Τα «μηνύματα» Μακρόν για το ΝΑΤΟ με το βλέμμα σε Τραμπ και Ερντογάν

Τα «μηνύματα» Μακρόν για το ΝΑΤΟ με το βλέμμα σε Τραμπ και Ερντογάν

Του Γιάννη Μαντζίκου

«Αυτό που ζούμε είναι ο εγκεφαλικός θάνατος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο περιοδικό «Economist», αποδίδοντάς τον στην αμερικανική και τουρκική συμπεριφορά στα πλαίσια της συμμαχίας. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά, εδώ και αρκετά χρόνια, όπως σχολιάζουν αμερικανικά και ευρωπαϊκά μέσα, «που Ευρωπαίος ηγέτης αμφισβητεί ευθέως τη χρησιμότητα του ΝΑΤΟ, επαναφέροντας εμμέσως πλην σαφώς την συζήτηση για Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν ο Μακρόν είχε κάνει ανάλογες δηλώσεις είχε προκαλέσει την οργή του Τραμπ ο οποίος επέκρινε τον Γάλλο ομόλογό του, κατηγορώντας τον ότι ζητάει την δημιουργία στρατού για να «προστατεύεται (η Ευρώπη) από την Αμερική, την Κίνα, την Ρωσία», κάτι που χαρακτήριζε ως «μεγάλη προσβολή». «Πρέπει τώρα να αποσαφηνισθεί ποιοι είναι οι στρατηγικοί στόχοι του ΝΑΤΟ», δήλωσε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Γαλλίας επαναλαμβάνοντας την ανάγκη ενίσχυσης της Ευρώπης της Άμυνας, καθώς πλησιάζει η σύνοδος κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας η οποία θα διεξαχθεί στο Λονδίνο στις αρχές του Δεκεμβρίου.

Με βάση τα όσα ειπώθηκαν, είναι σαφές για τον Γάλλο πρόεδρο ότι η συνεργασία με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι τουλάχιστον «προβληματική» στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Για τον πρώτο, οι κύκλοι του Ελιζέ θεωρούν ότι δεν πιστεύει καν στη συμμαχία, την ώρα που ο δεύτερος έχει απομακρυνθεί εδώ και καιρό από την «ευρωπαϊκή» προοπτική της Τουρκίας, δρώντας παρά τη βούληση των Ευρωπαίων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο όσο και την Συρία.

Οι δηλώσεις αυτές του Μακρόν αποτελούν επίσης μια προσπάθεια να «ταράξει» για μια ακόμα φορά τα νερά εντός ΕΕ με αφορμή το Brexit αλλά και την διστακτικότητα του Βερολίνου στις αλλαγές. Το Brexit όπως έχει πει σε αρκετές περιπτώσεις ο Μακρόν, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αρχίσει η ΕΕ να σκέφτεται και δρα όχι μόνο ως οικονομική δύναμη αλλά και ως στρατηγική. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το πρόσφατο μπλόκο του Παρισιού στη διεύρυνση της ΕΕ προς τα δυτικά Βαλκάνια αλλά και η σχετική του δήλωση ότι ο κανόνας της διατήρησης του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ ανήκει «σε συζήτηση άλλου αιώνα».

Η «έκπληξη» της συνέντευξης Μακρόν ήταν όμως το άνοιγμα προς τη Ρωσία για την οποία θεωρεί ότι είναι «πιο επικίνδυνη απομονωμένη ή στις αγκαλιές της Κίνας». Εδώ και καιρό όμως τόσο τις κατ ιδίαν συναντήσεις του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει τονίσει ότι η Ρωσία θα πρέπει να συνδεθεί κατά κάποιο τρόπο στο «τρένο» της Ευρώπης, αφού σύμφωνα πάντα με τον ίδιο δεν έχει την δυνατότητα να γίνει υπερδύναμη αλλά ούτε και υποχείριο της Κίνας.  

Με φόντο τα παραπάνω, είναι σίγουρο ότι η συνέντευξη Μακρόν θα προκαλέσει αντιδράσεις. Ήδη η Ανγκέλα Μέρκελ πήρε αποστάσεις από τις δηλώσεις του, ενώ οι χώρες της Βαλτικής όπως και η Πολωνία δεν θα είδαν με καθόλου καλό μάτι τη προσέγγιση με τη Ρωσία.

AP Photo/Mark Schiefelbein