Σμύρνη: Μάχη με τον χρόνο για απεγκλωβισμό επιζώντων - 20 νεκροί, 786 τραυματίες

Σμύρνη: Μάχη με τον χρόνο για απεγκλωβισμό επιζώντων - 20 νεκροί, 786 τραυματίες

Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στα ερείπια των κτηρίων της Σμύρνης που κατέρρευσαν, μετά τον ισχυρό σεισμό 6,7 Ρίχτερ βόρεια της Σάμου, για να απεγκλωβίσουν επιζώντες.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται σε 17 κτίρια που είτε κατέρρευσαν είτε υπέστησαν σοβαρές ζημιές στη Σμύρνη. Πάνω από 50 πυροσβεστικά οχήματα και 200 διασώστες έχουν αναπτυχθεί στο σημείο, σύμφωνα με την Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών (AFAD).

Στις επιχειρήσεις συμμετέχει και η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος με 48 μέλη της και 16 οχήματα και αξιωματικοί των ειδικών δυνάμεων, ενώ για τον εντοπισμό επιζώντων έχουν επιστρατευτεί και ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι. Στις προσπάθειες συμμετέχουν και κάτοικοι, που προσπαθούν να ανοίξουν διόδους απεγκλωβισμού. 

Πληροφορίες από τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι τουλάχιστον 40 άτομα έχουν εγκλωβιστεί σε ένα κτήριο, ενώ, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Σμύρνης, έχουν απεγκλωβιστεί τουλάχιστον 70 άνθρωποι.

Πιο εντατικές προσπάθειες γίνονται στη γειτονιά Μαναβκουγιού της Σμύρνης, όπου οι κάτοικοι έχουν βγει στους δρόμους.

Η AFAD ανέφερε επίσης ότι τουλάχιστον 170 μετασεισμοί, οι 21 εξ αυτών μεγέθους άνω των 4 βαθμών, καταγράφηκαν μετά τη σεισμική δόνηση.

Live εικόνα από την Τουρκία

Τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον φονικό σεισμό, ο ένας λόγω πνιγμού, και 522 έχουν τραυματιστεί. Ο δήμαρχος της Σμύρνης Τουντς Σογέρ δήλωσε πως περίπου 20 κτίρια κατέρρευσαν στην επαρχία.

«Σε αυτό το στάδιο, έχουμε λάβει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έξι κτίρια κατέρρευσαν στον Μπουρνόβα και στο Μπαϊρακλί», στην επαρχία της Σμύρνης, ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος της Τουρκίας τουλάχιστον 144 μετασεισμοί, εκ των οποίων 21 άνω των 4 βαθμών, καταγράφηκαν μετά τον σεισμό. «1.227 μέλη ομάδων έρευνας και διάσωσης επιχειρούν στην περιοχή», ανέφερε ο Μουράτ Κουρούμ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στον Μπουρνόβα, οι διασώστες, με τη συνδρομή κατοίκων και αστυνομικών, προσπαθούσαν να ανοίξουν ένα πέρασμα ανάμεσα στα ερείπια μιας επταώροφης πολυκατοικίας χρησιμοποιώντας αλυσοπρίονα, σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση TRT.

Μια ανθρώπινη αλυσίδα προσπαθούσε να απομακρύνει τα ερείπια περνώντας από τον έναν στον άλλον δοκούς και τούβλα, σύμφωνα με τα πλάνα αυτά.

Μια νεαρή γυναίκα απεγκλωβίστηκε από τα ερείπια ενός κτιρίου που είχε καταρρεύσει, σύμφωνα με το CNN-Turk. Άλλοι δύο άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν από τα ερείπια ενός άλλου επταώροφου κτιρίου, σύμφωνα με την TRT.

Με ανάρτηση του στο twitter ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, έγραψε πως «με όλα τα μέσα της Πολιτείας μας, είμαστε δίπλα στους πολίτες μας που έχουν πληγεί από τον σεισμό. Αναλαμβάνουμε δράση για να κάνουμε όσα πρέπει στην περιοχή σε συντονισμό με όλους τους υπουργούς μας».

Ο νομάρχης της Σμύρνης από την πλευρά του δεν επιβεβαίωσε πληροφορίες για νεκρούς, ενώ ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης ανέφερε και αυτός ότι ο σεισμός έγινε αισθητός, αλλά δεν έκανε λόγο για θύματα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε άλλες περιφέρειες, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Μανίσα και η Αλικαρνασσός.

Παράλληλα, όπως φαίνεται και στο βίντεο από την Τουρκία, τα νερά βγήκαν στον δρόμο αμέσως μετά τον σεισμό.