Υποβαθμίζει η Ρωσία τις κυρώσεις των ΗΠΑ για τη μεταχείριση του Ναβάλνι

Υποβαθμίζει η Ρωσία τις κυρώσεις των ΗΠΑ για τη μεταχείριση του Ναβάλνι

Το Κρεμλίνο υποβάθμισε σήμερα την επίδραση των κυρώσεων που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μεταχείριση από τη Μόσχα του αντιπολιτευόμενου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι, αλλά είπε ότι θα ανταποδώσει με αντίστοιχα μέτρα.

Στην πιο άμεση μέχρι τώρα πρόκληση του προέδρου Τζο Μπάιντεν προς το Κρεμλίνο, οι ΗΠΑ επέβαλαν χθες, Τρίτη, κυρώσεις στη Ρωσία για την προσπάθεια όπως τη χαρακτηρίζουν της Μόσχας να δηλητηριάσει τον Ναβάλνι με νευροτοξικό παράγοντα πέρυσι.

Ο Ναβάλνι, 44 ετών, αισθάνθηκε αδιαθεσία στη διάρκεια μιας πτήσης από τη Σιβηρία τον Αύγουστο και διακομίστηκε αεροπορικώς στη Γερμανία, όπου οι γιατροί κατέληξαν ότι είχε δηλητηριαστεί με νευροτοξικό παράγοντα. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε ότι είχε οποιονδήποτε ρόλο στην ασθένειά του και είπε ότι δεν έχει δει κάποια απόδειξη ότι δηλητηριάστηκε.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε χθες κυρώσεις σε βάρος επτά υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων και 14 οντοτήτων.

Οι ΗΠΑ ενήργησαν από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία επέβαλε σε μεγάλο βαθμό συμβολικές κυρώσεις σε βάρος τεσσάρων υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως η Μόσχα θα απαντήσει με τον καλύτερο τρόπο που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά της.

«Βέβαια είναι αδύνατο να μην εφαρμοστεί η αρχή της αμοιβαιότητας», δήλωσε ο Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

«Θεωρούμε τέτοιες αποφάσεις παράλογες, αδικαιολόγητες και το πιο σημαντικό, δεν έχουν αποτέλεσμα ή νόημα», είπε. «Μπορούμε μόνο να εκφράσουμε λύπη και την έκπληξή μας».

Ωστόσο, ο Πεσκόφ είπε πως οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν θα έχουν αποτέλεσμα στους υψηλόβαθμους αξιωματούχους που στοχοποιήθηκαν επειδή αυτοί έτσι κι αλλιώς δεν επιτρέπεται να ταξιδεύουν εκτός Ρωσίας, να έχουν περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό ή λογαριασμούς σε ξένες τράπεζες λόγω των ευαίσθητων θέσεών τους.

«Πρόκειται ουσιαστικά για μια αντιγραφή των περιορισμών που αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι βάσει της ρωσικής νομοθεσίας» είπε ο Πεσκόφ και πρόσθεσε πως οι κυρώσεις που στοχεύουν οντότητες θα έχουν ένα πιο υλικό αποτέλεσμα.

Ανεξάρτητα από την επίδρασή τους, ο Πεσκόφ προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις θα έχουν αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ και με την ΕΕ.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε αργά χθες πως οι κυρώσεις ισοδυναμούν με επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας και πως η Μόσχα θα ανταποδώσει «αλλά όχι κατ' ανάγκην συμμετρικά».

Ρώσοι αξιωματούχοι δεν έχουν πει πότε θα ανακοινώσει η Μόσχα τα ανταποδοτικά μέτρα της.

Ο Ναβάλνι συνελήφθη σε αεροδρόμιο της Μόσχας τον Ιανουάριο κατά την επιστροφή του από τη Γερμανία έπειτα από θεραπεία για δηλητηρίαση με νευροτοξικό παράγοντα, όπως λένε πολλές δυτικές χώρες. Φυλακίστηκε τον περασμένο μήνα για παραβίαση των όρων αποφυλάκισής του με κατασκευασμένες κατηγορίες όπως υποστηρίζει, ισχυρισμό τον οποίο αρνούνται οι ρωσικές αρχές.