Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία κινδυνεύει να βρεθεί με περισσότερο ΝΑΤΟ στα σύνορά της

Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία κινδυνεύει να βρεθεί με περισσότερο ΝΑΤΟ στα σύνορά της

Η Ρωσία κινδυνεύει να βρεθεί με περισσότερο ΝΑΤΟ στα σύνορά της σε ενδεχόμενο εισβολής της στην Ουκρανία, ξεκαθάρισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος πάντως υπογράμμισε πως απέστειλε επιστολή προς τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για περαιτέρω διαπραγματεύσεις για την εκτόνωση της κρίσης. 

«Δεν είναι αργά για τη Ρωσία να αλλάξει πορεία, να κάνει ένα βήμα πίσω μπροστά στον γκρεμό, να σταματήσει να προετοιμάζεται για πόλεμο και να αρχίσει να εργάζεται για μια ειρηνική επίλυση», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στη Διάσκεψη Ασφαλείας στο Μόναχο, τονίζοντας πως ο κίνδυνος σύρραξης είναι πραγματικός, λόγω των ισχυρών ρωσικών δυνάμεων που έχουν συγκεντρωθεί στα ουκρανικά σύνορα.

«Οι χώρες της Δύσης πάντα κάνουν ότι είναι απαραίτητο για να προστατέψουν και να υπερασπιστούν η μία την άλλη. Η Μόσχα επιχειρεί να ξαναγράψει την ιστορία και να ξαναδημιουργήσει σφαίρες επιρροής», σημείωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ και επισήμανε: «Επομένως, εάν το Κρεμλίνο σκοπεύει να έχει λιγότερο ΝΑΤΟ στα σύνορά του, τότε θα έχει ακόμα περισσότερο ΝΑΤΟ».

Όπως έκανε γνωστό, απέστειλε επιστολή στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, καλώντας τον σε περαιτέρω συνομιλίες στο σχήμα Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, όπως έγινε τον περασμένο Ιανουάριο. «Έχω προσκαλέσει τη Ρωσία και όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ σε συζητήσεις στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Και επανέλαβα την πρόσκλησή μου σε επιστολή που απέστειλα στον υπουργό Λαβρόφ την Πέμπτη», δήλωσε ο Στόλντερμπεργκ και σημείωσε: «Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι γιατί βλέπουμε ότι (οι ρωσικές δυνάμεις) συνεχίζουν να ενισχύονται, συνεχίζουν να προετοιμάζονται. Και από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου δεν έχουμε δει ποτέ στην Ευρώπη τόσο μεγάλη συγκέντρωση ετοιμοπόλεμων στρατευμάτων».

Παράλληλα, σχολίασε πως η Μόσχα προέβαλε απαιτήσεις που γνώριζε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα μπορούσε ποτέ να ικανοποιήσει.

Χάρις: Σημαντικό και πρωτοφανές το οικονομικό κόστος για τη Ρωσία αν εισβάλει στην Ουκρανία

Για «σημαντικό και πρωτοφανές οικονομικό κόστος» προειδοποίησε τη Ρωσία, σε περίπτωση που αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις, μιλώντας στη Διάσκεψη Ασφαλείας στο Μόναχο. Όπως είπε, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα επιβάλουν τεράστιες οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία σε περίπτωση στρατιωτικής επιχείρησης σε ουκρανικό έδαφος.

«Μην αυταπατάστε. Η επιβολή αυτών των σαρωτικών και συντονισμένων μέτρων θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε όσους πρέπει να λογοδοτήσουν», δήλωσε η Χάρις και επισήμανε: «Και δεν θα σταματήσουμε με τα οικονομικά μέτρα. Θα ενισχύσουμε περαιτέρω τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ στην ανατολική πτέρυγά του».

Υπογραμμίζοντας πως το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας βρίσκεται υπό απειλή, τόνισε ότι «από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου είχε η Διάσκεψη να πραγματοποιηθεί σε τόσο τραγικές συνθήκες».

Σημείωσε πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να επέμβουν με χερσαίες δυνάμεις στην Ουκρανία, αλλά ξεκαθάρισε πως «θα υπερασπιστούν κάθε σπιθαμή εδάφους του ΝΑΤΟ».

