8ος χρόνος, ημέρα 2396η
Τρίτη, 24 Μαΐου 2022

Το χρονοδιάγραμμα του Πούτιν για την προσάρτηση περιοχών στη Ρωσία - Ο ρόλος των πυρηνικών

Το χρονοδιάγραμμα του Πούτιν για την προσάρτηση περιοχών στη Ρωσία - Ο ρόλος των πυρηνικών
Shutterstock

«Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πιθανότατα σκοπεύει να προσαρτήσει την κατεχόμενη νότια και ανατολική Ουκρανία απευθείας στη Ρωσική Ομοσπονδία τους επόμενους μήνες», αναφέρει ανάλυση του Ινστιτούτου για τη μελέτη του πολέμου (ISW). Μάλιστα, διευκρινίζεται ότι η εν λόγω κίνηση θα μπορούσε να συνοδεύεται από απειλές για χρήση πυρηνικών, σε ενδεχόμενο αντιδράσεων.

«Ο Πούτιν μπορεί να πιστεύει ότι η απειλή ή η χρήση πυρηνικών όπλων θα αποκαταστήσει τη ρωσική αποτροπή μετά την καταστροφική εισβολή του που κατέστρεψε τις συμβατικές αποτρεπτικές ικανότητες της Ρωσίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το χρονοδιάγραμμα του Πούτιν

Το χρονοδιάγραμμα του Πούτιν για την προσάρτηση εξαρτάται πιθανότατα από τις εκτιμήσεις της Μόσχας για την κατάσταση του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία. Ο ρωσικός στρατός δεν έχει ακόμη πετύχει τους διακηρυγμένους εδαφικούς στόχους του Πούτιν για την εξασφάλιση του συνόλου των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ και είναι απίθανο να το πράξει.

Εάν ο Πούτιν κατανοήσει τη στρατιωτική του αδυναμία, πιθανότατα θα επισπεύσει την προσάρτηση και θα εισαγάγει γρήγορα την πυρηνική αποτροπή σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τον έλεγχο του ουκρανικού εδάφους που κατέχει σήμερα η Ρωσία.

Εάν ο Πούτιν πιστεύει ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι ικανές να καταφέρουν περισσότερα πράγματα στην Ουκρανία, πιθανότατα θα καθυστερήσει την προσάρτηση, με την ελπίδα να κατακτήσει περισσότερα εδάφη. Σε αυτή την περίπτωση, η κακή ηγεσία του και οι ουκρανικές αντεπιθέσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον ρωσικό στρατό σε κατάσταση κατάρρευσης.

Ο Πούτιν θα μπορούσε επίσης να προσπαθήσει να συνεχίσει τις επιθέσεις ενώ ταυτόχρονα κινητοποιεί πρόσθετες δυνάμεις. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να καθυστερήσει την ανακοίνωση της προσάρτησης για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, περιμένοντας μέχρι να φτάσουν ενισχύσεις για να κερδίσει περισσότερα εδάφη.

Επομένως, η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της «έχουν πιθανότατα ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας για να υποστηρίξουν μια ουκρανική αντεπίθεση σε κατεχόμενο ουκρανικό έδαφος πριν το Κρεμλίνο προσαρτήσει αυτό το έδαφος».