Reuters: Η ΕΕ ελέγχει την ινδική εταιρεία παραγωγής εμβολίων με την οποία συνεργάζεται η AstraZeneca

Reuters: Η ΕΕ ελέγχει την ινδική εταιρεία παραγωγής εμβολίων με την οποία συνεργάζεται η AstraZeneca

Η ρυθμιστική αρχή της Ευρώπης για τα φάρμακα (ΕΜΑ) προβαίνει σε έλεγχο του Institute Serum της Ινδίας, τον μεγαλύτερο παραγωγό εμβολίων στον πλανήτη με τον οποίο συνεργάζεται η AstraZeneca για την παρασκευή του σκευάσματος της κατά του κορονοϊού.

Το SII παράγει το εμβόλιο AstraZeneca, που αναπτύχθηκε με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, για δεκάδες φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες.

«Ο ακριβής λόγος για τον έλεγχο των διαδικασιών παραγωγής και των εγκαταστάσεων του SII δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί» αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ωστόσο εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανό να εξαχθούν εμβόλια από εκεί προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίοι εποπτεύουν τη σύμβαση προμήθειας του μπλοκ με την AstraZeneca, αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Όμως, οι εκπρόσωποι και των δύο οργανισμών επιβεβαίωσαν σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι ο EMA θα χρειαστεί να ασκήσει έλεγχο και να αλλάξει την άδεια κυκλοφορίας για την εξαγωγή που θα εξαχθεί στο μπλοκ.

Την Πέμπτη, ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σόριοτ, δήλωσε στους νομοθέτες της ΕΕ ότι θα αυξηθούν οι αποστολές προς το μπλοκ των 27, το δεύτερο τρίμηνο, μετά τα σημαντικά προβλήματα που υπήρξαν τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

Η φαρμακευτική ανακοίνωσε την Τρίτη ότι σχεδιάζει να παραδώσει 180 εκατομμύρια δόσεις στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο, οι μισές εκ των οποίων θα προέλθουν από εργοστάσια εκτός Ευρώπης.

Η AstraZeneca, απαντώντας στο δημοσίευμα του Reuters που επικαλούμενο αξιωματούχο της Ε.Ε. έκανε λόγο για σημαντική απόκλιση στις παραδόσεις αναφέροντας πως ο αριθμός των εμβολίων θα είναι λιγότερος από 90 εκατομμύρια, ανέφερε «Σε αυτό το στάδιο η AstraZeneca εργάζεται για να αυξήσει την παραγωγικότητα στην εφοδιαστική αλυσίδα και να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την παγκόσμια ικανότητά της προκειμένου να επιτύχει παράδοση 180 εκατομμυρίων δόσεων στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία έχει θέσει ως στόχο τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού της έως το τέλος του καλοκαιριού, προσπαθεί τώρα να επεκτείνει το αποθεματικό εμβολίων, το οποίο ανέρχεται ήδη σε περίπου 2,3 δισεκατομμύρια δόσεις από έξι φαρμακευτικές για τον πληθυσμό των 450 εκατομμυρίων.

Michael Reichel/dpa via AP