Σρι Λάνκα: 215 νεκροί και 450 τραυματίες - Δεκάδες ξένοι μεταξύ των θυμάτων

Σρι Λάνκα: 215 νεκροί και 450 τραυματίες - Δεκάδες ξένοι μεταξύ των θυμάτων

Οκτώ εκρήξεις μέσα σε εκκλησίες και ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα σήμερα, Κυριακή του Πάσχα, προκάλεσαν τον θάνατο 215 ανθρώπων - σύμφωνα με νεότερο απολογισμό - και τον τραυματισμό άλλων 450, στη χειρότερη βία που συγκλονίζει τη χώρα μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου πριν από δέκα χρόνια.

Παρότι δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης, ο πρωθυπουργός Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε δήλωσε ότι θα ζητήσει στήριξη από το εξωτερικό για να διαπιστώσει εάν οι δράστες της επίθεσης συνδέονται με τη διεθνή τρομοκρατία. "Δεν θα επιτρέψουμε η τρομοκρατία να σηκώσει το κεφάλι της στη Σρι Λάνκα. Όλα τα μέτρα θα ληφθούν για να εξαλειφθεί", τόνισε.

Παράλληλα, εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός βρέθηκε κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Μπανταρανάικε, 30 χιλιόμετρα από το Κολόμπο, και εξουδετερώθηκε. Ο εκπρόσωπος είπε ότι τα εκρηκτικά βρέθηκαν μέσα σε πλαστικό σωλήνα πάνω σε δρόμο περίπου δύο χιλιόμετρα μακριά από το διεθνές αεροδρόμιο. Τα εκρηκτικά μεταφέρθηκαν σε άλλη τοποθεσία και εξουδετερώθηκαν, πρόσθεσε.

Στο μεταξύ η αμερικανική διπλωματία επιβεβαίωσε σήμερα ότι αρκετοί υπήκοοι των ΗΠΑ σκοτώθηκαν στις επιθέσεις στη Σρι Λάνκα, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι αρκετοί Αμερικανοί είναι ανάμεσα στους νεκρούς», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο σε ανακοίνωση.

Δεκάδες ξένοι περιλαμβάνονται στους νεκρούς που έχουν καταγραφεί από τις αρχές της Σρι Λάνκα μέχρι τώρα. Ιατρικές πηγές ανέφεραν νωρίτερα ότι Βρετανοί και Αμερικανοί σκοτώθηκαν στις επιθέσεις.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα σήμερα το πρωί Κυριακή του Πάσχα», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Οι επιθέσεις αυτές «αποδεικνύουν εκ νέου την απάνθρωπη φύση των ριζοσπαστών τρομοκρατών των οποίων ο μοναδικός σκοπός είναι να απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια», πρόσθεσε.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σε παρόμοια ανακοίνωση διαβεβαίωσε για την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς την κυβέρνηση της Σρι Λάνκα στην εκδίωξη των «δραστών αυτών των φρικτών και παράλογων ενεργειών».

Το χρονικό των επιθέσεων

Οι επιθέσεις έγιναν σε τρεις εκκλησίες, εν μέσω της λειτουργίας του Πάσχα των Καθολικών και σε τρία ξενοδοχεία.Τα ξενοδοχεία που επλήγησαν ήταν τα Shangri-La, Kingsbury, Cinnamon Grand Colombo και Tropical Inn κοντά στον εθνικό ζωολογικό κήπο. Το μεσημέρι σημειώθηκαν ακόμα δυο εκρήξεις σε δυο προάστια του Κολόμπο. Σε μια από αυτές καμικάζι σκότωσε τρεις αστυνομικούς. Σε συναγερμό οι αρχές της χώρας, επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας.

Όπως έγινε γνωστό οι δύο νέες εκρήξεις σημειώθηκαν λίγο μετά τις 12:00 (ώρα Ελλάδας) σε δύο προάστια της πρωτεύουσας της Σρι Λάνκα Κολόμπο. Η πρώτη από αυτές έγινε σε ξενοδοχείο, στην Ντεϊουάλα, ένα νότιο προάστιο του Κολόμπο, δήλωσε ο Ρούουαν Γκουνασεκέρα, εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε σε κτίριο, στην Ορουγκονταουάτα, που βρίσκεται βόρεια της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με ανακοίνωση τη αστυνομίας, ένας καμικάζι, πυροδοτώντας τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, κατά τη διάρκεια εφόδου αστυνομικών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν θανάσιμα ο ίδιος και τρεις αστυνομικοί. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι προέβη σε επτά συλλήψεις.

