Στο Μέγαρο Μαριίνσκι του Κιέβου Σολτς, Μακρόν και Ντράγκι - «Θα τα ανοικοδομήσουμε όλα»

Στο Μέγαρο Μαριίνσκι του Κιέβου Σολτς, Μακρόν και Ντράγκι - «Θα τα ανοικοδομήσουμε όλα»

Η ουκρανική πόλη Ιρπίν, όπως πριν από αυτήν η Μπούκα, έχει γίνει σύμβολο της «ωμότητας» του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία και της άσκοπης βίας του, δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, που επισκέφθηκε το προάστιο του Κιέβου, και πρόσθεσε πως ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει.

Ο Σολτς και οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας επισκέπτονται το Κίεβο, όπου έχουν συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Το Ιρπίν, όπως η Μπούκα, έχει γίνει ένα σύμβολο της αφάνταστης ωμότητας του ρωσικού πολέμου, της άσκοπης βίας», έγραψε ο Σολτς στο Twitter. «Η βάναυση καταστροφή αυτής της πόλης είναι μια προειδοποίηση: αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει».

«Η Ουκρανία πρέπει να νικήσει»

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε από την πλευρά του, μετά τη σύντομη επίσκεψη στο Ιρπίν, πως «η Ουκρανία πρέπει να μπορέσει να αντισταθεί και να νικήσει».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με τις δηλώσεις του, στις οποίες υποστήριζε ότι δεν πρέπει «να ταπεινωθεί» η Ρωσία και οι οποίες επικρίθηκαν πολύ στην Ουκρανία, ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε πως «η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ουκρανίας από την πρώτη ημέρα (...) είμαστε ανεπιφύλακτα στο πλευρό των Ουκρανών».

«Θα τα ανοικοδομήσουμε όλα»

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωσε στο τέλος της επίσκεψης στο Ιρπίν πως «θα τα ανοικοδομήσουμε όλα».

Οι Ρώσοι «κατέστρεψαν νηπιαγωγεία, παιδικές χαρές. Όλα θα ανοικοδομηθούν», τόνισε ο Ντράγκι μιλώντας σε δημοσιογράφους αφού περπάτησε στους δρόμους του Ιρπίν μαζί με τον Μακρόν, τον Σολτς και τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις.

«Μεγάλο μέρος αυτών που μου είπαν (οι Ουκρανοί) αφορά την ανοικοδόμηση», συνέχισε μιλώντας για τις «ελπίδες» τους, «γι' αυτά που θέλουν να κάνουν στο μέλλον».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «έχουν αρχίσει ήδη», κυρίως χάρη σε μια εφαρμογή που «καταγράφει κάθε μέρος που καταστράφηκε». Έτσι οι αρχές «γνωρίζουν ακριβώς πού βρίσκονται οι τόποι που πρέπει να ανοικοδομηθούν», πρόσθεσε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.

Στο Μέγαρο Μαριίνσκι

Οι Ντράγκι, Μακρόν, Σολτς και Γιοχάνις έφτασαν στη συνέχεια στο Μέγαρο Μαριίνσκι, στο κέντρο του Κιέβου, όπου τους υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι πέντε ηγέτες έχουν συνομιλίες πριν από μια συνέντευξη Τύπου, που είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα.

«Ηρωική πόλη» και «στίγμα βαρβαρότητας»

Νωρίτερα, ο Μακρόν δήλωσε ότι έχουν διαπραχθεί σφαγές και εγκλήματα πολέμου στο Ιρπίν.

«Είναι μια ηρωική πόλη, που χαρακτηρίζεται από το στίγμα της βαρβαρότητας», είπε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους. Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας επιβιβάστηκαν στο Κίεβο με ολονύκτιο τρένο την Πέμπτη σε κοινή εκδήλωση υποστήριξης προς την Ουκρανία, όπου αξιωματούχοι ζητούσαν περισσότερες και ταχύτερες παραδόσεις δυτικών όπλων για να εμποδίσουν την επίθεση της Ρωσίας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μαζί με τον Ρουμάνο Πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις, ξεναγήθηκαν από Ουκρανούς στρατιώτες, έχοντας μαζί τους σημαντικό προσωπικό ασφαλείας και παρουσία πολλών δημοσιογράφων.

Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες επιβιβάστηκαν σε ειδικό τρένο στην Πολωνία και έφτασαν στο Κίεβο το πρωί.

Το αίτημα ένταξης στην ΕΕ

Στις συζητήσεις στο μέγαρο Μαριϊνσκι, έδρα της ουκρανικής προεδρίας, βρίσκεται στο επίκεντρο η επερχόμενη σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις 23 και 24 Ιουνίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτός από την προσφορά στρατιωτικής υποστήριξης, στο τραπέζι των συζητήσεων με τον Ζελένσκι θα τεθεί το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία έχουν μεν ταχθεί υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής αλλά όχι άμεσα, ενώ η Ουκρανία αναμένει από τη σύνοδο την απόφαση των 27 για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που σε κάθε περίπτωση, θα μπορούσαν να κρατήσουν αρκετά χρόνια.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται μόλις ένα 24ωρο πριν η Κομισιόν ανακοινώσει την εισήγησή της να δοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ στην Ουκρανία.

Οι υποψήφιες χώρες

Σημειώνεται ότι η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και η Τουρκία είναι όλες υποψήφιες χώρες προς ένταξη στην ΕΕ. Το Κοσσυφοπέδιο και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχουν επίσης ανοιχτές συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο να γίνουν υποψήφιες χώρες.

Η χώρα με τις μακρύτερες διαδικασίες για ένταξη στην ΕΕ μέχρι στιγμής είναι η Τουρκία, η οποία έγινε υποψήφια χώρα το 1999 και ακολουθεί η Βόρεια Μακεδονία, το 2005.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, αναμένεται να έχει επίσης συνάντηση με τους τρεις Ευρωπαίους ηγέτες, ωστόσο το ακριβές πρόγραμμα έχει τηρηθεί μυστικό για λόγους ασφαλείας.

Η επίσκεψη και η κριτική

Η επίσκεψη των τριών Ευρωπαίων ηγετών προετοιμαζόταν επί εβδομάδες με τους τρεις άντρες να προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις στην κριτική που ασκείται εντός της Ουκρανίας ως προς τη στάση τους στον πόλεμο.

Το Κίεβο έχει επικρίνει τη Γαλλία, τη Γερμανία και, σε μικρότερο βαθμό, την Ιταλία, κατηγορώντας τις ότι καθυστερούν να παραδώσουν όπλα και ότι βάζουν τη δική τους ευημερία πάνω από την ελευθερία και την ασφάλεια της Ουκρανίας.

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Βερολίνο, ο Αντρίι Μέλνικ, είχε επικρίνει μάλιστα πριν από περίπου ένα μήνα την απόφαση του καγκελάριου της Γερμανίας, του Όλαφ Σολτς, να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο να επισκεφθεί το Κίεβο μέχρι νεοτέρας με τον Σολτς να απαντά πως το ότι ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ είχε πρόσφατα τότε χαρακτηριστεί ανεπιθύμητος από το Κίεβο δεν επέτρεπε να κάνει το ταξίδι.

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι έχει προσκληθεί στις προσεχείς συνόδους κορυφής της Ομάδας των Επτά και του ΝΑΤΟ.

Ήχησαν σειρήνες στο Κίεβο

Συναγερμός – προειδοποίηση αεροπορικής επιδρομής σήμανε στο Κίεβο, λίγη ώρα μετά την άφιξη του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, όπως αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) από την ουκρανική πρωτεύουσα και αναμετέδωσε η ΕΡΤ.

Βερεστσούκ: Δεν αναμένουμε σπουδαίες ανακοινώσεις

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας είπε ότι δεν αναμένει «σπουδαίες ανακοινώσεις» από την επίσκεψη των ηγετών της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας την πάντως «μεγάλο μήνυμα».

Η Ιρίνα Βερεστσούκ μίλησε σε δημοσιογράφους σε αποβάθρα τρένου στο Κίεβο καθώς καλωσόριζε τους τρεις ηγέτες την Πέμπτη.

«Δεν είμαι σίγουρη ότι θα υπάρξουν σπουδαίες ανακοινώσεις μετά τη συνάντηση, αλλά ανεξάρτητα από το πώς θα τελειώσει, θα είναι μια ιστορική συνάντηση που είτε θα ανοίξει το δρόμο για μια ισχυρότερη Ευρώπη είτε για μια ισχυρότερη Ουκρανία», είπε.