8ος χρόνος, ημέρα 2434η
Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2022

Spiegel: Όταν η Τουρκία αξίωνε ένταξη στο ΝΑΤΟ λόγω Στάλιν

Spiegel: Όταν η Τουρκία αξίωνε ένταξη στο ΝΑΤΟ λόγω Στάλιν

Μια ιστορική αναδρομή, υπενθυμίζοντας την επιχειρηματολογία που προέβαλε πριν από 70 χρόνια η τότε πολιτική ηγεσία της Τουρκίας για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, κάνει το Spiegel, σημειώνοντας ότι η χώρα ζητούσε να ενταχθεί η ίδια στη Βορειοατλαντική Συμμαχία «υπό την απειλή των επεκτατικών αξιώσεων του Στάλιν».

Σύμφωνα με την αποδελτίωση του γερμανικού Τύπου από την Deutsche Welle στο δημοσίευμα του το Spiegel κάνει μια αναδρομή στο 1952, όταν η Τουρκία ζητούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ σε σχέση με το βέτο που έχει κάνει κατά της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

«Τον περασμένο Φεβρουάριο η Τουρκία τίμησε μια σημαντική επέτειο: πριν από 70 χρόνια εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ, τρία χρόνια πριν από τη Γερμανία. Ήταν μια μεγάλη επιτυχία της διεθνούς πολιτικής, έπειτα από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις και ενάντια στην αρχική αντίσταση πολλών μελών του ΝΑΤΟ. Για μεγάλο χρονικό διάστημα η Τουρκία ανταπέδιδε την εμπιστοσύνη και, έως και τις ταραχές στην Κύπρο τη δεκαετία του 1960, θεωρείτο αξιόπιστος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και πρότυπο μαθητή στο ΝΑΤΟ», σημειώνει και πρOσθέτει:

«Από ιστορικής άποψης, η Άγκυρα θα έπρεπε να κατανοεί πολύ καλά τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Γιατί η Τουρκία βρέθηκε κάποτε υπό την τεράστια απειλή της επιθετικής σοβιετικής εξωτερικής πολιτικής».

Κι ενώ ο Τούρκος πρόεδρος άφηνε αιχμές για “λάθος” του ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά και την Ελλάδα, ο αρθρογράφος θυμίζει τους λόγους πίσω από την παράλληλη ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία και το τότε επιχείρημα της τουρκικής πλευράς ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολυτιμότερες για το ΝΑΤΟ απ’ ό,τι το Λουξεμβούργο, η Δανία ή η Ολλανδία».