Σοκ από τη δολοφονία Άμπε - Κατέληξε από ακατάσχετη αιμορραγία
Ιαπωνία

Σοκ από τη δολοφονία Άμπε - Κατέληξε από ακατάσχετη αιμορραγία

Την τελευταία του πνοή μετά την δολοφονική επίθεση που δέχθηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε σιδηροδρομικό σταθμό στη Νάρα άφησε ο 67χρονος πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του κόμματος του.

 Ο  Άμπε, που ήταν   ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, διατηρώντας το αξίωμα από το 2006 έως το 2007 και ξανά από το 2012 έως το 2020, προτού παραιτηθεί για λόγους υγείας. πυροβολήθηκε πισώπλατα στο ύψος του στήθους και στο λαιμό και κατέληξε από ακατάσχετη αιμορραγία. 

Πρόκειται για την πρώτη δολοφονία εν ενεργεία ή πρώην πρωθυπουργού στην Ιαπωνία από την δεκαετία του '30.

«Ο Άμπε είχε τραύματα γύρω από την δεξιά πλευρά του λαιμού. Αιμορραγούσε και δυστυχώς δεν μπορέσαμε να τον σώσουμε», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, ο γιατρός του Νοσοκομείου Νάρα που συμμετείχε στις προσπάθειες να κρατηθεί ο πρώην πρωθυπουργός στη ζωή. 

«Ο Άμπε δεν είχε ζωτικά σημάδια όταν έφτασε στο νοσοκομείο. Η πληγή του ήταν πολύ βαθιά και έφτασε στην καρδιά», συμπλήρωσε λέγοντας ότι είχε δύο βαθιά τραύματα. 

Επιβεβαιώθηκε ότι πραγματοποιήθηκαν πολλές μεταγγίσεις αίματος στην προσπάθεια τους να τον κρατήσουν στη ζωή. 

Το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo αναφέρει ότι ο δράστης της επίθεσης εναντίον του πρώην πρωθυπουργού συνελήφθη και το όπλο που χρησιμοποίησε κατασχέθηκε. Σύμφωνα με το Reuters, το όπλο  ήταν χειροποίητο.  Πρόκειται για τον 41χρονο Τετσούγια Γιαμαγκάμι, κατά την ίδια πηγή, ενώ το Fuji TV μετέδωσε πως ο ύποπτος είναι πρώην πεζοναύτης. Ο Γιαμαγκάμι δήλωσε στους αστυνομικούς ότι πυροβόλησε τον Άμπε επειδή δεν ήταν ευχαριστημένος από αυτόν και ότι είχε πρόθεση να τον σκοτώσει. 

Η ιαπωνική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στο σπίτι του υπόπτου για την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε στη Νάρα (δυτικά), όπου πραγματοποιούσε προεκλογική ομιλία, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε ο δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός NHK.

Τα πλάνα δείχνουν πολλούς αστυνομικούς που έφεραν προστατευτικό εξοπλισμό, κράνη και ασπίδες να εισέρχονται σε ένα κτίριο που ταυτοποιήθηκε από το NHK ως το σπίτι του άνδρα, ο οποίος συνελήφθη μετά την επίθεση εναντίον του Άμπε

Η επίθεση 

Ο πρώην πρωθυπουργός Άμπε κατέρρευσε αιμορραγώντας εν μέσω της προεκλογικής ομιλίας που εκφωνούσε. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο πυροβολισμούς, που χτύπησαν στο στήθος και στον λαιμό τον βετεράνο της ιαπωνικής πολιτικής. Κατά τον Ιάπωνα κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο κ. Άμπε υπέστη την επίθεση του ενόπλου περί τις 11:30 (τοπική ώρα).

Τη σκηνή της σύλληψης κατέγραψε ερασιτεχνικό βίντεο.

Παρομοίως, ερασιτεχνικό βίντεο δείχνει τους βοηθούς του Άμπε να ορμούν προς το μέρος του μετά τους πυροβολισμούς, καθώς ένας καπνός εμφανίζεται από πίσω του. Το βίντεο δεν δείχνει τη στιγμή της κατάρρευσης του πρώην πρωθυπουργού.

Ένας μάρτυρας της επίθεσης είπε στον τηλεοπτικό σταθμό NHK ότι ο πρώτος πυροβολισμός έκανε τον Άμπε να σκοντάψει προς τα πίσω, προσθέτοντας ότι έπεσε στο έδαφος μετά τον δεύτερο πυροβολισμό, προσθέτει ο Guardian. Ο Σίνζο Άμπε κατέρρευσε αιμορραγώντας από το στήθος και τον λαιμό, είπε πηγή προσκείμενη στην παράταξή του, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (ΦΔΚ), στο πρακτορείο ειδήσεων Jiji.

Από τον προστατευόμενο πρωθυπουργό του Άμπε, Φούμιο Κισίντα, μέχρι τους απλούς ανθρώπους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπήρξε μια έκρηξη θλίψης σε ένα έθνος όπου η πολιτική βία είναι τόσο σπάνια.

«Είμαι απίστευτα σοκαρισμένος», είπε ο κυβερνήτης του Τόκιο Γιούρικο Κόικε σε τακτική συνέντευξη Τύπου πριν ανακοινωθεί ο θάνατος του Άμπε, προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυα του. "Ανεξάρτητα από τον λόγο, μια τέτοια αποτρόπαια πράξη είναι απολύτως ασυγχώρητη. Είναι προσβολή κατά της δημοκρατίας".

Ο Κόκι Τανάκα, ένας 26χρονος εργαζόμενος στον τομέα της πληροφορικής στο κέντρο του Τόκιο, εξέφρασε παρόμοια άποψη: «Απλά εξεπλάγην που αυτό θα μπορούσε να συμβεί στην Ιαπωνία».

Οι περιορισμοί στην κατοχή όπλων της Ιαπωνίας δεν επιτρέπουν στους ιδιώτες να έχουν όπλα, και οι εξουσιοδοτημένοι κυνηγοί μπορούν να κατέχουν μόνο τουφέκια. Οι κάτοχοι όπλων πρέπει να παρακολουθήσουν μαθήματα, να περάσουν γραπτό τεστ και να υποβληθούν σε αξιολόγηση ψυχικής υγείας και έλεγχο ποινικού μητρώου. 

Οι πυροβολισμοί, όταν συμβαίνουν, συνήθως έχουν να κάνουν με τους γκάνγκστερ της «Γιακούζα» που χρησιμοποιούν παράνομα όπλα. Το 2021, σημειώθηκαν 10 περιστατικά πυροβολισμών από τα οποία οκτώ με γκάνγκστερ, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας.