Συνάντηση Χριστοδουλίδη με βοηθό ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για Μεσόγειο και Κυπριακό

Συνάντηση Χριστοδουλίδη με βοηθό ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για Μεσόγειο και Κυπριακό
Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ο Ν. Χριστοδουλίδης και ο κ. Κούπερ αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου υπό το φως και των συνεχιζόμενων έκνομων ενεργειών της Τουρκίας, ενώ ο ο Κύπριος ΥΠΕΞ ενημέρωσε τον Αμερικανό βοηθό ΥΠΕΞ για τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων και με την εκλογή Τατάρ ως νέου κατοχικού ηγέτη.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η προσήλωση Κύπρου και ΗΠΑ στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας τους σε θέματα ασφάλειας και άμυνας επαναβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο αξιωματούχων στη Λευκωσία.

Χριστοδουλίδης και Κούπερ ανασκόπησαν την υφιστάμενη κατάσταση της διμερούς συνεργασίας Κύπρου – ΗΠΑ σε θέματα ασφάλειας και άμυνας και συζήτησαν ως προς τα επόμενα βήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο αντάλλαξαν απόψεις, ανάμεσα σε άλλα, σε ό,τι αφορά το θέμα της μερικής άρσης του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης μη φονικών όπλων στην Κύπρο, το στρατιωτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα των ΗΠΑ IMET, στο οποίο η Κύπρος προσκλήθηκε να συμμετάσχει, και το Κυπριακό Κέντρο για την ασφάλεια εδάφους, ανοικτής θαλάσσης και λιμένων (CYCLOPS) που θα εγκαθιδρυθεί μετά την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ κατά την επίσκεψη, τον περασμένο μήνα στην Κύπρο, του Αμερικανού Μάικ Πομπέο.

Κατά τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε η προσήλωση των δυο χωρών στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και άμυνας η οποία βρίσκεται σε πορεία ενίσχυσης μετά την υπογραφή της Δήλωσης Προθέσεων τον Νοέμβριο του 2018.