Τ. Μέι: Αν καταψηφιστεί η συμφωνία, το πιθανότερο είναι να μείνουμε στην Ε.Ε.

Τ. Μέι: Αν καταψηφιστεί η συμφωνία, το πιθανότερο είναι να μείνουμε στην Ε.Ε.

Την πεποίθηση ότι αν η πρόταση της δεν περάσει από την Βουλή αύριο, οι μόνες δύο επιλογές είναι η ένα «άτακτο» Brexit ή η ακύρωση του εντελώς εξέφρασε σήμερα εκ νέου η Τερέζα Μέι από τη βουλή των Κοινοτήτων. 

Η Μέι προειδοποίησε τους βουλευτές, ότι αν καταψηφίσουν την αυριανή πρόταση της, τότε η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα βρισκόταν σε κίνδυνο. «Υπάρχουν κάποιοι που θα επιθυμούσαν να σταματήσουν το Brexit και για το πετύχουν, θα χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε μέσο τους είναι διαθέσιμο», δήλωσε η Μέι. Παράλληλα η πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στην επέκταση του λεγόμενου άρθρου 50 για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε

Λίγες ώρες νωρίτερα η Ντάουνιγκ Στρήτ έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή η οποία περιέχει τις «διαβεβαιώσεις» του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σχετικά με την συμφωνία για το Brexit, σε μία προσπάθεια να δοθούν επαρκείς εγγυήσεις που θα αλλάξουν την γνώμη των Βρετανών βουλευτών κυρίως αυτών του Συντηρητικού κόμματος. 

Όπως σημειώνεται από την Guardian και το Reuters η επιστολή των Ευρωπαίων αξιωματούχων δεν περιλαμβάνει κάτι καινούργιο, απλώς αναφέρεται αναλυτικότερα στις διαβεβαιώσεις για το «backstop» και την εφαρμογή του. Τουσκ και Γιούνκερ δηλώνουν ότι θα προσπαθήσουν με μεγάλη προσήλωση να βρουν τεχνικές λύσεις στο θέμα των ιρλανδικών συνόρων που θα καταστήσουν περιττό το «backstop».

Στο μεταξύ σήμερα, ακόμη ένας κυβερνητικός βουλευτής από το Συντηρητικό κόμμα απέσυρε τη στήριξή του αφού ο Γκάρεθ Τζόνσον, στην επιστολή παραίτησής του, τονίζει ότι «δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία της Τερέζα Μέι».

Σημειώνεται ότι χθες, η Μέι επέλεξε δραματικούς τόνους μέσω άρθρου της στη «Sunday Express», προειδοποιώντας ότι ενδεχόμενη αποτυχία να πραγματοποιηθεί η έξοδος θα ήταν «καταστροφική και ασυγχώρητη κατάχρηση» της εμπιστοσύνης των πολιτών στη δημοκρατική διαδικασία. Η Μέι κάλεσε εκ νέου τους βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία της στη Βουλή, καθώς εάν καταψηφιστεί (όπως όλα δείχνουν) υπάρχει ο κίνδυνος του no deal, δηλαδή αποχώρηση χωρίς συμφωνία ή του no Brexit, δηλαδή παραμονή στην κοινότητα, κόντρα στην ψήφο του 2016.

Από τη πλευρά της αντιπολίτευσης ο Τζέρεμι Κόρμπιν αρχηγός των Εργατικών επιβεβαίωσε ότι αν δεν περάσει η συμφωνία της Μέι η ψήφος δυσπιστίας είναι προ των πυλών. 

Την ίδια ώρα τα σενάρια με φόντο την αυριανή ψηφοφορία όπου το πιθανότερο είναι να καταψηφιστεί η συμφωνία, δίνουν και παίρνουν. Ένα εξ αυτών το οποίο μετέδωσε τόσο το BBC όσο και το Bloomberg αφορά τροπολογία η οποία δίνει στο Κοινοβούλιο «το πάνω χέρι» έναντι της κυβέρνησης ως προς τη νομοθετική πρωτοβουλία. Σ'' αυτή την περίπτωση, το Κοινοβούλιο, επικαλούμενο τη σχετικά πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μπορεί να ακυρώσει το Brexit μονομερώς χωρίς να ζητήσει συγκατάθεση της Ε.Ε., μπορεί να δεσμεύσει την κυβέρνηση Μέι σε μη άτακτη έξοδο, ενώ μπορεί να προκαλέσει ακόμα και δεύτερο δημοψήφισμα.