Τουρκία: Ισόβιες ποινές για τη συμμετοχή στο πραξικόπημα του 2016

Τουρκία: Ισόβιες ποινές για τη συμμετοχή στο πραξικόπημα του 2016

Τουρκικό δικαστήριο επέβαλε  ποινές ισόβιας κάθειρξης σε μερικούς από τους σχεδόν 500 κατηγορουμένους, οι οποίοι φέρονται να συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, σε 27 πιλότους μαχητικών F-16 επιβλήθηκαν ποινές ισοβίων με επιβαρυντικές περιστάσεις ενώ σε τέσσερις πολίτες επιβλήθηκαν 79 ποινές ισόβιας κάθειρξης στον καθέναν.

Μεταξύ αυτών, ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Ακίν Οζτούρκ  που κατηγορείται  ότι σχεδίαζε βομβαρδισμούς κυβερνητικών κτιρίων, περιλαμβανομένου του κοινοβουλίου.

Η δίκη αυτή είναι η πιο προβεβλημένη από τις δεκάδες δικαστικές υποθέσεις εναντίον χιλιάδων ανθρώπων που κατηγορούνται για ανάμιξη στην απόπειρα πραξικοπήματος, για την οποία η Άγκυρα κατηγορεί υποστηρικτές του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, περισσότεροι από 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης που έλαβε χώρα στις 15 Ιουλίου 2016, όταν στρατιωτικοί στασίασαν καταλαμβάνοντας πολεμικά αεροπλάνα, ελικόπτερα και άρματα μάχης και αποπειράθηκαν να πάρουν τον έλεγχο σημαντικών κρατικών θεσμών.

Ο 79χρονος ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ήταν κάποτε ο στενότερος σύμμαχος του Ερντογάν και ζει στην Πενσυλβάνια εξόριστος, αρνείται οποιονδήποτε ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος, ήταν ένας από έξι κατηγορουμένους που δικάσθηκαν ερήμην. Συνολικά δικάσθηκαν 475 πρόσωπα, τα 365 από τα οποία είναι προφυλακισμένα.