Σε νέα ιστορικά υψηλά ο Euro Stoxx 600 στις ευρωαγορές - AI και ΗΠΑ στο επίκεντρο των επενδυτών
Shutterstock
Shutterstock

Σε νέα ιστορικά υψηλά ο Euro Stoxx 600 στις ευρωαγορές - AI και ΗΠΑ στο επίκεντρο των επενδυτών

Σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν την Πέμπτη οι μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω της αυξανόμενης αισιοδοξίας των επενδυτών για νέες μειώσεις επιτοκίων από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Τα κέρδη «οδήγησαν» οι τεχνολογικές μετοχές, καθώς φαίνεται πως συντηρείται το ράλι για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Σε αυτό το κλίμα συνέβαλε η είδηση που μετέδωσε το Bloomberg για το ότι η OpenAI -η εταιρεία του ChatGPT- ξεπέρασε σε αξία κεφαλαιαοποίησης τα 500 δισ. δολάρια αφού νυν και πρώην υπάλληλοι της OpenAI πούλησαν μετοχές αξίας περίπου 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επενδυτές.

Αυτό ανέβασε την αξία της αμερικανικής εταιρείας πολύ πάνω από το προηγούμενο επίπεδο των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια ενός γύρου χρηματοδότησης υπό την SoftBank νωρίτερα φέτος.

Πέρα από τη φρενίτιδα για την AI, οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις με το «πάγωμα» (shutdown) της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, που αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή.

Με το shutdown να φαίνεται πως θα αναβάλει την ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία της αμερικανικής αγοράς εργασίας που ήταν προγραμματισμένα να ανακοινωθούν την Παρασκευή, οι επενδυτές εστιάζουν στο κατά πόσο η νευρικότητα που προκαλεί το shutdown μπορεί να επηρεάσει τη νομισματική πολιτική της Fed. 

Οι αναλυτές δίνουν 98,9% πιθανότητες για μείωση των επιτοκίων της τράπεζας κατά 25 μονάδες βάσης στα τέλη του Οκτωβρίου, σύμφωνα με το FedWatch του CME Group.

Η εικόνα στα ταμπλό

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,53% στις 567 μονάδες, νέο ιστορικό υψηλό.
  • Ο Euro Stoxx 50 κέρδισε 1,13% στις 5.644 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχασε 0,2% στις 9.247 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε 1,35% στις 24.438 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 ισχυροποιήθηκε 1,13% στις 8.056 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος στις 43.078 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε 0,21% στις 15.506 μονάδες.