Ενώ επισήμανε πως η Ρωσία έχει δείξει και στο παρελθόν πως «οι πράξεις της δεν συμβαδίζουν με αυτά που λέει». «Δηλώνει άγνοια. Δημιουργεί μια πρόκληση ως "πρόσχημα" για εισβολή. Συγκεντρώνει στρατεύματα σε κοινή θέση. Επιδίδεται σε παραπληροφόρηση, ψέματα και προπαγάνδα. Ενώ συμμετάσχει σε συνομιλίες κακόπιστα και αφαιρεί έτσι διπλωματικούς δρόμους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, η Δύση τώρα είναι πιο δυνατή και ενωμένη και θα πρέπει η Ρωσία να μην την υποτιμά. «Σήμερα, είμαστε ξεκάθαροι στον σκοπό μας και πιο σίγουροι για το όραμά μας. Η δύναμή μας δεν πρέπει να υποτιμάται, γιατί τελικά βρίσκεται στην ενότητά μας».

Σολτς: Ο κίνδυνος πολέμου στην Ευρώπη κάθε άλλο παρά έχει αποτραπεί

«Ο πόλεμος απειλεί και πάλι την Ευρώπη και ο κίνδυνος κάθε άλλο παρά έχει αποτραπεί», τόνισε ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια και κάλεσε για μία ακόμη φορά τη Ρωσία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, προειδοποιώντας για «πολύ υψηλό κόστος» σε περίπτωση «περαιτέρω παραβίασης της κυριαρχίας της Ουκρανίας».

«Οποιαδήποτε περαιτέρω παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από τη Ρωσία θα έχει πολύ υψηλό κόστος, αλλά η Δύση δεν πρέπει να αποτύχει στην αναζήτηση της διπλωματικής οδού», δήλωσε ο κ. Σολτς και χαρακτήρισε «παράδοξο» το γεγονός ότι, όπως είπε, υπάρχει ένα «casus belli» από τη Μόσχα για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ αυτή τη στιγμή «δεν εκκρεμεί καν τέτοια απόφαση». Επισήμανε ωστόσο ότι το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής συμμάχων είναι αδιαπραγμάτευτο, συμπεριλαμβανομένης και της θεμελιώδους δυνατότητας της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η ανάπτυξη περισσότερων από 100.000 στρατιωτών γύρω από την Ουκρανία «δεν δικαιολογείται με κανέναν τρόπο», υπογράμμισε ο καγκελάριος. «Θα ήταν λάθος μια στρατιωτική επίθεση και δεν θέλουμε να συμβεί. Για αυτό και λέμε ότι είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε. Αλλά θα πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ των αβάσιμων απαιτήσεων της Ρωσίας και των θεμιτών συμφερόντων ασφάλειας», διευκρίνισε.

Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση σχετικά με το εάν τελικά θα έπρεπε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προσέγγισης της Ουκρανίας πρώτα με την ΕΕ και κατόπιν με το ΝΑΤΟ, ο κ. Σολτς επισήμανε ότι το γεγονός ότι μια δημοκρατική συμμαχία όπως το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, ακόμη και οι ΗΠΑ, είναι επί της αρχής ανοιχτές σε διεύρυνση, δε σημαίνει ότι θα υπάρξει μεγάλη κινητικότητα στο άμεσο μέλλον. «Το θέμα είναι ότι αντιμετωπίζουμε έναν κίνδυνο για ένα ζήτημα που δεν βρίσκεται καν στην ατζέντα και αυτό το γνωρίζει ο Πούτιν», αλλά θα πρέπει να τονίζεται πάντα στις συνομιλίες μας, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα επιχειρήματα της Μόσχας, ο Όλαφ Σολτς εξήγησε ακόμη ότι ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προβάλλει την περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας ως επιχείρημα όταν επικαλείται την «επιθετικότητα» του ΝΑΤΟ. «Του είπα ότι εκεί έπρεπε να σταματήσει μια γενοκτονία και ότι οι λαοί της περιοχής θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ, αλλά και ότι θα ήταν γελοίο να ισχυριστεί κανείς ότι υπάρχει ζήτημα γενοκτονίας στην περιοχή του Ντονμπάς», τόνισε ο καγκελάριος.

