ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1994η
Σάββατο, 17 Απριλίου 2021

ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

Ρωσία: Διεθνές ένταλμα σύλληψης για σύμμαχο του Ναβάλνι

Ρωσία: Διεθνές ένταλμα σύλληψης για σύμμαχο του Ναβάλνι

Η Ρωσία εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός από τους συμμάχους του Αλεξέι Ναβάλνι, του Λεονίντ Βολκόφ, ο οποίος βρίσκεται εκτός Ρωσίας, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Βολκόφ έχει καλέσει τους Ρώσους να συγκεντρωθούν κοντά στα σπίτια τους αυτό το σαββατοκύριακο για μια διαμαρτυρία, με την αφορμή και του εορτασμού του Αγίου Βαλεντίνου, να υψώσουν τα κινητά τους με αναμμένο τον φακό της συσκευής και να ανάψουν κεριά σε σχήμα καρδιάς για να κατακλύσουν με τις εικόνες αυτές τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν βγει στους δρόμους τις τελευταίες εβδομάδες για να διαμαρτυρηθούν για την φυλάκιση του Ναβάλνι, ενός προβεβλημένου πολέμιου του Κρεμλίνου, ο οποίος ισχυρίζεται ότι διώκεται για πολιτικούς λόγους.

Το ένταλμα σύλληψης καλύπτει μια σειρά από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Ο Βολκόφ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα περιφερειακά γραφεία του Ναβάλνι, έχει προκαλέσει την οργή των αρχών επειδή διοργανώνει τις διαδηλώσεις κατά του Κρεμλίνου από την έδρα του στη Λιθουανία.

Το Δικαστήριο Μπασμάνι της Μόσχας ανακοίνωσε ότι οι ερευνητές ζήτησαν την προληπτική κράτηση του Βολκόφ μετά την κατηγορία που διατυπώθηκε εις βάρος του για υποκίνηση ανηλίκων σχετικά με τις διαδηλώσεις υπέρ του Ναβάλνι.

Ανέφερε ότι το ένταλμα σύλληψης εις βάρος του εκδόθηκε για όλα τα μέλη της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, μιας ομάδας όπου ανήκουν πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και η Ρωσία.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι ο Βολκόφ θα κρατηθεί για δύο μήνες στη Ρωσία αν και όποτε συλληφθεί ή εκδοθεί.

Η Λιθουανία, όπου κατοικεί, δεν είναι μέλος της ΚΑΚ.

Ο Βολκόφ έγραψε στο κανάλι του, Telegram, ότι θα συνεχίσει να εργάζεται και θα αγνοήσει το ένταλμα σύλληψης.

Ο Βολκόφ εγκατέλειψε τη Ρωσία το 2019 όταν οι αρχές άνοιξαν ποινική έρευνα εναντίον του Ιδρύματος Ναβάλνι Κατά της Διαφθοράς για φερόμενο ξέπλυμα χρήματος.

Ο Ναβάλνι έχει δηλώσει ότι σέβεται την απόφαση του συνεργάτη του να εγκαταλείψει την χώρα και ότι το να εργάζεται εκτός Ρωσίας μπορεί τελικά να κρατήσει τον Βολκόφ μακριά από τις ρωσικές αρχές επιβολής του νόμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