Τζόνσον και Κόρμπιν προκαλούν αβεβαιότητα στους Βρετανούς ψηφοφόρους

Τζόνσον και Κόρμπιν προκαλούν αβεβαιότητα στους Βρετανούς ψηφοφόρους

Του Γιάννη Μαντζίκου

Η τηλεμαχία του Μπόρις Τζόνσον και του Τζέρεμι Κόρμπιν των ηγετών του Συντηρητικού και του Εργατικού Κόμματος που φιλοξενήθηκε από το BBC, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, αφενός δεν είχε ξεκάθαρο νικητή αφετέρου πρόσθεσε ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα για το τι θα προκύψει την επόμενη μέρα.

Κατά την διάρκεια της τηλεμαχίας επικράτησαν οι ανταλλαγές κατηγοριών για το Brexit, το εθνικό σύστημα υγείας και οι τοποθετήσεις για την δημόσια ασφάλεια και την οικονομία.

Από τη μια πλευρά ο Κόρμπιν επικεντρώθηκε σε θέματα εσωτερικής πολιτικής, τομέας που θεωρείται το δυνατό του χαρτί. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τις Υπηρεσίες Πρόνοιας και την κοινωνική ανισότητα. Από την άλλη ο Τζόνσον προέβαλε το γεγονός ότι είναι ο μόνος που κατάφερε να περάσει τη συμφωνία για το Brexit από τη Βουλή.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά τη τηλεμαχία το αποτέλεσμα του ήταν 52% υπέρ του Μπόρις Τζόνσον και 48% υπέρ του Τζέρεμι Κόρμπιν. Η εταιρία δημοσκοπήσεων YouGov, που διενήργησε μέτρηση για το ποιος τα πήγε καλύτερα στην αναμέτρηση, ανακοίνωσε ότι το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν ταυτόσημο με εκείνο της πρώτης τηλεμαχίας των δύο ηγετών στο ITV (51%-49%).

Ο Τζόνσον και το Συντηρητικό Κόμμα προπορεύεται με διάφορα σχεδόν εννιά μονάδων του Εργατικού Κόμματος, όμως ούτε ο ίδιος ούτε ο Κορμπιν πείθουν το εκλογικό σώμα. Κυρίως όμως δημιουργήσουν αμφιβολίες για "κρυφές ατζέντες". Μπορεί ο Κορμπιν να έχει ξεκάθαρες προθέσεις όσον αφορά τις εθνικοποιήσεις στους τομείς της ενέργειας, των σιδηροδρόμων και των τηλεπικοινωνιών, ωστόσο ακόμα και σήμερα, οι θέσεις του αναφορικά με το Brexit προκαλούν αμφιβολίες σε μεγάλη μερίδα του φιλοευρωπαϊκού ακροατηρίου των Εργατικών αλλά και των μετριοπαθών ψηφοφόρων. Ο Τζόνσον από την άλλη είναι πιο ευθύς για το τι επιθυμεί αναφορικά με το Brexit και την μελλοντική σχέση με την ΕΕ, όμως αφήνει "σκιές" για τις «μυστικές συνομιλίες» με τον Ντόναλντ Τραμπ για το τι θα περιλαμβάνει η μεταξύ τους εμπορική συμφωνία. Πρόσφατα, ο Κόρμπιν κατηγόρησε τον Τζόνσον ότι "παζαρεύει" την πλήρη πρόσβαση και ανάθεση υπηρεσιών του NHS σε ιδιώτες και δη σε αμερικανικές εταιρείες, με απότοκο μεταξύ άλλων την αύξηση στις τιμές των φαρμάκων.

Το μεγάλο στοίχημα παραμένει λοιπόν η αυτοδυναμία για τους Συντηρητικούς η οποία θα τους επιτρέψει να προχωρήσουν ακάθεκτοι στα σχέδιά τους για Brexit τον Γενάρη. Από την άλλη οι Εργατικοί και οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις κυρίως το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ελπίζουν ότι ο Τζόνσον δεν θα καταφέρει να έχει αυτοδυναμία.

Το μοναδικό πρόβλημα όμως είναι ότι οι Φιλελεύθεροι δεν συμφωνούν στο να αναλάβει ο Κόρμπιν την πρωθυπουργία.