Ο Όλαφ Σολτς διαβεβαίωσε ακόμη ότι η Γερμανία θα υπερασπιστεί τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ από ενδεχόμενη επίθεση, σύμφωνα με τις αρχές του ΝΑΤΟ. «Η Γερμανία είναι απόλυτα προσηλωμένη στο άρθρο 5 - άνευ όρων», είπε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος, επισημαίνοντας παράλληλα και με το βλέμμα στην κριτική που ασκείται για την άρνηση των Γερμανών να παραδώσουν όπλα στην Ουκρανία, ότι το Βερολίνο ασκεί και «πρακτική αλληλεγγύη», μέσω π.χ. της παρουσίας στρατιωτών της στα κράτη της Βαλτικής ή μέσω της συνεισφοράς στην επιτήρηση του εναέριου χώρου του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Υποσχέθηκε δε ότι η Γερμανία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της Συμμαχίας επενδύοντας περισσότερο σε εξοπλισμούς.

Ο γερμανός καγκελάριος αναφέρθηκε επίσης στην παγκόσμια τάξη, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει κανείς να βιαστεί να ξεγράψει την Ευρώπη ως διεθνή παίκτη, κάνοντας λόγο για «ανωτερότητα και την ανθεκτικότητα» της δημοκρατίας στον χρόνο. «Οι χώρες είναι ισχυρότερες όταν σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια αντί να την καταπατούν», σημείωσε.

Αμερικανός ΥΠΑΜ: Έτοιμη να εισβάλει στην Ουκρανία είναι η Μόσχα

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν παρομοίωσε σήμερα τον ρωσιικό στρατό με ένα φίδι που ξεδιπλώνεται και ετοιμάζεται να επιτεθεί στην Ουκρανία έπειτα από τη μαζική συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας στο σύνορο με την γειτονική της χώρα, η οποία έχει προκαλέσει την μεγαλύτερη κρίση στις σχέσεις Ανατολής -Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Σε δηλώσεις που έκανε κατά την επίσκεψή του στην Λιθουανία ο Όστιν συμφώνησε με την χθεσινή εκτίμηση του προέδρου Μπάιντεν ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποφασίσει νέα εισβολή στην Ουκρανία.

«Ξεδιπλώνονται και ετοιμάζονται να χτυπήσουν», είπε ο Οστιν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, ενόψει των συνομιλιών του με τους ανήσυχους ηγέτες των χωρών της Βαλτικής.

Ο Οστιν, ένας απόστρατος στρατηγός του στρατού ξηράς, προειδοποίησε ότι η Μόσχα μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή και αναφέρθηκε στα είδη των στρατιωτικών δυνατοτήτων που έχει αναπτύξει η Μόσχα κοντά στην Ουκρανία.

«Εχοντας κάνει αυτό στο παρελθόν, μπορώ να σας πω ότι αυτά είναι ακριβώς ό,τι χρειάζονται για μια επίθεση και η θέση την οποία πρέπει να έχεις για να επιτεθείς», εξήγησε.

Η Μόσχα, η οποία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κοντά στο σύνορο με την Ουκρανία και ασκεί πιέσεις στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ για να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας, διαψεύδει ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στον γείτονά της.

Ο λιθουανός ΥΠΕΞ Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις εξέφρασε ανησυχία ότι αν το Κρεμλίνο θέλει να καταλάβει την Ουκρανία στη συνέχεια η Μόσχα μπορεί να στοχοποιήσει τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία.

«Η μάχη για την Ουκρανία είναι μια μάχη για την Ευρώπη. Αν δεν αναχαιτιστεί εδώ, θα προχωρήσει», σημείωσε ο Λιθουανός ΥΠΕΞ και έκανε έκκληση για στρατιωτική στρατηγική στην περιοχή ώστε από την προσπάθεια αποτροπής μιας ρωσικής επίθεσης να υπάρξει προετοιμασία για την αντιμετώπισή της.

