Επιταχύνεται η ψηφιοποίηση της Υγείας
Σύστημα RIS PACS

Επιταχύνεται η ψηφιοποίηση της Υγείας

Η εφαρμογή των RIS/PACS αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού στον τομέα της Υγείας το οποίο βρίσκεται ήδη στο στάδιο υλοποίησης και πρόκειται να ολοκληρωθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του μέχρι τον Ιανουάριο του 2025

Τι είναι το σύστημα RIS PACS

Στόχος είναι η πλήρης κάλυψη των Μονάδων Υγείας της χώρας με εφαρμογές RIS PACS. Σε κάθε μονάδα υγείας θα εγκατασταθεί ειδικός εξοπλισμός για τη λειτουργία των εφαρμογών αλλά και διαγνωστικός εξοπλισμός ώστε οι ωφελούμενες μονάδες υγείας να μπορούν να διαχειρίζονται ηλεκτρονικά τις ακτινοδιαγνωστικές σειρές και εικόνες παράλληλα με την εγκατάσταση συστήματος RIS.

Το έργο σχεδιάζεται ώστε να παρέχει σε όλες τις μονάδες υγείας τον αρχικό εξοπλισμό και υποδομή ώστε να μπορούν να μεταφέρουν το σύνολο των διαδικασιών της διαχείρισης ακτινοδιαγνωστικών εργαστηρίων ηλεκτρονικά και να αποθέτουν το σύνολο της πληροφορίας τόσο τοπικά όσο και κεντρικά μέσα από το νεφοϋπολογιτιστικό σύστημα VNA που θα παρασχεθεί από το Δημόσιο.

Το τελικό αποτέλεσμα θα αφορά στη διαχείριση του συνόλου των ακτινοδιαγνωστικών δεδομένων της χώρας κεντρικοποιημένα και δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να έχουν πρόσβαση στις ακτινοδιαγνωστικές τους εξετάσεις μέσα από κεντρικοποιημένη πύλη, συμπληρωματικά με τον ατομικό φάκελο των πολιτών.

Το έργο θα καλύπτει τον βασικό εξοπλισμό για τις μονάδες υγείας και το σύνολο των αναγκαίων αδειών χρήσης για τα έτοιμα λογισμικά καθώς επίσης θα καλύπτει πλήρως τις ακτινοδιαγνωστικές ανάγκες των μονάδων υγείας χωρίς να σταματά σε καμία περίπτωση τις καθημερινές λειτουργίες που εκτελούνται από τα εξειδικευμένα λογισμικά που συνοδεύουν τον ακτινοδιαγνωστικό εξοπλισμό των μονάδων υγείας. Οι λειτουργικότητες του έργου θα χωρίζονται σε αυτές που εκτελούνται εντός νοσοκομείου και αυτές που εκτελούνται εκτός του Νοσοκομείου ή του Κέντρου Υγείας.

Πολλαπλά τα οφέλη για τον ασθενή και τον γιατρό

«Η εγκατάσταση ενός αποτελεσματικού συστήματος RIS/PACS στα δημόσια νοσοκομεία, αποτελεί καίρια ανάγκη, με πολλαπλά οφέλη, τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τους ίδιους τους ιατρούς. Το έργο αυτό θα συμβάλλει αποτελεσματικά στη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την πρόσβαση σε εικόνες και πληροφορίες, στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των ιατρικών ομάδων αλλά και στην εξοικονόμηση πόρων. Ο γιατρός, για παράδειγμα, θα μπορεί να βλέπει τη μαγνητική στην οθόνη του υπολογιστή του, να υπαγορεύει τη διάγνωσή του και αυτή αυτόματα να καταγράφεται σε κείμενο, εξοικονομώντας έτσι πολύτιμο χρόνο. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και να διασφαλίσουμε την άμεση και αποτελεσματική πρόσβαση των πολιτών στις δομές υγείας» αναφέρει ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.  

«Η ψηφιοποίηση έχει αποκτήσει ένα γενικότερο χαρακτήρα στην Ελλάδα τελευταία. Μιλάμε για μια πλήρη αναβάθμιση των συστημάτων Υγείας. Μιλάμε για τον Ενιαίο Ατομικό Φάκελο Υγείας. Ξεκινά η εφαρμογή του. Έχουμε την ενοποίηση των συστημάτων στα νοσοκομεία», επισήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους,ε νώ συγχρόνως τόνισε ότι: «Άλλο η ψηφιοποίηση, άλλο η τεχνολογία Υγείας. Μοιράζουμε για παράδειγμα δέκα συσκευές στο σπίτι, πρέπει ωστόσο να υπάρχει και ένα κέντρο που θα αξιολογεί την πληροφορία από τον ασθενή. Θα έχουμε το ολοκληρωμένο σύστημα ris pacs (απομαγνητοφώνηση ιατρικών πράξεων) σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας σε 8 μήνες από σήμερα, Ακόμη, στην εφημερία ενός νοσοκομείου θα μπορεί κανείς με σήμανση χρώματος να βλέπει την κίνηση του, ώστε να ξέρει αν θα αναμένει αν μεταβεί εκεί. Αυτό θα είναι έτοιμο έως το 2025».

«Η μεγαλύτερη προσδοκία από την εγκατάσταση των συστημάτων RIS/PACS στα Νοσοκομεία και τις δομές ΠΦΥ της χώρας είναι η συγκέντρωση των «πολύτιμων» δεδομένων της ιατρικής απεικόνισης, κατά τρόπο ομοιογενή και συμβατό με τα διεθνή πρότυπα. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί η δυνατότητα αξιοποίησής τους, τόσο για τη βέλτιστη φροντίδα των ασθενών, όσο και για τη βελτίωση των διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων, με αξιοποίηση των εργαλείων της τεχνητής νοημοσύνης που έχουν πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα να επιδείξουν στον τομέα της ιατρικής απεικόνισης. Το συγκεκριμένο έργο θα βελτιώσει την καθημερινότητα των γιατρών και των ασθενών στο Νοσοκομείο, ενώ ταυτόχρονα θέτονται τα θεμέλια για έναν βασικό πυλώνα του Εθνικού Ψηφιακού Φακέλου Υγείας, το Κεντρικό Αποθετήριο Ιατρικών Εικόνων», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού Άρης Αγγελής.