Τρίτη κατά σειρά τηλεδιάσκεψη Σ. Κουρτς με Κυρ. Μητσοτάκη για την πανδημία

Τρίτη κατά σειρά τηλεδιάσκεψη Σ. Κουρτς με Κυρ. Μητσοτάκη για την πανδημία

Το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας, η χρησιμοποίηση της τεχνολογίας στον αγώνα κατά του κορονοϊού και ο τουρισμός, θα βρεθούν αύριο στο επίκεντρο της τρίτης τηλεδιάσκεψης του καγκελαρίου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, με τους αρχηγούς κυβερνήσεων χωρών που αντιμετωπίζουν με επιτυχία τον κορονοϊό, μεταξύ άλλων, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την Καγκελαρία στη Βιέννη.

Ο καγκελάριος είχε ξεκινήσει αυτή την πρωτοβουλία συνεργασίας στο θέμα αντιμετώπισης της πανδημίας, με μία πρώτη τηλεδιάσκεψη πριν από ένα μήνα, στην οποία συμμετείχαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Δανίας, του Ισραήλ, της Τσεχίας, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, οι οποίοι θα μετέχουν και στην αυριανή τηλεδιάσκεψη,, στην οποία θα πάρει επίσης μέρος, για πρώτη φορά, η πρωθυπουργός της Νορβηγίας.

Κατά την πρώτη τηλεδιάσκεψη είχε συμφωνηθεί ένας διάλογος σε επίπεδο ειδικών ως προς τη δυνατότητα από κοινού έρευνας για εμβόλια και φάρμακα, με τον στόχο της συνεργασίας να βρίσκεται και στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Όπως αναφέρει σημερινό σχετικό τηλεγράφημα του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΡΑ), με αγωνία αναμένεται κατά πόσο θα υπάρξει αναφορά στην χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών πριν την έναρξη της περιόδου των διακοπών.

 Όπως είχε δηλώσει χθες ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ -μετά από τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας και της Τσεχίας - με τις χώρες αυτές θα μπορούσε να υπάρξει "πολύ σύντομα" μία συμφωνία σε επίπεδο των αρχηγών των κυβερνήσεων τους για άνοιγμα των συνόρων.

Σύμφωνα με το ΑΡΑ, η Ελλάδα, από την πλευρά της, θέλει να άρει την υποχρεωτική καραντίνα για Αυστριακούς παραθεριστές. Μετά την πρώτη τηλεδιάσκεψη, τέλη Απριλίου, ο Σεμπάστιαν Κουρτς εμφανιζόταν ακόμη "πολύ επιφυλακτικός", κατά πόσο οι Αυστριακοί μπορούν ήδη εφέτος να έχουν ελπίδες για διακοπές στο Αιγαίο.

Μετά την αυριανή τηλεδιάσκεψη, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς πρόκειται να προβεί σε δηλώσεις, όπως ανακοίνωση η Καγκελαρία στη Βιέννη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