Ο Οστιν δεσμεύτηκε ότι η Ουάσινγκτον θα σταθεί στο πλευρό των συμμάχων της στην Βαλτική, αλλά δεν σχολίασε τις εκκλήσεις των Λιθουανών για αποστολή επιπλέον στρατιωτών.

«Θέλω να γνωρίζουν όλοι οι κάτοικοι της Λιθουανίας, της Εσθονίας και της Λετονίας -και θέλω και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο να γνωρίζει- ότι οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό των συμμάχων τους", είπε ο Οστιν σε συνέντευξη Τύπου στο Βίλνιους μετά τις συνομιλίες που είχε με λιθουανούς ηγέτες.

Ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα ανέφερε σε ανακοίνωσή του πριν από τη συνάντησή του με τον Οστιν: "Είναι υπερβολικά σημαντικό να ενισχυθεί η περιφερειακή ασφάλεια των χωρών της Βαλτικής με επιπλέον στρατιώτες από τις ΗΠΑ και να επιταχυνθεί η συνεργασία στον τομέα των στρατιωτικών προμηθειών".

Από το 2019 οι ΗΠΑ αποστέλλουν εναλλασσόμενες ομάδες από περίπου 500 στρατιώτες και εξοπλισμό στην Λιθουανία και στην ανακοίνωσή του ο λιθουανός πρόεδρος ζήτησε από την Ουάσινγκτον την μετατροπή αυτής της δύναμης σε μόνιμη.

Νωρίτερα ο Ναουσέντα είπε ότι η Λιθουανία φοβάται πως η Ευρώπη βρίσκεται «στο κατώφλι του πολέμου».

Ο Όστιν εξήρε την Λιθουανία γιατί αντιστάθηκε στις πιέσεις της Ρωσίας, της οποίας η στρατιωτική ανάπτυξη περιλαμβάνει την αποστολή δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών στη Λευκορωσία--την γείτονα της Λιθουανίας--για κοινές ασκήσεις που αναμένεται να ολοκληρωθούν αύριο Κυριακή.

Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ινγκριντα Σιμονίτε είπε ότι η χώρα της θεωρεί ότι τα ρωσικά στρατεύματα στη Λευκορωσία θα παραμείνουν για μια παρατεταμένη περίοδο.

«Μπορούμε να πούμε με μεγάλη βεβαιότητα ότι δεν θα δούμε τα ρωσικά στρατεύματα να αποσύρονται γρήγορα ή και καθόλου», είπε στους δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο συναντήθηκε χθες με τον Πούτιν στον οποίο είπε ότι τα στρατεύματά του μπορούν να παραμείνουν για όσο χρειαστεί.

Σύμφωνα με την Σιμονίτε, αν τα ρωσικά στρατεύματα παραμείνουν αυτό μπορεί να ασκήσει πίεση στην μοναδική χερσαία σύνδεση που έχουν οι χώρες της Βαλτικής με την υπόλοιπη ΕΕ. "Αυτή θα ήταν μια πολύ μεγάλη αλλαγή στην κατάσταση ασφαλείας μας. Θα χρειαστεί να προσαρμοστούμε αναλόγως ώστε να υπερασπιστούμε τον διάδρομο Suwalki (έναν ρωσικό θύλακα μεταξύ Λευκορωσίας και Καλίνινγκραντ ) και τις χώρες της Βαλτικής", τόνισε η ίδια.

Μισθοφόροι έτοιμοι να στήσουν προβοκάτσιες

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι μισθοφόροι έχουν φθάσει στην υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών ανατολική Ουκρανία για να πραγματοποιήσουν προβοκάτσιες με τη συνεργασία των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

«Ο στόχος αυτών των προκλήσεων θα είναι φυσικά να κατηγορηθεί η Ουκρανία για περαιτέρω κλιμάκωση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο στρατός.

