Τα μαύρα κουτιά του μοιραίου Boeing θα εξεταστούν από Ιρανούς τεχνικούς

Τα μαύρα κουτιά του μοιραίου Boeing θα εξεταστούν από Ιρανούς τεχνικούς

Την ανάλυση των μαύρων κουτιών του μοιραίου Boeing 737 το οποίο κατερρίφθη από την ιρανική αεράμυνα πάνω από την Τεχεράνη, θα αναλάβουν τελικά Ιρανοί τεχνικοί μεταδίδει το ιρανικό κρατικό πρακτορείο IRNA,  διαψεύδοντας χθεσινή πληροφορία του ημιεπίσημου ιρανικού πρακτορείου Tasnim ότι έχει ληφθεί απόφαση οι καταγραφείς του αεροπλάνου να σταλούν στην Ουκρανία.

Παράλληλα, στην Ουκρανία επαναπατρίστηκαν οι σοροί των 11 Ουκρανών πολιτών οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά την κατάρριψη του μοιραίου Boeing των Διεθνών Ουκρανικών Αερογραμμών, εξαιτίας ενός τραγικού σφάλματος της ιρανικής αεράμυνας, η οποία εξέλαβε το επιβατικό αεροπλάνο για αμερικανικό πύραυλο Κρουζ. Κατά την υποδοχή των σορών πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή στο αεροδρόμιο του Κιέβου όπου και αφίχθησαν. 

Παρουσία του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, φέρετρα καλυμμένα με την ουκρανική σημαία μεταφέρθηκαν ένα-ένα από ουκρανικό στρατιωτικό αεροπλάνο σε νεκροφόρες που περίμεναν στο αεροδρόμιο.

Στρατιώτες κρατούσαν σημαίες που αντιπροσώπευαν τις διαφορετικές εθνικότητες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους.

Συγγενείς είχαν έρθει στο αεροδρόμιο κρατώντας λουλούδια. Εργαζόμενοι της αεροπορικής εταιρείας, μερικοί δακρυσμένοι, περίμεναν στην πίστα του αεροδρομίου. Μερικοί γονάτισαν καθώς περνούσαν τα φέρετρα.

Οι 176 επιβαίνοντες της πτήσης από την Τεχεράνη προς το Κίεβο σκοτώθηκαν στις 8 Ιανουαρίου, όταν το Boeing 737-800 κατερρίφθη ενώ το Ιράν βρισκόταν σε συναγερμό για τυχόν αμερικανική επίθεση.

Οι περισσότεροι επιβαίνοντες ήταν Ιρανοί ή διέθεταν διπλή υπηκοότητα. Ο Καναδάς έχασε 57 πολίτες του μέσα στο αεροπλάνο αυτό. Εννέα Ουκρανοί πολίτες ήταν μέλη του πληρώματος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