Τραμπ: «Έκλεισε η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας με Κίνα»

Τραμπ: «Έκλεισε η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας με Κίνα»

Επιβεβαιώνει ο Ντόναλντ Τράμπ την οριστικοποίηση της «πρώτης φάσης» της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας για τερματισμό του εμπορικού πολέμου, ενώ μέσω twitter δήλωσε ότι προτίθεται να ξεκινήσει άμεσα τις συνομιλίες για τη «δεύτερη φάση», αντί να αναμένει την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών του 2020.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιβάλλει τη νέα σειρά δασμών που η Ουάσιγκτον είχε ανακοινώσει για κινεζικά εξαγώγιμα προϊόντα και η οποία θα ετίθετο σε ισχύ από την επόμενη Κυριακή. Μέσω twitter, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι ο Λευκός Οίκος θα άφηνε μόνο ένα 25% των δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 250 δισ. δολαρίων, ενώ θα περιόριζε στο 7,5% τους υφιστάμενους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 120 δισ. δολαρίων.

Στο ίδιο tweet ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρει πως βάσει της νέας συμφωνίας, η Κίνα θα προχωρήσει σε «μαζικές αγορές αγροτικών προϊόντων, ενέργειας και κατασκευαστικών αγαθών».

Αυτό που πλέον απομένει είναι να υπάρξει και η νομική έγκριση της «πρώτης φάσης» της εμπορικής συμφωνίας τόσο από την Ουάσιγκτον όσο και από το Πεκίνο.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ φέρονται να προσέφεραν στο Πεκίνο ακύρωση μιας νέας σειράς δασμών αξίας 160 δισ. δολαρίων σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, οι οποίοι θα ετίθεντο σε ισχύ από την ερχόμενη Κυριακή, καθώς και μείωση κατά 50% στους υφιστάμενους δασμούς σε κινεζικά αγαθά αξίας περίπου 375 δισ. δολαρίων, κάτι που αποτελούσε προτεραιότητα για το Πεκίνο για την επίτευξη μιας συμφωνίας, όπως ανέφερε ο Κινέζος υφυπουργός Εμπορίου Γουάνγκ Σουέν. Πάντως ο Κινέζος αξιωματούχος δεν ανέφερε από πότε θα αναστείλουν οι ΗΠΑ τους δασμούς αυτούς. 

Το Πεκίνο φέρεται να προσανατολίζεται στο να ακυρώσει δασμούς που θα επέβαλε σε προϊόντα των ΗΠΑ ως αντίποινα,  

Οι βασικοί δείκτες της Wall Street χθες σημείωσαν θεαματική άνοδο, στο άκουσμα της είδησης για την ολοκλήρωση της «πρώτης φάσης» της εμπορικής συμφωνίας. Εν τούτοις σήμερα ένα  tweet του Προέδρου των ΗΠΑ, που διέψευδε τα δημοσιεύματα για την «πρώτη φάση» συμφωνίας οδήγησε σε απώλειες. Το tweet έγινε πριν το άνοιγμα της Wall σήμερα προκαλώντας κομφούζιο και πτώση των δεικτών. 

Η επιβεβαίωση εν τέλει της συμφωνίας από τον ίδιο με νεότερες αναρτήσεις μάζεψε εν μέρει και τις αρχικές απώλειες.