Wall Street: Γιατί οι «ταύροι» βγαίνουν μπροστά
Shutterstock
Shutterstock

Wall Street: Γιατί οι «ταύροι» βγαίνουν μπροστά

Οι επενδυτές που ψάχνουν να δικαιολογήσουν το ράλι στις μετοχές και τα ομόλογα στρέφονται στα λεγόμενα του επικεφαλής της Fed Jerome Powell, παρ' όλο που η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ επιμένει ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού έχει δρόμο ακόμη. 

Τα σημάδια ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται έχουν πυροδοτήσει πονταρίσματα ότι η Fed θα αρχίσει να χαλαρώνει την ανασταλτική νομισματική της πολιτική νωρίτερα απ' ό,τι αναμενόταν. Αυτό οδήγησε στη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο του δείκτη S&P 500 τον Νοέμβριο, εδώ και ένα χρόνο.

Παράλληλα η απόδοση στα 10ετή κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας δεκαετίας.

Ο S&P 500 έκλεισε στις 4.594 μονάδες, έξι μονάδες πάνω από το προηγούμενο υψηλό έτους στα τέλη Ιουλίου φέτος. Οι ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί μετά την περυσινή έξαρσή του σε υψηλό 40ετίας ενισχύουν τις προσδοκίες ότι η Fed θα αρχίσει να μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα.

Μέχρι τώρα οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της Fed δεν προκάλεσαν μεγάλη ζημιά στην οικονομία των ΗΠΑ παρά τους φόβους ότι η σφιχτή νομισματική πολιτική θα έπληττε την ανάπτυξη. Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έφτασε ρυθμό ανάπτυξης 5,2% το τρίτο τρίμηνο, διαψεύδοντας τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις. Ωστόσο, η ανεργία ανεβαίνει.

Η εικόνα είναι λιγότερο ενθαρρυντική σε άλλα μέρη, όπως στην Κίνα όπου η ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο ήταν μεν υψηλότερη των προβλέψεων, αλλά ο κλάδος της μεταποίησης συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα τον Νοέμβριο. 

Η οικονομία της Βρετανίας απέφυγε το ξεκίνημα μιας ύφεσης στο τρίτο τρίμηνο, αλλά δεν κατάφερε να αναπτυχθεί. Η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε 0,1% το τρίτο τρίμηνο και η πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Νοέμβριο προϊδεάζει για ύφεση στο τέλος της χρονιάς. Η αμερικανική οικονομία δείχνει να είναι η εξαίρεση.

Η Wall Street βρέθηκε αντιμέτωπη με διάφορες κρίσεις φέτος, αρχίζοντας με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank τον Μάρτιο που προκάλεσε ανησυχίες για την υγεία του τραπεζικού συστήματος. Ακολούθησε η πολιτική διαμάχη για την αύξηση της οροφής χρέους ένα μήνα αργότερα, με την τελική συμφωνία να ενισχύει τη χρηματιστηριακή αγορά όταν επετεύχθη.

Ο δείκτης S&P 500 σκαρφάλωσε στο προηγούμενο υψηλό του 2023 στις 31 Ιουλίου. Η πρόοδος στην τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης επηρέασε θετικά το κλίμα στη χρηματιστηριακή αγορά.

Όμως, η σταθερή άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων άρχισε να διαβρώνει τα κέρδη αυτά για να καταλήξει σε ένα sell off που έσβησε πάνω από το μισό της φετινής ανόδου του δείκτη.

Μετά τη συνεδρίαση της Fed την 1η Νοεμβρίου οι επενδυτές ένιωσαν περισσότερο βέβαιοι ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είχε ολοκληρώσει τον κύκλο νομισματικής σύσφιξης. 

Στην αγορά παραγώγων τα επιτοκιακά futures που χρησιμοποιούνται για κάλυψη επιτοκιακού κινδύνου τιμολογούν το παρεμβατικό επιτόκιο της Fed στο 4,54% μέχρι το τέλος του Ιουλίου 2024 από 5,12% πριν τρεις μήνες.

Η υποχώρηση του πληθωρισμού δεν έχει συνοδευτεί από σημαντική ζημιά στην οικονομία που πολλοί φοβούνταν ότι θα έφερναν οι αυξήσεις επιτοκίων. Η οικονομία απέφυγε την ύφεση που πολλοί προέβλεπαν το 2023. Υπάρχουν βέβαια μερικοί επενδυτές που ανησυχούν ότι η σωρευτική αύξηση των 525 μονάδων βάσης μόλις ξεκίνησε να γίνεται αισθητή στην οικονομία και θα φρενάρει την ανάπτυξη περισσότερο απ' ό,τι αναμένεται σήμερα.

Η ατμομηχανή της χρηματιστηριακής ανόδου, του μεγαλύτερου μέρους των κερδών του S&P 500 φέτος ήταν μια ομάδα μετοχών με τεράστια κεφαλαιοποίηση, «οι περίφημες 7».

Οι μετοχές των Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Meta Platforms και Tesla είδαν κέρδη 47% έως 220% μέχρι στιγμής φέτος. Ο πολλαπλασιαστής κερδών (Ρ/Ε) του S&P 500 σήμερα βρίσκεται στις 19 φορές τα προσδοκώμενα κέρδη, πάνω από το μέσο ιστορικό Ρ/Ε στο 15,6.