Επικίνδυνες οι διαδικτυακές συμβουλές, προειδοποιούν οι ειδικοί
Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Επικίνδυνες οι διαδικτυακές συμβουλές, προειδοποιούν οι ειδικοί

Παραπλανητικές είναι οι πληροφορίες του διαδικτύου σχετικά με τον σακχαρώδη διαβήτη και τη διαχείρισή του.

Μία στις πέντε αναζητήσεις στο Google σχετικά με τον διαβήτη αποκαλύπτει ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με την πάθηση και τον τρόπο διαχείρισης των επιπλοκών της.

Σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF) αναζητήσεις όπως «διαβήτης», «πώς να διαχειριστείτε τον διαβήτη» και «συμπτώματα διαβήτη» παρουσιάζουν αποτελέσματα από μη ιατρικές πηγές, όπως η Wikipedia, το Amazon και το Facty.

Στην έρευνα μελετάται η πρώτη σελίδα αποτελεσμάτων για κάθε μια από τις παραπάνω αναζητήσεις. Από τα 30 πρώτα αποτελέσματα, έξι σύνδεσμοι κατεύθυναν τους χρήστες σε μη επαληθευμένες πληροφορίες. Σε μια περίπτωση, στην πρώτη σελίδα της αναζήτησης «διαβήτης», εμφανίστηκε αγγελία για το πώς μπορούν οι διαβητικοί να… απαλλαγούν από την ινσουλίνη!

Η χορήγηση ινσουλίνης είναι η μόνη θεραπεία για τον Διαβήτη τύπου Ι ενώ και πολλοί ασθενείς με Διαβήτη τύπου ΙΙ χρειάζονται ινσουλίνη.

«Πολλοί άνθρωποι στρέφονται στη Google και στο Διαδίκτυο για συμβουλές, επομένως είναι ανησυχητικό το πόσο διαδεδομένη είναι η παραπληροφόρηση σχετικά με τον διαβήτη. Καθώς ο επιπολασμός του διαβήτη δεν δείχνει σημάδια μείωσης, η διασφάλιση ότι οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να παρέχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα και ότι οι ασθενείς έχουν τεκμηριωμένη πληροφορία σχετικά με την αυτοφροντίδα τους, είναι πιο σημαντική από ποτέ», δηλώνει με αφορμή την έρευνα ο καθηγητής Andrew Boulton, Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του IDF, εκτιμάται ότι το 44,7% των ενηλίκων που ζουν με διαβήτη (240 εκατομμύρια άνθρωποι) σε όλο τον κόσμο είναι αδιάγνωστοι. Η συντριπτική πλειοψηφία έχει διαβήτη τύπου 2. Όταν ο διαβήτης δεν ανιχνεύεται και αντιμετωπίζεται ανεπαρκώς, τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών και απειλητικών για τη ζωή επιπλοκών.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι ένα πολυπαραγοντικό μεταβολικό νόσημα που χαρακτηρίζεται από υψηλό σάκχαρο στο αίμα, αντίσταση στην ινσουλίνη και έλλειψη ινσουλίνης. Δυο είναι οι συχνότερες μορφές του: Ο Διαβήτης τύπου Ι εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά και νέους ενήλικες και οφείλεται σε αυτοάνοση καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος με αποτέλεσμα να μην παράγεται ινσουλίνη. Ο Διαβήτης τύπου ΙΙ εμφανίζεται κυρίως σε ενήλικες και σχετίζεται με τον τρόπο ζωής και την παχυσαρκία, εκδηλώνεται με αντίσταση στην ινσουλίνη και σχετική έλλειψή της.

Ο Διαβήτης σε αριθμούς:

Με απλούς αριθμούς:

  • 537 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και 1 στους 11 διαγιγνώσκεται με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ.
  • Στη χώρα μας νοσούν περισσότερα από 1 εκατομμύριο άτομα.
  • Το 50% των ασθενών δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από Διαβήτη.
  • Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν 2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.
  • Το 84% των διαβητικών ηλικίας 65 ετών και άνω με ΣΔ πεθαίνουν από καρδιαγγειακά αίτια (οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια, ισχαιμικό αγγειακό επεισόδιο).
  • Όσοι ζουν με Διαβήτη τύπου ΙΙ έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο ή ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό σε σύγκριση με ασθενείς χωρίς διαβήτη.

Όταν ο Διαβήτης δεν ρυθμίζεται με την κατάλληλη θεραπεία, οδηγεί σε μακροχρόνιες επιπλοκές οι οποίες είναι:

  • διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση,
  • διαβητική νεφροπάθεια που μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια και αιμοκάθαρση
  • περιφερική αγγειοπάθεια και νευροπάθεια που προκαλούν έλκη και λοιμώξεις στα κάτω άκρα (διαβητικό πόδι) και είναι η κύρια αιτία ακρωτηριασμού των διαβητικών
  • οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια και ισχαιμικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια

Ποιοι πρέπει να ελέγχονται τακτικά για Διαβήτη

Τα στοιχεία δείχνουν ότι διεθνώς ο Διαβήτης παραμένει μια εν πολλοίς αδιάγνωστη νόσος. Μετά τα 45, όλοι πρέπει να ελέγχονται για διαβήτη τουλάχιστον κάθε τρία χρόνια. Πιο συχνός προληπτικός έλεγχος είναι απαραίτητος για όσους έχουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω παράγοντες κινδύνου:

  • Παχυσαρκία
  • ιστορικό προδιαβήτη
  • ιστορικό διαβήτη κύησης
  • οικογενειακό ιστορικό διαβήτη
  • ιστορικό υπέρτασης ή καρδιαγγειακής νόσου
  • ιστορικό δυσλιπιδαιμίας (υψηλά τριγλυκερίδια, χαμηλή «καλή» χοληστερόλη HDL)
  • σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
  • HIV λοίμωξη

Η θεραπεία του Σακχαρώδη Διαβήτη στηρίζεται κατά μεγάλο μέρος στην αλλαγή του τρόπου ζωής αλλά και στην κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή η οποία έχει στόχο τη ρύθμιση του μεταβολισμού και του σακχάρου αίματος ώστε να αποφευχθούν οι επιπλοκές, κυρίως στο καρδιαγγειακό σύστημα.