7ος χρόνος, ημέρα 2155η
Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2021

Το 32% των Ρώσων υποστηρίζει την απαγόρευση των οργανώσεων του Ναβάλνι

Το 32% των Ρώσων υποστηρίζει την απαγόρευση των οργανώσεων του Ναβάλνι
APimages

Το 32% των Ρώσων υποστηρίζουν την απόφαση του Δικαστηρίου της Μόσχας να κηρύξει «εξτρεμιστικές οργανώσεις» το Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς και άλλες οργανώσεις του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι ενώ το 27% αντιτίθεται σε αυτή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το ανεξάρτητο κέντρο Levada-Centr που εδρεύει στη Μόσχα και τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Στη δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 24-30 Ιουνίου και στην οποία συμμετείχαν 1.630 άτομα, το 38% των Ρώσων δήλωσε ότι αδιαφορεί για το ζήτημα. Έδειξε επίσης ότι η υποστήριξη προς τις δραστηριότητες του Ναβάλνι έπεσε στο 14% από το 20% που ήταν τον Σεπτέμβριο.

Ο Ιβάν Ζντάνοφ, στενός σύμμαχος του Ναβάλνι, αρνήθηκε να σχολιάσει τα αποτελέσματα, αλλά είπε ότι η κρατική προπαγάνδα κατά του Ναβάλνι έχει ενταθεί και θα μπορούσε να έχει κάποια επίδραση.

Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι δήλωσαν ότι η απαγόρευση του εξτρεμισμού είχε σχεδιαστεί για να τους συντρίψει πριν τη διεξαγωγή των κοινοβουλευτικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο.

Η δικαστική απόφαση δίνει επίσημα το δικαίωμα στις αρχές να φυλακίζουν τους ακτιβιστές και να παγώνουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τους εάν συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους. Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι ανέστειλαν τις δραστηριότητες των οργανώσεων τους πριν την απόφαση ώστε οι υποστηρικτές τους να είναι λιγότερο εκτεθειμένοι σε διώξεις.

Ο Ναβάλνι βρίσκεται στη φυλακή με την κατηγορία ότι παραβίασε την ποινή αναστολής που του είχε επιβληθεί για υπόθεση υπεξαίρεσης, την οποία ο ίδιος αρνείται. Ο Ναβάλνι συνελήφθη εφέτος στη Μόσχα, επιστρέφοντας από τη Γερμανία, όπου είχε νοσηλευθεί μετά τη δηλητηρίαση που υπέστη στη Ρωσία από νευροτοξικό παράγοντα.

Πηγή: Reuters