Τουρκία: Στο επίκεντρο νέου σκανδάλου ο γαμπρός του Ερντογάν

Τουρκία: Στο επίκεντρο νέου σκανδάλου ο γαμπρός του Ερντογάν

Πρωταγωνιστής σε νέο σκάνδαλο είναι ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου και υπουργός οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, καθώς αποκαλύφθηκε ότι έχει αγοράσει γη σε σημείο όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί το μεγαλεπήβολο έργο της  Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ. Πρόκειται για ένα έργο που θα ενώσει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά, παρακάμπτοντας τα Στενά του Βοσπόρου.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle στην Τουρκία ο υπουργός Οικονομικών προσέφυγε στη δικαιοσύνη ζητώντας να απαγορευτεί η η διαδικτυακή πρόσβασης του κοινού σε δημοσιεύματα που αναφέρουν πληροφορίες για τη συγκεκριμένη αγορά ή περιλαμβάνουν καρτούν που σατιρίζουν τον ίδιο, αίτημα το οποίο εγκρίθηκε από την Τουρκική δικαιοσύνη. με το αιτιολογικό ότι «προσβάλλεται δημόσιος υπάλληλος»

Επίσης έγινε αποδεκτό και η μη πρόσβαση του κοινού στο δημοσίευμα που πρωτοαποκάλυψε τα σχέδια του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, της εφημερίδας «Cumhuriyet», στις 20 Ιανουαρίου, η οποία έγραφε πως ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας αγόρασε τη γη το 2012, ένα χρόνο μετά την πρώτη ανακοίνωση του έργου από τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο Αλμπαϊράκ απέκτησε 13 στρέμματα γης κατά μήκος της σχεδιαζόμενης Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την ημερήσια εφημερίδα Cumhuriyet, μετά την απαγόρευση δημοσίευσης των ειδήσεων, ξεκίνησε έρευνα εναντίον του Hazal Ocak, του δημοσιογράφου που έφερε την είδηση στο προσκήνιο.

Η Deutsche Welle παραθέτει δηλώσεις του δικηγόρου του Μπεράτ Αλμπαϊρά ο οποίος επιβεβαιώνει ότι ο Υπουργός Οικονομικών είναι ιδιοκτήτης γης κοντά στο σημείο όπου σχεδιάζεται να περάσει η Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, διευκρινίζοντας πως δίπλα είχε αγοραστεί γη από τον πατέρα του Αλμπαϊράκ το 2003 και όταν το γειτονικό αγροτεμάχιο τέθηκε προς πώληση το 2012 αγοράστηκε από τον πελάτη του.