Πρωθυπουργός Σουηδίας: Ιστορική αλλαγή η επιδίωξη ένταξή μας στο ΝΑΤΟ

Πρωθυπουργός Σουηδίας: Ιστορική αλλαγή η επιδίωξη ένταξή μας στο ΝΑΤΟ

«Μια ιστορική αλλαγή στη γραμμή πολιτικής ασφάλειας της χώρας μας», αντιπροσωπεύει η επιδίωξη ένταξης στο ΝΑΤΟ της χώρας, ανέφερε η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο κοινοβούλιο, όπου συζητιέται η είσοδος της χώρας στη Συμμαχία.

Σύμφωνα με το Associated Press η Άντερσον ανέφερε ότι «η Σουηδία χρειάζεται επίσημες εγγυήσεις ασφάλειας που συνοδεύουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ», προσθέτοντας ότι η χώρα ενεργούσε μαζί με τη γειτονική Φινλανδία.

Η συζήτηση αναμένεται να είναι τυπική καθώς υπάρχει σαφής πλειοψηφία βουλευτών υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Η Σουηδία αναμένεται να επιδιώξει επίσημα ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία των 30 μελών αργότερα τη Δευτέρα.

Η κίνηση στη Σουηδία, η οποία βρίσκεται εκτός στρατιωτικών συμμαχιών από τους Ναπολεόντειους Πολέμους, ήρθε αφότου η Φινλανδία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι και αυτή θα επιδιώξει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Η Σουηδία υπερασπίζεται καλύτερα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», είπε ο Άντερσον. «Δυστυχώς, δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι η τάση (των ενεργειών της Ρωσίας) θα αντιστραφεί στο άμεσο μέλλον».

Την Κυριακή, οι Σουηδοί Σοσιαλδημοκράτες έσπασαν τη μακροχρόνια θέση του κόμματος ότι η Σουηδία πρέπει να παραμείνει αδέσμευτη, ανοίγοντας το δρόμο για μια σαφή πλειοψηφία για ένταξη στο ΝΑΤΟ στο κοινοβούλιο

Η συζήτηση τη Δευτέρα δίνει τη δυνατότητα στη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση να αποδείξει ότι υπάρχει τεράστια υποστήριξη για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Από τα οκτώ κόμματα της Σουηδίας, μόνο δύο μικρότερα, αριστερά κόμματα αντιτίθενται.

Η κοινή γνώμη τόσο στη Σουηδία όσο και στη Φινλανδία ήταν κατηγορηματικά κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ, αλλά η υποστήριξη για ένταξη αυξήθηκε σχεδόν εν μία νυκτί μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.