7ος χρόνος, ημέρα 2146η
Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021

Τ. Ερντογάν: Η Άγκυρα δεν θα εγκαταλείψει τους S400

Τ. Ερντογάν: Η Άγκυρα δεν θα εγκαταλείψει τους S400

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως είπε στον Ντόναλντ Τραμπ ότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 παρά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι «έχουμε ήδη πληρώσει 1,4 εκατομμύρια δολάρια, αν δεν συμφωνήσουμε τότε θα αρχίσουμε να ψάχνουμε για εναλλακτικές μεσοπρόθεσμα».

«Είπαμε στον Τραμπ ότι δεν θα κάνουμε βήμα πίσω στους S-400. Συμφωνήσαμε να επιλύσουμε το ζήτημα. Εξήγησα ακόμα μία φορά πώς προσεγγίζουμε το ζήτημα της αγοράς των S-400 και αναγνώρισε την αθωότητά μας. Για άλλη μία φορά μίλησα για την αδικία με τα F-35. Δεν είμαστε πελάτες αλλά συνέταιροι, έχουμε ήδη πληρώσει 1,4 εκατομμύρια δολάρια. Αν δεν συμφωνήσουμε, τότε θα αρχίσουμε να ψάχνουμε για εναλλακτικές μεσοπρόθεσμα», δήλωσε συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος.

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα αντιδράσει στην αγορά των S-400 από την Άγκυρα, υποστηρίζοντας ότι τα οπλικά συστήματα δεν είναι συμβατά με τα στάνταρ ασφαλείας του ΝΑΤΟ και ίσως θέσουν σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις των νέων, πέμπτης γενιάς μαχητικών, F-35. Η Ουάσιγκτον, κάλεσε την Τουρκία να ακυρώσει τη συμφωνία με τη Ρωσία και να αγοράσει το αμυντικό πυραυλικό σύστημα Patriot από τις ΗΠΑ.

Τον Ιούλιο, οι ΗΠΑ ανέστειλαν τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, προσθέτοντας ότι η χώρα θα απομακρυνθεί πλήρως από το πρόγραμμα στα τέλη Μαρτίου 2020.

Η Τουρκία αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη συμφωνία με τη Ρωσία. Ωστόσο, ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της παράδοσης της κύριας παρτίδας εξαρτημάτων των S-400, αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να πιέζουν την Άγκυρα να μη θέσει σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το σύστημα.

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε εξάλλου ότι γνωρίζει πως η στήριξη των ΗΠΑ προς την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) δεν θα τερματιστεί αμέσως, ενώ πρόσθεσε ότι η μάχη της Άγκυρας εναντίον των Κούρδων θα συνεχιστεί.

Η Τουρκία θεωρεί τη YPG τρομοκρατική οργάνωση και έχει εξαπολύσει τρεις επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής. Εξάλλου έχει εξοργιστεί από τη στάση της Ουάσινγκτον, που εξακολουθεί να τη στηρίζει.

Ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να μάχεται εναντίον της YPG μέχρι να εξαλειφθούν οι απειλές εναντίον της Τουρκίας και έχει σκοτωθεί και ο τελευταίος Κούρδος αντάρτης. Τόνισε μάλιστα ότι κανένα σχέδιο στην περιοχή δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη και τη στήριξη της Τουρκίας.