Ο Πούτιν παρακολούθησε στρατιωτική άσκηση με πυραύλους

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παρακολούθησε μαζί με τον σύμμαχό του, πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάνταρ Λουκασένκο, μεγάλη στρατιωτική άσκηση με βαλλιστικούς πυραύλους που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

«Όλοι οι πύραυλοι έπληξαν τους στόχους τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου, επισημαίνοντας ότι στην άσκηση συμμετείχαν πυρηνικά υποβρύχια και βομβαρδιστικά Tu-95. 

To ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με την εκτόξευση διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων RS-24 Yars.    

Στην άσκηση συμμετείχαν οι ρωσικές Δυνάμεις Αεράμυνας, οι Δυνάμεις Στρατηγικών Πυραύλων, ο Βόρειος Στόλος και ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας», σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, η άσκηση ήταν σχεδιασμένη από καιρό προκειμένου να δοκιμαστεί η ετοιμότητα των δυνάμεων που συμμετάσχουν σε αυτήν.

Ζελένσκι: Το Κίεβο δεν θα απαντήσει σε προκλήσεις

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε σήμερα ότι η χώρα του δεν θα απαντήσει σε προκλήσεις στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, το Ντονμπάς, και θα αγωνιστεί για να εδραιωθεί η ειρήνη μέσω της διπλωματίας.

Ο Ζελένσκι μετέβη στη Γερμανία για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια καθώς η χώρα του προετοιμάζεται για μια πιθανή στρατιωτική επίθεση από τη Ρωσία, η οποία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Η Ρωσία διαψεύδει ότι σχεδιάζει επίθεση.

"Δεν απαντάμε στις προκλήσεις και αγωνιζόμαστε για να εδραιώσουμε την ειρήνη αποκλειστικά μέσω της διπλωματίας", έγραψε ο πρόεδρος στον λογαριασμό του στο Instagram.

Νεκρός Ουκρανός στρατιώτης από τις εκρήξεις - Κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορα

Έχασε τη ζωή του, σήμερα, ένας Ουκρανός στρατιώτης, κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών, αφού τραυματίστηκε θανάσιμα από θραύσμα οβίδας, όπως γνωστοποιεί η στρατιωτική διοίκηση στην ανατολική Ουκρανία. Παράλληλα, πολλαπλές εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα το πρωί στο βόρειο τμήμα της ελεγχόμενης από αυτονομιστές πόλης Ντονέτσκ, χωρίς να είναι σαφή τα αίτια της πρόκλησής τους. 

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε σε βομβαρδισμούς από φιλορώσους αυτονομιστές το πρωί στην ανατολική Ουκρανία, όπου η κλιμάκωση της βίας αυτή την εβδομάδα προκαλεί ανησυχίες ότι μπορεί να οδηγήσει στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης από την πλευρά της Ρωσίας.

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε στην ιστοσελίδα του στο Facebook ότι έχει καταγράψει 19 παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός από τους αυτονομιστές σήμερα το πρωί συγκριτικά με 66 περιπτώσεις το προηγούμενο 24ωρο.

Διάταγμα γενικής κινητοποίησης στο Λουχάνσκ

Παράλληλα ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ Λεονίντ Πάσετσνικ υπέγραψε σήμερα διάταγμα που προβλέπει γενική κινητοποίηση.

Ο Πάσετσνικ απαγόρευσε ταυτόχρονα σε άνδρες ηλικίας 18 έως 55 ετών (σ.σ. δηλαδή σε ηλικία που μπορούν να φέρουν όπλα) να φύγουν από την περιοχή, ενώ επέτρεψε στις αρχές να προχωρήσουν σε επίταξη οχημάτων και περιουσιακών στοιχείων επιχειρήσεων και ιδιωτών για αμυντικούς σκοπούς.

Νωρίτερα, ο ηγέτης της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέσκ Ντένις Πουσίλιν υπέγραψε επίσης αντίστοιχο διάταγμα.

