Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από την έξαρση γρίπης

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από την έξαρση γρίπης

Σε φάση έξαρσης βρίσκεται πλέον η εποχική γρίπη στην Ελλάδα, με πολλά περιστατικά στην κοινότητα αλλά ευτυχώς χωρίς πολλά σοβαρά κρούσματα που χρειάζονται νοσηλεία και εντατική θεραπεία. 

Σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), για κάθε 1000 επισκέψεις σε γιατρούς αυτή την περίοδο, περίπου 110 αφορούν τη λεγόμενη γριπώδη συνδρομή. 

Η γριπώδης συνδρομή ορίζεται σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) ως αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα συστηματικό σύμπτωμα (πυρετό, καταβολή, κεφαλαλγία, μυαλγίες) και τουλάχιστον ένα σύμπτωμα από το αναπνευστικό σύστημα (βήχας, πονόλαιμος, δύσπνοια)

Η παραπάνω αναλογία είναι έως και 10 φορές υψηλότερη από τις 4 προηγούμενες περιόδους εποχικής γρίπης! 

Ακόμη και την αντίστοιχη περίοδο του 2018 - 2019, δηλαδή πριν την πανδημία, οι επισκέψεις σε γιατρούς για γριπώδη συνδρομή ήταν λιγότερες από 20 ανά 1000. 

Είναι φανερό ότι η φετινή θα είναι μια δύσκολη περίοδος για την εποχική γρίπη. Ήδη ακούγονται δυσοίωνες προβλέψεις για χιλιάδες κρούσματα μέσα στον επόμενο μήνα και ήδη από την Ευρώπη υπάρχουν συστάσεις για προετοιμασία του συστήματος υγείας. 

Όσο αυξάνονται τα κρούσματα, τόσο μπορεί να αυξάνονται και τα βαριά περιστατικά. 

Έως σήμερα 17 ασθενείς με γρίπη έχουν χρειαστεί εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ενώ μια 78χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της πριν μερικές εβδομάδες εξαιτίας επιπλοκών της γρίπης. 

Στο σύνολό τους όλα τα βαριά περιστατικά της γρίπης αφορούν μέχρι στιγμής είτε ηλικιωμένα άτομα είτε ασθενείς με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας τα οποία τους καθιστούν πιο ευάλωτους στις επιπλοκές της εποχικής γρίπης. 

Οι 4 παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο

Τα άτομα με άσθμα, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και χρόνια νεφροπάθεια διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν δυνητικά σοβαρές επιπλοκές της γρίπης που μπορεί να οδηγήσουν στο νοσοκομείο και να αποτελέσουν απειλή για τη ζωή.  

Σύμφωνα με διεθνή δεδομένα, κατά τις πρόσφατες περιόδους έξαρσης γρίπης, 9 στους 10 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με γρίπη είχαν τουλάχιστον μία υποκείμενη πάθηση. 

Γι’ αυτό είναι σημαντικός ο εμβολιασμός στα άτομα με χρόνιες παθήσεις. Το εμβόλιο προστατεύει από τη βαριά νόσο και μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου. 

Οι ασθματικοί ασθενείς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές της γρίπης, ακόμα κι αν το άσθμα τους είναι ήπιο ή τα συμπτώματά τους ελέγχονται καλά με την ακολουθούμενη φαρμακευτική αγωγή. Το άσθμα καθιστά πιο ευαίσθητο το αναπνευστικό σύστημα και η προσβολή από γρίπη μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. 

Περίπου οι μισοί από τους ενήλικες που εισάγονται στο νοσοκομείο λόγω γρίπης, πάσχουν από κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα. Την ίδια ώρα, σχεδόν 3 στους 10 νοσηλευόμενους με γρίπη έχουν Σακχαρώδη Διαβήτη. Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει απορρύθμιση του Διαβήτη προκαλώντας σοβαρό κίνδυνο για τους ασθενείς. 

 Η Χρόνια Νεφρική Νόσος αποδυναμώνει την ανοσολογική απόκριση, δηλαδή την άμυνα του οργανισμού καθιστώντας πιο ευάλωτο στις ιογενείς λοιμώξεις και τις επιπλοκές τους. Οι νεφροπαθείς σε οποιοδήποτε στάδιο, τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού και τα άτομα που υποβάλλονται σε χρόνια αιμοκάθαρση διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου από γρίπη.

  • Άλλες παθήσεις που αυξάνουν  τον κίνδυνο   
  • Νευρολογικές και νευροαναπτυξιακές διαταραχές
  • Διαταραχές του αίματος (όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία)
  • Χρόνια πνευμονοπάθεια (όπως Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και η κυστική ίνωση)
  • Διαταραχές του ήπατος
  • Μεταβολικές διαταραχές 
  • Παχυσαρκία 
  • Ανοσοκαταστολή 

Για άλλη μια φορά τονίζεται η ανάγκη εμβολιασμού κατά της γρίπης, με βασικό στόχο να καλυφθούν οι ευπαθείς ομάδες και να αποτραπούν οι σοβαρές επιπλοκές της γρίπης. 

Στην Ελλάδα, τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά δείχνουν ότι έχουν χορηγηθεί περί τα 2,5 εκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια, ενώ έχουν παραληφθεί 4,2 εκατομμύρια με στόχο να καλυφθούν στο σύνολό τους οι ευπαθείς ομάδες. Αυτό σημαίνει ότι ένα μέρος του ευάλωτου πληθυσμού δεν έχει ακόμη θωρακιστεί απέναντι στη γρίπη. 

Οι αρμόδιοι ευελπιστούν πως το επόμενο διάστημα αυτό θα αλλάξει αφού οι ευπαθείς ομάδες έχουν πλέον τη δυνατότητα να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο στο φαρμακείο χωρίς να το πληρώσουν αλλά και χωρίς ιατρική συνταγή. 

Πηγές: ΕΟΔΥ, CDC