Νικητής ο Ιμάμογλου - Ηττημένος ο Ερντογάν

Νικητής ο Ιμάμογλου - Ηττημένος ο Ερντογάν

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης και νικητής της πρώτης ψηφοφορίας των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη εξασφαλίζει για δεύτερη φορά την νίκη στην σημερινή επαναληπτική ψηφοφορία με το 54,03% των ψήφων, μετά την καταμέτρηση του 99,37% των ψήφων.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, υποψήφιος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν, ηττάται για δεύτερη φορά στην ψηφοφορία με ποσοστό 45,09%. Η διαφορά ψήφων ανήλθε σε 777.000.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο υποψήφιος του Ταγίπ Ερντογάν, Γιλντιρίμ, παραδέχθηκε την ήττα του στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων που δίνουν άνετη νίκη στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Ιμάμογλου.

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο αντίπαλός μου Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται. Τον συγχαίρω και του εύχομαι καλή τύχη. Ελπίζω ότι θα υπηρετήσει καλά την Κωνσταντινούπολη», δήλωσε στους δημοσιογράφους και σημείωσε ότι η ψηφοφορία των δημοτικών εκλογών απέδειξε ότι η «τουρκική δημοκρατία λειτουργεί στην εντέλεια».

Ο νικητής των εκλογών Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε μετά ότι η νίκη του σηματοδοτεί «μία νέα αρχή για την Τουρκία». «Η εκλογή αυτή σημαίνει ότι ανοίγει μια νέα σελίδα. Σηματοδοτεί μία νέα αρχή», δήλωσε στους δημοσιογράφους και έστειλε μήνυμα προς τον πρόεδρο της Τουρκίας ότι είναι πρόθυμος να έχει συνεργασία για το καλό της Πόλης.

Στις 39 περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης συνολικά ψηφοφόροι 10.560.963 ψηφοφόροι βάσει των ίδιων εκλογικών καταλόγων της 31ης Μαρτίου ψήφισαν για την εκλογή νέου δημάρχου στις σημερινές επαναληπτικές εκλογές, μετά την ακύρωση του αποτελέσματος στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές και τη νίκη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης.

Η εκλογή δημάρχου στην Κωνσταντινούπολη εξελίσσεται πια σε ένα τεστ αποφασιστικής πολιτικής σημασίας για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και το κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP) μετά την απώλεια του ελέγχου της δημοτικής αρχής, της μεγαλύτερης πόλη της Τουρκίας, που αποτελεί και το κύριο οικονομικό της κέντρο.

Η Daily Sabah αναφέρει ότι ο Εκρέμ Ιμάμογλου εμφανίζεται νικητής σε 28 από τις 39 γειτονιές της Κωνσταντινούπολης. Στα τέλη Μαρτίου, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης αναδεικνυόταν νικητής σε 16 από αυτές. Αντίστοιχα, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ έχασε 13 περιφέρειες σε σύγκριση με τις εκλογές του Μαρτίου.

Στην Μπεσίκτας, ο Ιμάμογλου εξασφάλισε ποσοστό 83%, ενώ κατέγραψε ποσοστά 81% και 79% σε δύο ακόμη γειτονιές της Κωνσταντινούπολης. Είναι ενδεικτικό πως ενώ ο Μπιναλί Γιλντιρίμ έχασε τουλάχιστον 230.000 ψήφους, σε σύγκριση με την εκλογική αναμέτρηση του Μαρτίου, ο Εκρέμ Ιμάμογλου κέρδισε περίπου 630.000, αυξάνοντας το ποσοστό του κατά κατά 5,2%.