μόνη της, αλλά μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί με:

Αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ασπιρίνη

Σε σοβαρές περιπτώσεις, στεροειδή

Μερικές φορές, το υγρό πρέπει να παροχετεύεται από το περικάρδιο χρησιμοποιώντας μια μακριά, λεπτή βελόνα που εισάγεται προσεκτικά μέσα από το στήθος. Εάν αναπτυχθεί μια χρόνια πάθηση, μπορεί να χρειαστεί να δημιουργηθεί χειρουργικά ένα περικαρδιακό παράθυρο για να αφήσει αυτό το υγρό να στραγγίσει.

Σπάνια, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να δημιουργηθεί μια οδός για την εσωτερική παροχέτευση του επιπλέον υγρού ή να αφαιρεθεί εντελώς ο περικαρδιακός σάκος.

Μένοντας μέσα στην καθημερινότητα

Με τις καρδιακές παθήσεις, μπορεί να νιώθει κάποιος ότι περνάει πολλές αλλαγές ταυτόχρονα. Είναι καλή ιδέα να ζητήσει βοήθεια από διαιτολόγους, γιατρούς και ομάδες υποστήριξης για να παραμείνει συγκεντρωμένος και ενεργός.

Μερικά από τα «κλειδιά» για την πραγματοποίηση αλλαγών είναι:

Ένα σχέδιο πριν το ξεκίνημα.

Ρεαλιστικοί στόχοι.

Μία αλλαγή τη φορά. Για παράδειγμα, διακοπή του καπνίσματος πριν την αναθεώρηση της διατροφής.

Επιβράβευση του εαυτού για την πρόοδο. Επιλογή μιας απόλαυσης που έχει υπέροχη αίσθηση αλλά δεν υπονομεύει το υπάρχον σχέδιο.

Συνέχιση των δραστηριοτήτων με τους φίλους και την οικογένεια. Οι κοινωνικές σχέσεις μόνο καλές μπορούν να είναι.

Επίσης, είναι σημαντική η διατήρηση καλής διάθεσης. Για πολλούς ανθρώπους, η κατάθλιψη συνοδεύεται από καρδιακές παθήσεις. Εάν παρατηρηθεί ότι αυτό ισχύει για κάποιο άτομο, καλό είναι να μιλήσει με το γιατρό για να λάβει θεραπεία.