Τι σημαίνει το προσωρινό μπλόκο στην ποινική δίωξη της Halkbank

Τι σημαίνει το προσωρινό μπλόκο στην ποινική δίωξη της Halkbank

Το προσωρινό πάγωμα στη δίκη για την πολύκροτη υπόθεση της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank στις ΗΠΑ έκανε το γύρο του κόσμου, έπειτα από απόφαση του εφετείου, μέχρι την εκδίκαση της έφεσης που έχει καταθέσει η τουρκική τράπεζα. Είναι μάλλον αμφίβολο κατά πόσο αυτό βέβαια είναι ικανό να σταματήσει την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση και τις μεγάλες επιπτώσεις της.

Η σημαντική δίκη σε βάρος της κρατικής τράπεζας της Τουρκίας Halk Bank που έχει ξεκινήσει σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης για παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν και νομιμοποίηση «μαύρου χρήματος» εμπλέκουν άμεσα στην υπόθεση τον γαμπρό του Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, αλλά και τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο. Ουσιαστικά η τράπεζα κατηγορείται πως μετέφερε τεράστια ποσά χρημάτων από πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σε λογαριασμούς στη Halk bank ώστε να διοχετευθούν στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το σκάνδαλο «πετρέλαιο για χρυσό» αφορά τα έσοδα του Ιράν από πωλήσεις πετρελαίου στην Τουρκία, με αντάλλαγμα χρήματα από ράβδους χρυσού, και περιστρέφεται γύρω από τη διαβόητη προσωπικότητα του Ρέζα Ζαράμπ.

Το ερώτημα είναι αν η τουρκική οικονομία μπορεί να αντέξει τους κλυδωνισμούς από μία καταδικαστική απόφαση που θα εμπλέκει το καθεστώς Ερντογάν, ουσιαστικά άμεσα, σε μία παράνομη επιχείρηση τέτοιου μεγέθους με τόσο μεγάλα ποσά που διακινήθηκαν παρανόμως. Εφ' όσον αποδειχθεί υπευθυνότητα της Halkbank για την παράνομη νομιμοποίηση και ξεκινήσουν κυρώσεις εναντίον της από το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι οικονομικές επιπτώσεις στην εξαντλημένη τουρκική οικονομία θα είναι απρόβλεπτες.

Ο Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί πως το ζήτημα αποτελεί ένα αντικείμενο διαπραγμάτευσης, επηρεασμένος και από την περίοδο της προεδρίας Τραμπ. Ουσιαστικά, θεωρεί πως μπορεί να το χειριστεί ως ένα μεγάλο ανατολίτικο παζάρι. Ο Τζο Μπάιντεν σίγουρα είναι ενήμερος για το θέμα, καθώς εξελισσόταν κατά την περίοδο της αντιπροεδρίας του μέχρι το 2016. Ωστόσο, ενδεχομένως η διαδικασία να φωτίσει πτυχές της σχέσεις του Ερντογάν με την προηγούμενη προεδρία.

Το σκάνδαλο της μεταφοράς τεράστιων ποσών και χρυσού για την παράκαμψη των κυρώσεων εναντίον του Ιράν σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και η κατάληξη της δίκης της Halk bank απειλεί άμεσα την τουρκική οικονομία. Είναι αμφίβολο κατά πόσο η προσωρινή αναστολή σημάνει την επιβεβαίωση της υποστηρικτικής γραμμής της τουρκικής τράπεζας, πως το ζήτημα άπτεται της οικονομικής επιβίωσης της οικονομίας ενός κομβικού κράτους στην αμερικανική στρατηγική.

Το ζήτημα της νομιμοποίησης μαύρου χρήματος αποτελεί μία απαράδεκτη πρακτική στις Ηνωμένες Πολιτείες και αναμένεται οι αρχές να είναι αυστηρές. Αυτό άλλωστε φάνηκε κι από την τοποθέτηση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, απέναντι από τη δικαστική απόφαση για την αναμονή της κρίσης του Ανώτατου Δικαστήριου των ΗΠΑ, πριν τη συνέχιση της δίκης.

Όμως, όταν ένα θέμα μπαίνει στις ράγες του τρένου της αμερικανικής δικαιοσύνης είναι απίθανο να εκτροχιαστεί.