Χάρις: Σημαντικό και πρωτοφανές το οικονομικό κόστος για τη Ρωσία αν εισβάλει στην Ουκρανία

Χάρις: Σημαντικό και πρωτοφανές το οικονομικό κόστος για τη Ρωσία αν εισβάλει στην Ουκρανία

Για«σημαντικό και πρωτοφανές οικονομικό κόστος» προειδοποίησε τη Ρωσία, σε περίπτωση που αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία,  η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις, μιλώντας στη Διάσκεψη Ασφαλείας στο Μόναχο. Όπως είπε, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα επιβάλουν τεράστιες οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία σε περίπτωση στρατιωτικής επιχείρησης σε ουκρανικό έδαφος.

«Μην αυταπατάστε. Η επιβολή αυτών των σαρωτικών και συντονισμένων μέτρων θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε όσους πρέπει να λογοδοτήσουν», δήλωσε η Χάρις και επισήμανε: «Και δεν θα σταματήσουμε με τα οικονομικά μέτρα. Θα ενισχύσουμε περαιτέρω τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ στην ανατολική πτέρυγά του».

Υπογραμμίζοντας πως το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας βρίσκεται υπό απειλή, τόνισε ότι «από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου είχε η Διάσκεψη να πραγματοποιηθεί σε τόσο τραγικές συνθήκες».

Σημείωσε πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να επέμβουν με χερσαίες δυνάμεις στην Ουκρανία, αλλά ξεκαθάρισε πως «θα υπερασπιστούν κάθε σπιθαμή εδάφους του ΝΑΤΟ».

Ενώ επισήμανε πως η Ρωσία έχει δείξει και στο παρελθόν πως «οι πράξεις της δεν συμβαδίζουν με αυτά που λέει». «Δηλώνει άγνοια. Δημιουργεί μια πρόκληση ως "πρόσχημα" για εισβολή. Συγκεντρώνει στρατεύματα σε κοινή θέση. Επιδίδεται σε παραπληροφόρηση, ψέματα και προπαγάνδα. Ενώ συμμετάσχει σε συνομιλίες κακόπιστα και αφαιρεί έτσι διπλωματικούς δρόμους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, η Δύση τώρα είναι πιο δυνατή και ενωμένη και θα πρέπει η Ρωσία να μην την υποτιμά. «Σήμερα, είμαστε ξεκάθαροι στον σκοπό μας και πιο σίγουροι για το όραμά μας. Η δύναμή μας δεν πρέπει να υποτιμάται, γιατί τελικά βρίσκεται στην ενότητά μας».