Το στοίχημα βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος στο φάρμακο
shutterstock
shutterstock

Το στοίχημα βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος στο φάρμακο

«Είστε καλοδεχούμενοι να επενδύσετε στην Ελλάδα. Μπορείτε να κάνετε τη δική σας παραγωγική γραμμή ή μπορείτε να συνεργαστείτε με μεγάλες ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες. Σκεφτείτε όμως την Ελλάδα και ως έναν επενδυτικό προορισμό και όχι μόνο ως αγορά». Αυτό είναι το μήνυμα που απηύθυνε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης στις μεγάλες πολυεθνικές από το χώρο του φαρμάκου, συμπληρώνοντας ότι ‘σίγουρα αξίζει να κάνουν business στην Ελλάδα».

«Είχα την τύχη να είμαι στο Μέγαρο Μαξίμου στη συνάντηση με τους CEO των μεγαλύτερων φαρμακευτικών εταιρειών και θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό που αυτές οι εταιρείες επέλεξαν να κάνουν την ετήσια συνάντησή τους στην Αθήνα. Γιατί για πολλούς απ΄ αυτούς η Ελλάδα μπορεί να μην ήταν καν στη γνώση τους, γιατί μιλάμε για εταιρείες που κάνουν 300-400 δισ. δολάρια τζίρο το χρόνο και η Ελλάδα είναι ένα μικρό κομμάτι της παγκόσμιας αγοράς τους. Όμως το ότι ήρθαν στην Αθήνα και μας άκουσαν ήταν από μόνο του σημαντικό», τόνισε ο υπουργός θέλοντας να καταδείξει τα σημαντικά βήματα βελτίωσης που έχουν αντίκτυπο διεθνώς.

Στα συν το σωστό επιχειρηματικό περιβάλλον που υπάρχει πλέον στην Ελλάδα, οι κατάλληλοι άνθρωποι και φυσικά το επενδυτικό clawback που αποτελεί πολύ καλό κίνητρο, ενώ είναι σοβαρό πλεονέκτημα το ότι η κυβέρνηση κατανοεί και σέβεται τις ανησυχίες της βιομηχανίας.

Στόχος της κυβέρνησης αυτήν τη στιγμή να μειώσει το clawback και το rebate μέσα στο 2024 περισσότερο από 300 εκατομμύρια. «Αν καταφέρουμε να το πετύχουμε αυτό θα έχουμε στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη βιομηχανία ότι κατανοούμε το πρόβλημα και σεβόμαστε τις αγωνίες της», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Μέσα από δύσκολες αποφάσεις οι αλλαγές

«Ξεκινήσαμε με εντολή του Πρωθυπουργού μία πολύ συντονισμένη προσπάθεια, όχι με εύκολες αποφάσεις, με αρκετές δύσκολες πολιτικές αποφάσεις. Παραδείγματος χάρη η αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης των γενοσήμων φαρμάκων, άρα των off pattern γενοσήμων φαρμάκων, δεν ήταν καθόλου εύκολη πολιτικά. Η απόφασή μου να φτιάξω μηχανισμό που θα δίνει αύξηση στα φτηνά φάρμακα, γιατί έχει γίνει; Ακούμε συνέχεια για τις ελλείψεις φαρμάκων και έχουμε έναν διαρκή καβγά μεταξύ των φαρμακοποιών που ισχυρίζονται ότι για τις ελλείψεις φαρμάκων ευθύνονται οι παράλληλες εξαγωγές και των φαρμακαποθηκών που λένε ότι δεν ευθύνονται. Ποια είναι η πραγματικότητα;

Η πραγματικότητα είναι ότι το 90% των ελλείψεων φαρμάκων στην Ελλάδα είναι στην κατηγορία φαρμάκων 10 με 15 ευρώ και οφείλεται στο ότι η τιμή τους είναι τόσο χαμηλή που δεν συμφέρει να τα πουλάει κανένας στην Ελλάδα, τόσο απλά. Είναι δύσκολο σε μία χώρα που έχει τόσο μεγάλη αριστερή νοοτροπία να εξηγήσεις ότι το να πουλάει μία βιομηχανία διαρκώς με ζημία δεν βγάζει νόημα» υπερθεματίζει ο υπουργός.

Ο στόχος είναι ότι μέσα στο 2025 χωρίς δαπάνες και με αντίστροφη πορεία σε σχέση με το 2023, να καταλάβει η βιομηχανία ότι θα πάμε στην επόμενη φάση που θα είναι ένας πιο εξειδικευμένος τρόπος εφαρμογής του clawback με περισσότερους χώρους κλειστού προϋπολογισμού ανά κατηγορία φαρμάκου και κυρίως στα καινοτόμα φάρμακα, τα οποία πρέπει να έχουν ένα δικό τους προϋπολογισμό και για να μπορούν οι εταιρείες που εισάγουν σε αυτό το χώρο να ξέρουν περίπου ποιες θα είναι οι επιστροφές τους αλλά και για να μην αισθάνονται οι υπόλοιποι ότι η είσοδος καινοτόμων φαρμάκων τους δημιουργεί πολύ μεγάλη πίεση στους δικούς τους προϋπολογισμούς.

«Επαναλαμβάνω πρέπει να βρούμε έναν τρόπο το περιβάλλον να γίνει συμβιωτικό. Όλα αυτά θα γίνουν με πολύ μεγάλη διαφάνεια και κάθε απόφαση θα παρουσιάζεται στο σύνολο της βιομηχανίας. Ξέρετε πάνω κάτω ποια είναι τα όρια των προϋπολογισμών μας, δεν μπορούμε να κάνουμε υπερβολικά θαύματα. Σκοπός μας είναι να κάνουμε την πιο διαφανή και δίκαιη κατανομή αυτής της δαπάνης. Αν μία θεραπεία μπορεί να γίνει με ένα φθηνότερο φάρμακο πρέπει να κατευθύνουμε τη συνταγογράφηση στο φθηνότερο φάρμακο.

Όσο περισσότερο το κάνουμε αυτό, τόσο θα δημιουργείται χώρος για να παίρνουμε και το ακριβότερο φάρμακο για αυτόν που πραγματικά το χρειάζεται», ανέφερε ο υπουργός, ενώ η Παυλίνα Καρασιώτου, Γενική Γραμματέας, Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Ελληνική Δημοκρατία τόνισε πως «το πρώτο βήμα είναι να θέσουμε τους μηχανισμούς εκείνους που θα μας δώσουν σωστά στοιχεία στον σωστό χρόνο, ώστε να μπορούμε να χαράξουμε τεκμηριωμένες πολιτικές, σε ένα περιβάλλον που οι πόροι σπανίζουν. Είμαστε ανοιχτοί στις ανάγκες ασθενών και της βιομηχανίας».

Τέλος, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, Σύμβουλος Πρωθυπουργού για θέματα Υγείας μίλησε για «πολιτικές που δημιουργούν ένα βιώσιμο οικονομικό περιβάλλον και ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διασφαλίσει πρώιμη πρόσβαση για τους ασθενείς στα φάρμακα και προβλεψιμότητα για τις φαρμακευτικές εταιρείες», αναγνωρίζοντας πως είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σημαντική φαρμακευτική παραγωγή στην Ελλάδα.