Τοπικά μίνι lockdown στην Ισπανία - Επεκτείνονται οι περιορισμοί κυκλοφορίας σε Ιταλία, Γαλλία

Τοπικά μίνι lockdown στην Ισπανία - Επεκτείνονται οι περιορισμοί κυκλοφορίας σε Ιταλία, Γαλλία

Μεγαλώνει ο κατάλογος των ισπανικών περιφερειών και πόλεων που τίθενται σε μερικό lockdown για να αναχαιτιστεί η διασπορά του κορονοϊού. Η περιφέρεια της Ρώμης ετοιμάζεται να απαγορεύσει την κυκλοφορία από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί, ενώ σε όλη την Ιταλία καταγράφηκε αρνητικό ρεκόρ με περισσότερα από 15.000 κρούσματα σε 24 ώρες. Στη Γαλλία επεκτείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, σήμερα στην Ισπανία η Σαραγόσα και η περιοχής Λα Ριόχα τέθηκαν σε μερικό lockdown. Αυτές οι «υγειονομικές κορδέλες» απαγορεύουν την είσοδο ή την έξοδο από τις συγκεκριμένες περιοχές, εκτός αν υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι που αφορούν κυρίως την μετάβαση στην εργασία, τις σπουδές ή την υγειονομική περίθαλψη, ένα μέτρο που ισχύει ήδη στη Μαδρίτη και σε οκτώ γειτονικούς δήμους από τις αρχές Οκτωβρίου.

Οι κυβερνήσεις των περιφερειών της Αραγονίας και της Λα Ριόχα, στη βόρεια Ισπανία, ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα περιορίσουν την κινητικότητα του ενός και πλέον εκατομμυρίου κατοίκων συνολικά σε αυτές τις περιοχές, οι οποίες καταγράφουν περισσότερα από 500 κρούσματα της Covid-19 ανά 100.000 κατοίκους σε διάστημα 14 ημερών, ένα από τα κριτήρια για την εφαρμογή αυτού του είδους των μέτρων.

Η Αραγονία θα κλείσει από αύριο, Πέμπτη, τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της, τη Σαραγόσα, τη Ουέσκα και την Τερουέλ.

"Η κατάσταση είναι ειλικρινά ανησυχητική", δήλωσε ο πρόεδρος της περιφέρειας, Χαβιέρ Λαμπάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Λα Ριόχα θα κλείσει εν μέρει τα περιφερειακά της σύνορα από την Παρασκευή και θα επιβάλει κλείσιμο στις 21:00 των εμπορικών της καταστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των μπαρ και των εστιατορίων.

Παρόμοιο lockdown αποφασίστηκε σε αρκετές πόλεις της Καστίλης-και- Λεόν, συμπεριλαμβανομένης της Σαλαμάνκα, καθώς και σε ολόκληρη την περιφέρεια της Ναβάρας, στο βορρά, η οποία έχει τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης του ιού στη χώρα, με περισσότερα από 1.000 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε διάστημα 14 ημερών.

Η Ισπανία παραμένει μια από τις πλέον πληγείσες ευρωπαϊκές χώρες από την πανδημία, με 34.366 θανάτους και 1.005.295 κρούσματα συνολικά, σύμφωνα με τον απολογισμό που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας. Σήμερα έγινε το πρώτο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η έκτη χώρα στον κόσμο (μετά τις ΗΠΑ, την Ινδία, τη Βραζιλία, τη Ρωσία και την Αργεντινή) που έσπασε το φράγμα του 1 εκατομμυρίου κρουσμάτων Covid-19, με συνολικά 1.005.295 μολύνσεις.

Η Ισπανία κατέγραψε 16.973 κρούσματα και 156 θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες. Η χώρα διπλασίασε τον απολογισμό των κρουσμάτων της σε μόλις 6 εβδομάδες..

Η Ρώμη ετοιμάζεται να απαγορεύσει την κυκλοφορία από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί

Μετά την Λομβαρδία και την Καμπανία, τώρα και το Λάτιο -η περιφέρεια της Ρώμης- ετοιμάζεται να απαγορεύσει την κυκλοφορία από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί. Το μέτρο, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, θα ισχύσει από μεθαύριο, Παρασκευή.

