8ος χρόνος, ημέρα 2437η
Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2022

Τι λένε τα τουρκικά ΜΜΕ για τη συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη - Τζ. Μπάιντεν

Τι λένε τα τουρκικά ΜΜΕ για τη συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη - Τζ. Μπάιντεν

Αισθητή είναι η ενόχληση της Άγκυρας στον τουρκικό Τύπο από την εν εξελίξει επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην αμερικανική πρωτεύουσα και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Οβάλ γραφείο. Η έκδηλη δυσφορία αποτυπώνεται και σε άρθρο της Milliyet που υποστηρίζει πως ΗΠΑ και Ελλάδα επιδιώκουν να παιδεύσουν την Τουρκία, σε συμμετοχή των Κούρδων, για να της επιτεθούν.

Στο άρθρο της η Milliyet ισχυρίζεται ότι «η Ελλάδα έγινε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ», ο Έλληνας πρωθυπουργός «θα έχει εκπληρώσει το ιστορικό του καθήκον, παραδίδοντας «το χρυσό κλειδί της Ελλάδας» στον Μπάιντεν», πως «οι ΗΠΑ σχεδιάζουν άλλη μια βάση στη Αλεξανδρούπολη» και ότι η «η Ελλάδα στοχεύει σε ύπουλο και προδοτικό σχέδιο εις βάρος της Τουρκίας»

Ακόμη, στο άρθρο αναφέρεται ότι «θα πραγματοποιηθεί μια αεροπορική επίθεση-παγίδα, στην οποία η Τουρκία θα αναγκαστεί να απαντήσει και τότε θα την παρουσιάσουν ως επιτιθέμενη και ΗΠΑ και Ελλάδα θα ξεκινήσουν μια περιεκτική επίθεση εναντίον της Τουρκίας. Στην επίθεση θα συμμετάσχουν και οι Κούρδοι του Ιράκ, με την Συρία».

Μάλιστα, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, «η επίθεση δεν θα είναι εκτός πλαισίου ΝΑΤΟ γι’ αυτό και καμιά χώρα του ΝΑΤΟ δεν θα εναντιωθεί».

Στο δημοσίευμά της η εφημερίδα Sozcu αναφέρεται στο περιεχόμενο των συνομιλιών των δυο ανδρών, τις αναφορές του Κυριάκυο Μητσοτάκη για την Τουρκία και «στην προκλητική της πολιτική σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο», παραθέτοντας και τις αναφορές των ελληνικών ΜΜΕ.

Με τίτλο: «Έλληνας πρωθυπουργός: Η Τουρκία δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ως διαπραγματευτικό στοιχείο», επικεντρώνεται στην τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού για τη στάση της Τουρκίας στο αίτημα ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη δυτική Συμμαχία.

Η Yeni Safak υποστηρίζει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχείρησε να βάλει στο στόχαστρο την Τουρκία στη συνάντησή του με τον Μπάιντεν» και σημειώνει πως «ο Μητσοτάκης έδειξε τον χάρτη της γαλάζιας πατρίδας στον Πρόεδρο των ΗΠΑ» και ότι επιχείρησε «να κατηγορήσει την Τουρκία ως «επεκτατική».

Αναφέρει ακόμα ότι «ο Έλληνας ηγέτης προσπάθησε να καλύψει το γεγονός ότι ήταν το κόμμα που κλιμάκωσε την ένταση σε Αιγαίο και Μεσόγειο, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις της Άγκυρας για διάλογο» και ότι «από την άλλη, προσπαθώντας να στοχοποιήσει την Τουρκία χωρίς να την κατονομάσει ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι "η Αθήνα δεν παραιτείται από τα κυριαρχικά της δικαιώματα και θα απαντήσει σε κάθε είδους παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας"».

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα δημοσιεύματα των υπολοίπων τουρκικών ΜΜΕ, όπως το Haber Turk αναφέρεται στο περιεχόμενο των συνομιλιών και στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-35, κάνοντας λόγο για ελληνικό «σόου» στην Ουάσιγκτον και προσπάθεια «επίδειξης δύναμης» της Ελλάδας με τη συνάντηση κορυφής