Σε εξέλιξη η χερσαία επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία

Σε εξέλιξη η χερσαία επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία στο πλαίσιο των στρατιωτικών επιχειρήσεων με την ονομασία «Πηγή Ειρήνης». Το βράδυ της Τετάρτης ξεκίνησε η χερσαία επιχείρηση της Τουρκίας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας. 

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και ο Συριακός Εθνικός Στρατός ξεκίνησαν τις χερσαίες επιχειρήσεις στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στο πλαίσιο της επιχείρησης "Πηγή Ειρήνης"», αναφέρει σε ανάρτησή του το ΥΠΑΜ της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, μέλη των τουρκικών ειδικών δυνάμεων και τεθωρακισμένα οχήματα, με την υποστήριξη σύρων μαχητών, μπήκαν στη Συρία σε τουλάχιστον τρία σημεία των συνόρων.

Παράλληλα, εκπρόσωπος ομάδας σύρων ανταρτών που μετέχουν στην επίθεση δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η χερσαία επίθεση απόψε έχει κατεύθυνση την πόλη Τελ Αμπιάντ, η οποία ελέγχεται από την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη βορειοανατολική Συρία.

Όσον αφορά τα θύματα από την τουρκική επιχείρηση, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH) κάνει λόγο για 15 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων οκτώ άμαχοι, χωρίς ωστόσο να έχει διασταυρωθεί η πληροφορία. Το Παρατηρητήριο αναφέρει ακόμα ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά πυροβολικού ενάντια στην πόλη Καμισλί, μια πόλη ο πληθυσμός της οποίας είναι κυρίως Κούρδοι.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, 40 άνθρωποι επίσης τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής επίθεσης.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, Μουσταφά Μπαλί, είχε αναφέρει τουλάχιστον δύο πολίτες έχασαν τη ζωή τους, ενώ έχουν τραυματιστεί ακόμα δύο από τουρκικούς βομβαρδισμούς σε χωριό στα δυτικά περίχωρα του Ρας αλ Άιν, μιας περιοχής στα βόρεια σύνορα της Συρίας.

Αυτόπτης μάρτυρας στη συριακή πόλη Τελ Αμπιάντ περιέγραψε στο Reuters ότι εκρήξεις αντηχούν και καπνός υψώνεται στην περιοχή, στα σύνορα με την Τουρκία, ενώ οι κάτοικοί της πόλης την εγκαταλείπουν μαζικά.

Νωρίτερα σήμερα, στις 4 το απόγευμα, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώνει επισήμως την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, με ονομασία «Πηγή Ειρήνης», στη Συρία. «Μαζί με τους Σύρους συμμάχους μας ο στρατός μας ξεκίνησε την επιχείρηση στη βόρεια Συρία με στόχο τους τρομοκράτες του YPG/PKK και του Ισλαμικού Κράτους. Σκοπός μας είναι να αποτρέψουμε τη δημιουργία μιας τρομοκρατικής ζώνης στα σύνορα μας και να φέρουμε ειρήνη στη περιοχή», ανέφερε την ώρα που γινόντουσαν τα πρώτα χτυπήματα.

Σύμφωνα με το CNN Turk, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα Ντέιβιντ Σάτερφιλντ κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας για να ενημερωθεί σχετικά με την στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία. To ίδιο μέσο αναφέρει επίσης ότι στην πόλη Ρας αλ Άιν της Συρίας, στα τουρκικά σύνορα, ακούγονται ισχυρές εκρήξεις, ήχοι αεροπλάνων και υπάρχει έντονος καπνός. 

Παράλληλα, λίγο μετά την ανακοίνωση του προέδρου Ερντογάν, ο εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), είχε αναφέρει στο twitter ότι «τουρκικά μαχητικά ξεκίνησαν να βομβαρδίζουν κατοικημένες περιοχές στο βορειοανατολικό τμήμα, προκαλώντας τεράστιο πανικό».

Οι Κουρδικές δυνάμεις SDF ζήτησαν επίσης τη δημιουργία «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων», με στόχο την προστασία των κουρδικών πληθυσμών από τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές.

Σύμφωνα με το SDF αυτή τη στιγμή η τουρκική πολεμική αεροπορία βομβαρδίζει σπίτια αμάχων στο χωριό Σικαρκάχ στην ανατολική Κουασιμί.

Εικόνες από την τουρκική τηλεόραση, που δείχνουν το τουρκικό πυροβολικό να βάλλει εναντίον στόχων στη Συρία

Δείτε live εικόνα:

συρία

Συρία

(φωτογραφίες AP images)

H ζώνη που θέλει να «εκκαθαρίσει» η Τουρκία και οι επιδιώξεις της

Μια ζώνη εντός συριακού εδάφους με βάθος από 30 έως 40 χιλιόμετρα και μήκος που μπορεί να φτάσει τα 480 χιλιόμετρα θέλει να εκκαθαρίσει η Τουρκία από κουρδικές δυνάμεις, όπως αποκαλύπτει χάρτης που δημοσίευσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Όπως φαίνεται στον χάρτη, το σχέδιο της Τουρκίας είναι να εισβάλει στη Συρία όχι μόνον ανατολικά του Ευφράτη, όπως έχει υποστηρίξει ο Τ. Ερντογάν, αλλά και σε μια μικρή περιοχή δυτικότερα του μεγάλου ποταμού.

Σύμφωνα με το Anadolu, από τα σύνορα της Τουρκίας μέχρι την συνεχόμενη κόκκινη γραμμή θα μπορούσαν να επανεγκατασταθούν 1 με 2 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες, ενώ εάν η ζώνη ασφαλείας επεκτεινόταν μέχρι την διακεκομμένη γραμμή, τότε θα μπορούσαν να επαναπατριστούν 3 εκατομμύρια Σύροι. Η Τουρκία παρουσιάζει τους αριθμούς αυτούς σε μια προσπάθεια να λάβει τη σιωπηλή αποδοχή του διεθνούς παράγοντα για την επιχείρηση στη Συρία, καθώς ειδικά η Ευρώπη ανησυχεί για τις αυξανόμενες ροές προσφύγων και μεταναστών.

Οι δύο γραμμές αντιπροσωπεύουν το ενδεχόμενο βάθος προέλασης των τουρκικών στρατευμάτων. Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για μια σχετικά στενή εδαφική λωρίδα, ενώ στη δεύτερη τα τουρκικά στρατεύματα θα πρέπει να προχωρήσουν βαθιά στο συριακό έδαφος.

Στον χάρτη επισημαίνονται με κίτρινο χρώμα οι περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους του YPG και του PKK, με ροζ χρώμα οι περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο τω κυβερνητικών δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Άσαντ τις δυνάμεις του Άσαντ, με σκιασμένο πράσινο χρώμα οι περιοχές που ήδη έχει καταλάβει η Τουρκία με τις προηγούμενες επιχειρήσεις «Ασπίδα του Ευφράτη» και «Κλάδος Ελαίας». Πρακτικά η Τουρκία θέλει να εδραιώσει μια ζώνη ελέγχου στο μεγαλύτερο μέρος των συνόρων της με της Συρία, στις περιοχές που ελέγχονται από τις κουρδικές δυνάμεις.

(φωτογραφία αρχείου AP)