Πρόστιμο - «μαμούθ» στη Ρωσία για την υπόθεση Yukos

Πρόστιμο - «μαμούθ» στη Ρωσία για την υπόθεση Yukos

Ολλανδικό δικαστήριο επικύρωσε σε δεύτερο βαθμό την καταδίκη της Ρωσίας και την υποχρεώνει να καταβάλει αποζημίωση ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους πρώην μετόχους του πετρελαϊκού ομίλου Yukos που έχει διαλυθεί.

«Το Κρεμλίνο ηττήθηκε στην Χάγη απέναντι στους μετόχους της Yukos», έγραψε στο Twitter από την Ελβετία όπου ζει ο πρώην μεγαλομέτοχος της εταιρείας Μιχαήλ Χοντορκόφσκι. «Το Κρεμλίνο ηττήθηκε, όχι η Ρωσία, και, στο τέλος, δεν θα πληρώσει η Ρωσία, αλλά ο (Ιγκόρ) Σετσίν!», πρόσθεσε αναφερόμενος στον Ρώσο ολιγάρχη επικεφαλής της Rosneft, του πετρελαϊκού ομίλου που έγινε παγκόσμιος πετρελαϊκός κολοσσός χάρη στις μετοχές του ομίλου Yukos.

H υπόθεση διαρκεί εδώ και χρόνια αφού το 2014, το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης αποφάσισε ότι η Ρωσία οφείλει να καταβάλει αποζημίωση ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων -το ήμισυ του ποσού που περιλαμβανόταν στην αγωγή- προς τους πρώην μετόχους της εταιρείας, που υπήρξε η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας. Η αγωγή είχε κατατεθεί στη Χάγη από θυγατρική του Ομίλου Menatep, με έδρα το Γιβραλτάρ, εταιρεία μέσω της οποίας ο Χοντορκόφσκι έλεγχε την Yukos. Ο Ομιλος Menatep είναι σήμερα η εταιρεία χαρτοφυλακίου GML και ο Χοντορκόφσκι δεν είναι πλέον μέτοχος της GML ή της Yukos.

Αργότερα το 2016, το περιφερειακό δικαστήριο της Χάγης ανέτρεψε προηγούμενη απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου της Χάγης, που επέβαλε στη Ρωσία να αποζημιώσει τους πρώην μετόχους της Yukos με $50 δισεκατομμύρια για την απαλλοτρίωση της εταιρείας.

Η Ρωσία έχει ανοικτούς λογαριασμούς με τον Χοντορκόφσκι αφού υπάρχει ένταλμα σύλληψης κατά το πρώην επικεφαλής της Yukos,  τον οποίο η αστυνομία κατηγορεί ότι είχε δώσει εντολή για τη δολοφονία του δημάρχου πόλης της Σιβηρίας το 1998, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.