25.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν το Λουγκάνσκ με ίδια μέσα 

Σημειώνεται ότι περίπου 25.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ με ίδια μέσα, ενώ περίπου 10.000 θα φύγουν με οργανωμένες αυτοκινητοπομπές, δήλωσε ο Γεβγκένι Κατσαβάλοφ, υπουργός Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων των αρχών των φιλορώσων αυτονομιστών, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Περίπου 25.000 άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα (σ.σ. με τη Ρωσία) με τα δικά τους αυτοκίνητα»,  όπως ανέφερε ο αξιωματούχος, ενώ «σχηματίζεται οχηματοπομπή για την εκκένωση περίπου 10.000 ανθρώπων» με λεωφορεία.

Υπενθυμίζεται ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν χθες ότι απομακρύνουν τους αμάχους από τις εμπόλεμες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. Η Δύση βλέπει στην απρόσμενη εξέλιξη το πρόσχημα που ερίζει ότι αναζητεί η Ρωσία για να εισβάλει στη γειτονική χώρα.

Πεντάγωνο: Το 40 ως 50% των δυνάμεων της Ρωσίας στα σύνορα έχει λάβει θέση επίθεσης 

Πάνω από το 40% των ρωσικών δυνάμεων που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα της Ουκρανίας έχει πλέον λάβει θέση επίθεσης, δήλωσε χθες Παρασκευή εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, συμπληρώνοντας ότι η φάση της αποσταθεροποίησης της χώρας από τη Ρωσία έχει «αρχίσει».

Οι ΗΠΑ, που υπολογίζουν πως οι ρώσοι στρατιώτες ανεπτυγμένοι βόρεια, νότια και ανατολικά της Ουκρανίας είναι πάνω από 150.000, παρατηρούν κινήσεις στρατευμάτων προς τα σύνορα από την Τετάρτη, είπε ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Το 40 ως 50%» των στρατευμάτων αυτών «έχει λάβει θέση για επίθεση. Αναπτύσσεται σε σημεία τακτικής συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών», δήλωσε σε μερικούς δημοσιογράφους.

Ο όρος «σημεία τακτικής συγκέντρωσης» αναφέρεται σε περιοχές κοντά στις γραμμές μετώπων όπου πάνε στρατιωτικές μονάδες προτού εξαπολύσουν επίθεση.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, η Μόσχα έχει πλέον αναπτύξει 125 τάγματα του στρατού ξηράς κοντά στα ουκρανικά σύνορα, έναντι των 60 που βρίσκονται εκεί υπό κανονικές συνθήκες και των 80 που είχαν αναπτυχθεί στις αρχές Φεβρουαρίου.

Η κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και των ουκρανικών δυνάμεων και οι εμπρηστικές δηλώσεις φιλορώσων ηγετών και του Κρεμλίνου για την κατάσταση στις ρωσόφωνες περιφέρειες Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ εντάσσονται στην «εκστρατεία αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας (που βρίσκεται) σε εξέλιξη», επέμεινε ο αξιωματούχος.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πλέον συγκεντρώσει τα στοιχεία «που απαιτούνται για μια επιτυχή εισβολή» στην Ουκρανία.

«Δεν πιστεύω πως μπλοφάρει», τόνισε, σε απόσπασμα συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο που μεταδόθηκε χθες Παρασκευή. Η συνέντευξη θα μεταδοθεί ολόκληρη την Κυριακή.

«Έχει έναν ορισμένο αριθμό επιλογών στη διάθεσή του και θα μπορούσε να επιτεθεί μέσα σε ελάχιστο χρόνο», πρόσθεσε, ενώ βρισκόταν ακόμη στην Πολωνία, όπου συναντήθηκε με αμερικανούς και πολωνούς στρατιωτικούς.

Η Ουάσινγκτον προειδοποιεί εδώ κι εβδομάδες ότι η Μόσχα αναζητεί κάποιο πρόσχημα στα σύνορα για να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ρωσία αρνείται πως έχει τέτοια πρόθεση και απαιτεί εγγυήσεις για την ασφάλειά της, ιδίως την απόσυρση δυνάμεων του NATO από την ανατολική Ευρώπη, αξιώσεις τις οποίες απορρίπτουν οι δυτικοί.

Η Μόσχα, πέρα από την υποστήριξή της στους αυτονομιστές, έχει προσαρτήσει τμήμα της Ουκρανίας, τη χερσόνησο της Κριμαίας, το 2014.