Το υπουργείο Άμυνας, μετά τις εξελίξεις, επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας 12 ωρών, από τις 18:00 τοπική ώρα (15:30 ώρα Ελλάδας). Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύσει έως τις 06:00 τοπική ώρα της Δευτέρας (03:30 ώρα Ελλάδας). Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι απαγόρευσε την πρόσβαση σε βασικούς ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης καθώς και σε υπηρεσίες μηνυμάτων. 

Ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε έστειλε αίτημα για έκτακτη σύνοδο του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας έπειτα από τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις σε τρεις χριστιανικές εκκλησίες και ισάριθμα ξενοδοχεία στην πρωτεύουσα Κολόμπο και άλλες πόλεις της χώρας, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

«Καταδικάζω απερίφραστα τις θρασύδειλες επιθέσεις εναντίον του λαού μας σήμερα. Καλώ όλους τους Σριλανκέζους να παραμείνουν ενωμένοι και δυνατοί σε τούτους τους τραγικούς καιρούς», σημειώνει στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter o πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση θα λάβει «άμεσα μέτρα για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση».

Ο πρόεδρος Μαϊτριπάλα Σιρισένα είπε πως έδωσε εντολή στη δύναμη ειδικών αποστολών της αστυνομίας και στον στρατό να διεξαγάγουν έρευνα για το ποιοι βρίσκονται πίσω από την επίθεση και την ατζέντα τους. Ο στρατός έχει αναπτυχθεί, δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος, ενώ στο διεθνές αεροδρόμιο του Κολόμπο η ασφάλεια έχει ενισχυθεί.

Βίντεο καταγράφει τη στιγμή μιας έκρηξης σε καθολική εκκλησία

 

Πληροφορίες του Γαλλικού πρακτορείου αναφέρουν πως οι δυνάμεις ασφαλείας στη χώρα ήταν σε επιφυλακή εδώ και δέκα ημέρες, καθώς υπήρξε προειδοποίηση για βομβιστές καμικάζι σε «μεγάλες εκκλησίες» της Σρι Λάνκα. Οι ίδιες πληροφορίες συνέδεαν τις επιθέσεις αυτές με την ακραία μουσουλμανική οργάνωση NTJ που στο παρελθόν έχει συνδεθεί με περιστατικά βανδαλισμών σε αγάλματα βουδιστικών ναών.  

Ο πρωθυπουργός, ζήτησε να αποφευχθεί «η διασπορά ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών και θεωριών».

Νωρίτερα, συνολικά έξι εκρήξεις έγιναν σήμερα σε τρεις εκκλησίες και τρία ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα, εν μέσω του εορτασμού του Πάσχα των Καθολικών, προκαλώντας τον τραυματισμό 400 ατόμων, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην αστυνομία και γιατρούς.

Τουλάχιστον ένα από τα θύματα προερχόταν από το Cinnamon Grand Hotel στο Κολόμπο, κοντά στην πρωθυπουργική κατοικία, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους υπευθύνους του, προσδιορίζοντας πως η έκρηξη σημειώθηκε σε ένα από τα εστιατόριά του.

Εκτός από την εκκλησία στο Νεγκόμπο, στόχο αποτέλεσε και μία τρίτη στη Μπατικαλόα, στα ανατολικά. Εκπρόσωπος του τοπικού νοσοκομείου ανακοίνωσε πως οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν ξεπερνούν τους 300.

Στους νεκρούς συγκαταλέγονται και ξένοι επισκέπτες από Αμερική, Ολλανδία Βρετανία, Τουρκία, Κίνα, Ινδία Πορτογαλία, με τις αρχές να κάνουν λόγο για 35 άτομα. Τουλάχιστον 27 από τους νεκρούς ήταν ξένοι υπήκοοι, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με αξιωματούχους και ΜΜΕ.

Αναλυτικό ρεπορτάζ από τον τόπο της έκρηξης στην πρωτεύουσα μετέδωσε το CBSN

 

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για τις αιματηρές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα, οι οποίες είναι οι φονικότερες από το τέλος του εμφυλίου πολέμου στη χώρα, εδώ και 10 χρόνια.

Στη Σρι Λάνκα, επί 21 εκατ. κατοίκων, οι χριστιανοί ανέρχονται σε 1,2 εκατ., που αντιστοιχούν στο 7% του πληθυσμού. Το 70% της χώρας ασπάζεται τον Βουδισμό, το 12% τον Ινδουϊσμό και το 10% είναι Μουσουλμάνοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2012