Σερβία: «Έκρηξη» κρουσμάτων - 7.606 μολύνσεις και 51 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Σερβία: «Έκρηξη» κρουσμάτων - 7.606 μολύνσεις και 51 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Νέο αρνητικό ρεκόρ νέων κρουσμάτων και θανάτων από επιπλοκές του κορονοϊού καταγράφεται και σήμερα στη Σερβία, τέσσερις ημέρες μετά την κηδεία του Πατριάρχη Ειρηναίου και το συνωστισμό χιλιάδων πιστών, χωρίς μέτρα προφύλαξης. Χθες κατέληξαν 51 ασθενείς ενώ 7.606 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί με το Βελιγράδι συνεχίζει να αποτελεί την μεγαλύτερη εστία της επιδημίας με 2.196 νέα κρούσματα.

Ακολουθεί το Νόβι Σαντ με 503 κρούσματα ενώ άλλες οχτώ πόλεις παρουσιάζουν τριψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων, το τελευταίο 24ωρο. Η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και το σύστημα υγείας ανταποκρίνεται πολύ δύσκολα, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται σήμερα 6.722 ασθενείς εκ των οποίων οι 243 είναι διασωληνωμένοι. Στα εξωτερικά ιατρεία όπου λαμβάνεται δείγμα ύποπτων κρουσμάτων επικρατεί κατάσταση πανικού.

'Ανθρωποι με σοβαρά συμπτώματα περιμένουν με τις ώρες μέσα στο τσουχτερό κρύο για να εξεταστούν. Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό αδυνατούν να ανταποκριθούν. Η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να πραγματοποιήσει, μαζικά, τεστ για τον κορονοϊό έχει ως αποτέλεσμα την διασπορά της νόσου από άτομα που δεν έχουν σοβαρά συμπτώματα και αποφεύγουν την εξέταση στα εξωτερικά ιατρεία για να μην ταλαιπωρηθούν, επισημαίνουν οι επιδημιολόγοι.

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μίρσαντ Τζέρλεκ ανέφερε ότι η επίσημη εκτίμηση είναι ότι μόνο το 30% των ενεργών κρουσμάτων εντοπίζονται.

Οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι η αυξητική τάση στην εμφάνιση των νέων κρουσμάτων και των θανάτων θα συνεχιστεί και το επόμενο δεκαήμερο ως συνέπεια της έλλειψης σοβαρών μέτρων για την αποτροπή της διασποράς της νόσου.

Η κυβέρνηση ωστόσο αρνείται να προχωρήσει σε γενικό lockdown εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα έπληττε σοβαρά την οικονομία.

Στην Σερβία δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην κυκλοφορία των πολιτών. Περιορίζεται μόνο το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, ψυχαγωγίας, διασκέδασης, τυχερών παιγνίων, θεάτρων και κινηματογράφων, μέχρι της 18:00 η ώρα, ενώ τα καταστήματα τροφίμων, τα εμπορικά και τα φαρμακεία λειτουργούν μέχρι τις 9:00 η ώρα το βράδυ. Τα σχολεία από χθες πέρασαν στο καθεστώς της τηλε-εκπαίδευσης.