Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν -Πούτιν με το Ισραήλ στο επίκεντρο

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν -Πούτιν με το Ισραήλ στο επίκεντρο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογο του Βλαντιμίρ Πούτιν στην οποία συζήτησαν κυρίως τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα μέχρι την Τετάρτη το πρωί σε αντίποινα για τις ρουκέτες που εκτόξευσε η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και οι οποίοι έχουν κοστίσει τη ζωή σε πέντε 6 ισραηλινούς πολίτες και σε αρκετούς Παλαιστίνιους.

Ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να «διδάξει ένα αποτρεπτικό μάθημα» στο Ισραήλ, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Ερντογάν ζήτησε επίσης να γίνουν διεργασίες για την αποστολή διεθνών ειρηνευτικών δυνάμεων στην περιοχή για να βοηθήσουν στην προστασία των Παλαιστινίων, πρόταση που η Τουρκία έχει υποβάλλει από το 2018.

Σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει υψώσει τους τόνους κατά του Ισραήλ, συνομιλώντας με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς αλλά και με τον επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία «θα παραμείνει η φωνή των Παλαιστινίων αδελφών μας».

«Η Μόσχα ανησυχεί βαθιά για την τόσο επικίνδυνη εξέλιξη γεγονότων. Καταδικάζουμε έντονα τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, ανεξάρτητα από την εθνικότητα και τη θρησκεία τους. Καλούμε τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην λάβουν μέτρα που φέρνουν περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων. Πιστεύουμε ότι είναι είναι σημαντικό να τηρηθούν οι όροι του status quo σε σχέση με τα ιερά μέρη στην Ιερουσαλήμ που κατοχυρώνονται στην ειρηνευτική συνθήκη Ιορδανίας-Ισραήλ, καθώς και τα γνωστά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με αυτήν την πόλη» δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρια Ζαχάροβα.

.