Τ. Ερντογάν: Κανένα σχέδιο στη Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία

Τ. Ερντογάν: Κανένα σχέδιο στη Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία

Σχεδόν δύο ώρες κράτησε η συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν με αφορμή τα εγκαίνια του αγωγού Turkstream κατά την διάρκεια της οποίας οι δύο ηγέτες συζήτησαν την ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν μετά τον φόνο του Ιρανού στρατηγού ΧασέμΒΒ Σουλεϊμανί, το ζήτημα της Συρίας και την κρίση στη Λιβύη.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως «ο TurkStream ολοκληρώθηκε επιτυχώς και όπως ακριβώς σχεδιάζαμε. Το project έχει ιστορική σημασία, από την πλευρά της διμερούς συνεργασίας στο ενεργειακό πεδίο. Το διμερές εμπόριο με τη Ρωσία βελτιώνεται διαρκώς. Ο αγωγός TurkStream θα επηρεάσει ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία».

Ο Ερντογάν στάθηκε και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας πως «το σχέδιο αποκλεισμού της Τουρκίας από την Ανατολικη Μεσόγειο, σε διπλωματικό, οικονομικό και νομικό επίπεδο, δεν έχει καμία τύχη. Σαν Τουρκία, δεν θέλουμε και ποτέ δεν θα θέλουμε εντάσεις στην περιοχή». Από την πλευρά του, ο Πούτιν ανέφερε μεταξύ άλλων πως.... «παρά τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν, η συνεργασία Τουρκίας - Ρωσίας εξελίσσεται κι αναπτύσσεται σε όλους τους τομείς. Υπάρχει τάση να αυξηθούν οι εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή, ωστόσο Τουρκία και Ρωσία στοχεύουν στο αντίθετο. Θα προχωρήσουμε και σε άλλα κοινά projects στην ενέργεια και σε άλλους τομείς».

Πριν από την έναρξη των συνομιλιών, ο Ερντογάν υποδέχθηκε τον Πούτιν στην είσοδο του συνεδριακού κέντρου Χαλίτς. Εν συνεχεία και οι δύο ανέβηκαν στον δεύτερο όροφο, στην αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των δύο ηγετών. Στην κατ’ ίδιαν συνάντηση, εφόσον εκρίνετο αναγκαίο, θα συμμετείχαν στη συνέχεια οι αρμόδιοι υπουργοί που συμμετείχαν στις δύο αντιπροσωπείες.

Τη ρωσική πλευρά στις συνομιλίες αυτές εκπροσωπούν ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ, ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για την Συρία Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ, ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο επικεφαλής της Rosatom Αλεξέι Λιχατσόφ και άλλοι.