Προς lockdown στους ανεμβολίαστους και από Γερμανία

Προς lockdown στους ανεμβολίαστους και από Γερμανία

Τα τρία κόμματα, που πιθανόν θα σχηματίσουν τον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας συμφώνησαν να επιβάλλουν αυστηρότερους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους πολίτες, μετά την Αυστρία. Όπως μετέδωσε  ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός ARD, αποφάσισαν να τεθούν αυστηρότερα μέτρα για τους μη εμβολιασμένους, συμπεριλαμβανομένου της απαίτησης να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ πριν ταξιδέψουν με λεωφορείο ή τρένο.

Σύμφωνα με το Politico αρχικά οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι Πράσινοι και οι φιλελεύθεροι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) πρότειναν νέους πιο ήπιους κανόνες στο κοινοβούλιο την περασμένη Πέμπτη, προκαλώντας την έντονη αντίδραση σε τμήματα του πληθυσμού και ιατρικούς εμπειρογνώμονες καθώς τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται σε όλη τη Γερμανία.

Ο ρυθμός επίπτωσης επτά ημερών -ο αριθμός των ανθρώπων ανά 100.000 που μολύνθηκαν την τελευταία εβδομάδα- αυξήθηκε σε 303 από 289 που ήταν την προηγούμενη ημέρα, έδειξαν σήμερα τα στοιχεία από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 43 και έφθασε συνολικά τους 97.715.

Στο πλαίσιο αυτό μετέδωσε ότι «οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί λεωφορεία ή τραίνα θα πρέπει να επιδεικνύει αρνητικό τεστ, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης», καθώς και ότι προτάθηκαν ανάλογοι περιορισμοί και για τους χώρους εργασίας.

Ο αρχηγός των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε το απόγευμα της Κυριακής ότι, με απλά λόγια, οι προτεινόμενοι κανόνες ισοδυναμούσαν με «κλείδωμα για τους μη εμβολιασμένους». Αυτό, σύμφωνα με το politico απηχεί περιορισμούς που μόλις τέθηκαν σε ισχύ στην Αυστρία, όπου ο αριθμός των εμβολίων είναι χαμηλότερος και ο αριθμός των μολύνσεων ακόμη υψηλότερος από ό,τι στη Γερμανία.

Οι αλλαγές υπόκεινται σε επεξεργασία για τις προτεινόμενες αλλαγές στο νόμο για τις μολυσματικές ασθένειες που το κοινοβούλιο πρόκειται να ψηφίσει αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Στο μεταξύ, από σήμερα πάντως περιορίζεται σημαντικά η κοινωνική ζωή των ανεμβολίαστων και στο Βερολίνο, καθώς –σε πρώτη φάση ως την 28η Νοεμβρίου– δεν θα έχουν πρόσβαση σε χώρους εστίασης, αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, γυμναστήρια, κομμωτήρια και ινστιτούτα αισθητικής, αλλά και στους ζωολογικούς και βοτανικούς κήπους της πρωτεύουσας. Τα διάσημα νυχτερινά κλαμπ του Βερολίνου λειτουργούσαν ήδη με τον συγκεκριμένο κανονισμό.

Επιπλέον, αν και ο κανόνας δεν ισχύει για τα ξενοδοχεία, θα εφαρμόζεται για τους τουρίστες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τουριστικά λεωφορεία ξεναγήσεων και τουριστικά σκάφη στον ποταμό Σπρέε.

Κύριος λόγος της απόφασης της τοπικής Γερουσίας είναι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, αλλά και η σημαντική επιβάρυνση των νοσοκομείων της πόλης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Charité ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ακυρώνει όλες τις τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις, λόγω της υπερφόρτωσης του συστήματος.

Ανάλογοι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους ισχύουν ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα στη Σαξονία, ενώ την Πέμπτη θα συνεδριάσουν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων, σε νέα προσπάθεια συντονισμού και εφαρμογής ενιαίων κανονισμών.

Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού οι πολίτες

Την ίδια ώρα, υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά του κορονοϊού τοποθετείται η πλειοψηφία των Γερμανών, εκφράζοντας ανησυχία κυρίως για το ενδεχόμενο μόλυνσης των ηλικιωμένων και των ανεμβολίαστων παιδιών.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο «DeutschlandTrend» για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το 57% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ μιας γενικής υποχρέωσης εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 18 ετών, ενώ το 39% εναντίον μιας τέτοιας επιλογής.

Τον περασμένο Αύγουστο, στο ίδιο ερώτημα, οι πολίτες ήταν διχασμένοι, με το 46% να τοποθετείται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού και το 50% κατά. Σε ό,τι αφορά τα διάφορα επαγγέλματα, το 74% θεωρεί ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εργαζόμενων στον υγειονομικό τομέα και στον τομέα της φροντίδας ηλικιωμένων.

Οι περισσότεροι υποστηρικτές του υποχρεωτικού εμβολιασμού προέρχονται από τους ψηφοφόρους της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) με 73% και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) με 71%. Ακολουθούν οι ψηφοφόροι των Πρασίνων με 56% και των Φιλελευθέρων (FDP) με 53%. Μεταξύ των ψηφοφόρων της Αριστεράς, το 55% τοποθετείται κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, όπως και το 71% των ψηφοφόρων της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).