Τα τουρκικά ΜΜΕ ριζοσπαστικοποιούν τις αντι- ισραηλινές φωνές
Jerusalem Post

Τα τουρκικά ΜΜΕ ριζοσπαστικοποιούν τις αντι- ισραηλινές φωνές

Τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε συνδυασμό με έναν «διαδικτυακό στρατό κοινωνικών μέσων» που υποστηρίζουν το ακροδεξιό κόμμα του ΑΚΡ της Άγκυρας του Ερντογάν και τις αντι-ισραηλινές απόψεις του, υποκινούν το αντισημιτικό μένος, αναφέρει σε άρθρο της η Jerusalem Post.

Αν και η Τουρκία δεν είναι η μοναδική χώρα που κατηγορεί το Ισραήλ για την πρόσφατη ένταση στη Γάζα, είναι η μόνη χώρα που χρησιμοποιεί τον μηχανισμό των ΜΜΕ για να καλύψει τις εξελίξεις στην περιοχή πάντα εις βάρος του Ισραήλ, εν αντιθέσει με το Ιράν στο οποίο -  όπως επισημαίνει - δεν υπάρχει «διάχυτο διαδικτυακό μίσος» κατά του Ισραήλ και υπογραμμίζει πως παράλληλα η Τουρκία έχει τεράστια παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυρίως από ομάδες που συνδέονται με το κυβερνών κόμμα.

Στο πλαίσιο αυτό παραθέτει το παράδειγμα του τουρκικού καναλιού TRT για το οποίο υπογραμμίζει πως παράγει ασταμάτητα αντι-ισραηλινή προπαγάνδα και παραθέτει το περιστατικό με το βίντεο που ανέβασε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για το οποίο ισχυρίστηκε  ότι ήταν ψεύτικο και ότι το θα έδειχνε την «αλήθεια από την Παλαιστίνη».

Στη συνέχεια, το TRT δημοσίευσε ένα βίντεο με το οποίο ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ «μπλοκάρει τη Γάζα» και υποστήριξε ότι ο ισραηλινός στρατός σκοτώνει παιδιά, δείχνοντας πτώματα παιδιών. Το TRT αρνείται ότι η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ και την αναφέρει με το αραβικό όνομα «Al-Quds». 

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο η προπαγάνδα που επιδεικνύει το τουρκικό κανάλι δείχνει ότι οι δημοσιογράφοι του σταθμού δεν εξακριβώνουν την είδηση ή τις πληροφορίες που λαμβάνουν, ενώ σημειώνει ότι προηγούμενες ημέρες «είχε προσκαλέσει τον επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς», τον Khaled Meshaal, για να αναλύσει τα γεγονότα στη Γάζα, ενώ δημοσίευσε και βίντεο με Ισραηλινά παιδιά που τραγουδούσαν και δήθεν ανήκαν σε «ισραηλινή παραστρατιωτική οργάνωση».

Επίσης στο άρθρο καταγράφεται η αντι- ισραηλινή ρητορική και στα κοινωνική δίκτυα. Αναφέρει έναν τουρκικό λογαριασμό, στον οποίο αναρτήθηκε επεξεργασμένη φωτογραφία από την είσοδο των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Αφρίν για να δείξει πώς θα ήταν αν ο τουρκικός στρατός εισέβαλλε στην Ιερουσαλήμ, με σκοπό να την απελευθερώσει - όπως άλλωστε έχει υποσχεθεί να κάνει ο Ερντογάν, ο οποίος έχει μετατρέψει την ιστορική εκκλησία της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Μια τουρκική γυναίκα εμφανίζεται να στηρίζει την Παλαιστίνη και να σημειώνεται στην ανάρτηση ότι «το Ισραήλ σκοτώνει πολίτες», ενώ η Τουρκία αποδίδει σε retweet εικόνες συγκρούσεων και βίας στο Ισραήλ με εορταστικά σχόλια σχετικά με την απελευθέρωση της «Παλαιστίνης». «Ένας άλλος χρήστης του Twitter ανέβασε  φωτογραφία που έδειχνε ένα σοβαρά τραυματισμένο παιδί στην Αφρίν υποστηρίζοντας ψευδώς ότι πρόκειται για νεαρό Παλαιστίνιο», συμπληρώνει.

Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος στο ίδιο πλαίσιο κινείται και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το οποίο υιοθετεί  την ισλαμιστική ρητορική, παρουσιάζει την Τουρκία ως ηγέτη των προσπαθειών κατά του Ισραήλ και κάνει λόγο για δήθεν «126 νεκρούς μάρτυρες στη Γάζα» επικαλούμενο δηλώσεις του αρχηγού της Χαμάς.

«Το φλερτ της Τουρκίας με ισλαμιστές εξτρεμιστές ανάγεται στο παρελθόν. Το 2014 η Τουρκία κατηγορήθηκε ότι δεν έκανε αρκετά για να κλείσει τα σύνορά της καθώς τα μέλη του ISIS διέσχισαν την Τουρκία. Ο ηγέτης του ISIS, Μπαγκντάντι, βρέθηκε από τις ΗΠΑ μόλις ένα χιλιόμετρο από τα τουρκικά σύνορα και τα μέλη του ISIS διέφυγαν από τη Ράκα στην Τουρκία», σημειώνει και προσθέτει πως την ίδια στιγμή: «τα μηνύματα της Άγκυρας έχουν ριζοσπαστικοποιήσει εξτρεμιστές στη Γαλλία που πραγματοποίησαν τρομοκρατικές επιθέσεις πέρυσι στην ευρωπαϊκή χώρα», ενώ οι διαδηλωτές υπέρ της Τουρκίας «φαίνεται να βρίσκονται στην καρδιά ορισμένων αντι-ισραηλινών συγκεντρώσεων στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμβάλλοντας στην αύξηση του αντισημιτισμού».