Παράλληλα, από την ερχόμενη Δευτέρα, το 50% των μαθητών του λυκείου θα παρακολουθεί το σχολικό πρόγραμμα μέσω τηλε-εκπαίδευσης. Το ποσοστό αυξάνεται μέχρι και το 75% για τους φοιτητές των πανεπιστημίων του Λατίου.

Ο προφανής στόχος των μέτρων αυτών, είναι ο περιορισμός της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφεται, τις τελευταίες εβδομάδες, σε πολλές περιοχές της Ιταλίας.

«Ο εχθρός δεν έχει ακόμη ηττηθεί, κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Η αύξηση των περιστατικών κορονοϊού, πρέπει να αντιμετωπισθεί με ύψιστη επαγρύπνηση», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Σήμερα, η Ιταλία κατέγραψε αύξηση-ρεκόρ των νέων κρουσμάτων κορονοϊού, που έφτασαν τα 15.199 , ενώ 127 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της covid-19.

Εντυπωσιακή είναι η αύξηση των κρουσμάτων στη Λομβαρδία, η οποία άγγιξε τα 4.125 περιστατικά μέσα σε μια ημέρα. Στην Καμπανία, με πρωτεύουσα τη Νάπολη καταγράφηκαν 1.760, στην περιφέρεια Λάτιο, με κύρια πόλη την Ρώμη, 1.219, και 1.083 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στο Βένετο.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται 926 ασθενείς (56 περισσότεροι από χθες), ενώ 9.056 έχουν εισαχθεί στους θαλάμους των νοσοκομείων. Εξ αυτών, για 603 αποφασίσθηκε η νοσηλεία, τις τελευταίες είκοσι τέσσερις ώρες.

Γαλλία: Επεκτείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας - Πάνω από 26.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Αρκετά ακόμα διαμερίσματα της Γαλλίας θα τεθούν σε καθεστώς συναγερμού λόγω της πανδημίας του κορονοϊού μέσα στις επόμενες μέρες, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να επιβάλουν νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, ενώ οι υγειονομικές αρχές κατέγραψαν ακόμη 26.676 κρούσματα κορονοϊού.

Είναι η έκτη φορά τις τελευταίες 12 ημέρες που ο ημερήσιος απολογισμός βρίσκεται πάνω από το όριο των 25.000 μολύνσεων στη Γαλλία. Όσον αφορά τον αριθμό των θυμάτων από επιπλοκές της νόσου Covid-19 αυτός αυξήθηκε κατά 163, στους 34.048, και το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 957.421.

Στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η κυβέρνηση προτείνει να παραταθεί το καθεστώς έκτακτης ανάγκης έως τις 16 Φεβρουαρίου, πράγμα που σημαίνει ότι διατηρεί την εξουσία να παρατείνει την απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει ήδη επιβληθεί σε μεγάλες γαλλικές πόλεις, του Παρισιού συμπεριλαμβανομένου.

Σύμφωνα με σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου σήμερα, η γαλλική κυβέρνηση θέλει να έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, των συναθροίσεων, της λειτουργίας των καταστημάτων τουλάχιστον έως την 1η Απριλίου 2021 για την καταπολέμηση της Covid-19.

Οι περιορισμοί αυτοί, που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε όλη τη χώρα ή σε ένα μέρος αυτής, θα προσαρμόζονται ανάλογα με την ένταση της επιδημίας.

Από το προηγούμενο Σάββατο, στο Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 9 μ.μ. έως τις 6 π.μ. για τέσσερις εβδομάδες με δυνατότητα παράτασης έως έξι εβδομάδες.

Τα γαλλικά μέσα αναφέρουν ότι τα νοσοκομεία στις πόλεις Κλερμόν και Ντιζόν θα τεθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δηλαδή θα αναβάλουν όλες τις προγραμματισμένες επεμβάσεις που δεν σχετίζονται με τον κορονοϊό.

Τα νοσοκομεία στο Παρίσι έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου, καθώς οι ασθενείς με κορονοϊό αποτελούν πλέον το 50% όλων των ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας.