UNRWA: Έκκληση για συγκέντρωση 1,6 δισ. δολαρίων

UNRWA: Έκκληση για συγκέντρωση 1,6 δισ. δολαρίων

Η υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (Unrwa) απηύθυνε σήμερα έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για τη συγκέντρωση 1,6 δισεκατομμυρίου δολαρίων φέτος προκειμένου να αντιμετωπίσει το χρόνιο έλλειμμα στον προϋπολογισμό της.

Ο γενικός επίτροπος της υπηρεσίας Φιλίπε Λατσαρίνι υπογράμμισε ότι η Unrwa είναι αντιμέτωπη με “χρόνια ανεπάρκεια στον προϋπολογισμό της (…) η οποία απειλεί σοβαρά την ικανότητά της να διατηρήσει τις υπηρεσίες της”.

“Το ποσό που ζητεί η Unrwa για το 2022 θα συμβάλει άμεσα στην ευημερία των Παλαιστίνιων προσφύγων, στις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί και να περιοριστεί η covid-19 και στην περιφερειακή σταθερότητα”, πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του που δημοσίευσε η υπηρεσία στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου.

Στα τέλη του Unrwa είχε προειδοποιήσει ότι λόγω των οικονομικών δυσκολιών της απειλούνται τα προγράμματά της σε τρεις βασικούς τομείς: την παιδεία, την υγεία και την κοινωνική προστασία.

Τα προβλήματα της Unrwa ξεκίνησαν αφού ο βασικός της δωρητής, οι ΗΠΑ, ανέστειλε τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας όταν πρόεδρος της χώρας ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν είχε ανακοινώσει πέρυσι ότι θα αποκαταστήσει την παροχή βοήθειας στους Παλαιστίνιους μέσω της χρηματοδότησης της Unrwa.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ διαχειρίζεται περίπου 700 σχολεία όπου φοιτούν 550.000 αγόρια και κορίτσια, καθώς και κέντρα υγείας για τους Παλαιστίνιους προσέφυγες.

Συνολικά η Unrwa προσφέρει βοήθεια σε περισσότερους από πέντε εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες, που έχουν καταγραφεί από την υπηρεσία, στα παλαιστινιακά εδάφη, την Ιορδανία και τον Λίβανο.