Ζελένκσι: Έτοιμοι για ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία «ακόμα και αύριο»

Ζελένκσι: Έτοιμοι για ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία «ακόμα και αύριο»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε αργά τη Δευτέρα ότι το Κίεβο είναι έτοιμο για ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία «ακόμα και αύριο» και κάλεσε τους συμμάχους του να ασκήσουν πίεση στη Μόσχα ενώ ο πόλεμος της Ουκρανίας συμπληρώνει σήμερα τρεις μήνες. 

«Η ανταλλαγή ανθρώπων - αυτό είναι ένα ανθρωπιστικό ζήτημα σήμερα και μια πολύ πολιτική απόφαση που εξαρτάται από την υποστήριξη πολλών κρατών», είπε ο Ζελένσκι σε μια βίντεο-σύνδεση με ερωτήσεις και απαντήσεις με το κοινό στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. «Είναι σημαντικό... να πιέσουμε πολιτικά σε οποιοδήποτε επίπεδο, μέσω ισχυρών επιχειρήσεων, μέσω του κλεισίματος επιχειρήσεων, του εμπάργκο πετρελαίου... και μέσω αυτών των απειλών να ενταθεί ενεργά η ανταλλαγή του λαού μας με Ρώσους στρατιωτικούς. Δεν χρειαζόμαστε τους Ρώσους στρατιωτικούς, χρειαζόμαστε μόνο τους δικούς μας», είπε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι.

«Είμαστε έτοιμοι για ανταλλαγή ακόμη και αύριο», πρόσθεσε σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι έχουν εμπλέξει τα Ηνωμένα Έθνη, την Ελβετία, το Ισραήλ και «πολλές, πάρα πολλές χώρες», αλλά η διαδικασία ήταν πολύ περίπλοκη. Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται σε αιχμαλωσία αφού η Ρωσία κατέλαβε το λιμάνι της Μαριούπολης στη νοτιοανατολική Ουκρανία και ως αποτέλεσμα της μάχης στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, είπε.

Η Ρωσία έστειλε χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου για μια "ειδική επιχείρηση" που αποκαλεί για την αποστρατικοποίηση της γείτονάς της και την εκρίζωση των επικίνδυνων εθνικιστών - ισχυρισμοί που απορρίφθηκαν από το Κίεβο και τις δυτικές χώρες ως ψευδείς προφάσεις για αρπαγή γης.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις και να καταλάβουν πλήρως τις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντόνετσκ που αποτελούν την περιοχή του Ντονμπάς, όπου η Μόσχα υποστηρίζει τους αυτονομιστές μαχητές.