Sputnik-V: Διαχειρίσιμη σε 10-12 μήνες η κατάσταση με το εμβόλιο, λένε Ρώσοι ειδικοί

Sputnik-V: Διαχειρίσιμη σε 10-12 μήνες η κατάσταση με το εμβόλιο, λένε Ρώσοι ειδικοί

Ο διευθυντής του Εθνικού επιστημονικού Κέντρου επιδημιολογίας και μικροβιολογίας Γκαμαλέι της Μόσχας, το οποίο ανέπτυξε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, ο Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ ευελπιστεί ότι με τον μαζικό εμβολιασμό η κατάσταση με τον κορονοϊό στην Ρωσία θα γίνει διαχειρίσιμη σε διάστημα 10-12 μηνών,

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Tass, ο Γκίντσμπουργκ διευκρίνισε ότι αυτή την στιγμή το εμβόλιο Sputnik-V παράγεται μόνο στα εργαστήρια του Κέντρου Γκαμαλέι, και αυτός είναι ο λόγος που εμβολιάζονται προς το παρόν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζονται στην «κόκκινη ζώνη» όπως και μερικοί εκπαιδευτικοί. Ωστόσο όπως είπε από την ερχόμενη Δευτέρα η παραγωγή του εμβολίου θα ξεκινήσει με τη συμμετοχή της εγχώριας φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τον Γκίντσμπουργκ, «πρακτικά μετά από δύο εβδομάδες ο αριθμός των εμβολίων που θα διατίθενται προς ευρεία χρήση από τις δεκάδες χιλιάδες θα φθάσει τις εκατοντάδες χιλιάδες», «ενώ μετά από ένα μήνα θα μπορούμε να πούμε ότι ο αριθμός των εμβολίων θα μετριέται σε εκατομμύρια δόσεις, πράγμα που θα μας επιτρέψει σε διάστημα 9-12 μηνών να εμβολιάσουμε το 70% του πληθυσμού της χώρας μας, ποσοστό που σύμφωνα με τα εγχειρίδια της επιδημιολογίας είναι επαρκές για να γίνει η μολυσματική νόσος διαχειρίσιμη».

Ο Ρώσος επιδημιολόγος είπε επίσης ότι ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί και στα ζώα τόσο στα κατοικίδια όσο και σ’ αυτά που χρησιμοποιούνται στην αγροτική οικονομία.

Οι κλινικές δοκιμές της φάση 3 του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V άρχισαν στην Μόσχα στις 7 Σεπτεμβρίου και οι εθελοντές εμβολιάσθηκαν στις 9 Σεπτεμβρίου. Συνολικά στις κλινικές δοκιμές συμμετέχουν 40.000 εθελοντές, εκ των οποίων στους 10.000 χορηγείται πλασίμπο έναντι εμβολίου.

Ο εμβολιασμός με το EpiVacKorona πρέπει να γίνεται ανά τρία χρόνια

Ο εμβολιασμός με το (δεύτερο) ρωσικό εμβόλιο EpiVacKorona θα πρέπει να γίνεται με βάση τα μέχρι τώρα αρχικά δεδομένα μια φορά στα τρία χρόνια, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Κρατικού Επιστημονικού Κέντρου ιολογίας και βιοτεχνολογίας Vector Ρινάτ Μαξιούτοφ.

«Τα πρωταρχικά στοιχεία, που έχουμε στην διάθεση μας την παρούσα στιγμή, μας επιτρέπουν να υπολογίσουμε, ότι το εν λόγω εμβόλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με βάση το σχήμα του εμβολιασμού κατά της κροτωγενούς εγκεφαλίτιδας» δήλωσε ο Μαξιούτοφ

Ο Μαξιούτοφ προσέθεσε ότι κατά την διάρκεια των εργαστηριακών ερευνών που έγιναν σε ζώα διαπιστώθηκε ότι η ανοσία στον κορονοϊό διαρκεί επί έξι μήνες μετά τις πρώτες κλινικές δοκιμές. «Αναφορικά με τις κλινικές δοκιμές σε εθελοντές… παρατηρούμε τους εθελοντές σε διάστημα εννέα μηνών, δηλαδή η έρευνα μας θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2021. Και τότε, όταν θα έχουμε τα αποτελέσματα, θα μπορούμε να κατανοήσουμε την διάκρεια της ανοσίας», κατέληξε ο Μαξιούτοφ.