Προκλητικές δηλώσεις Ακάρ για αποστρατικοποίηση των νησιών και S-400

Προκλητικές δηλώσεις Ακάρ για αποστρατικοποίηση των νησιών και S-400

Νέες προκλητικές δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ, φιλοξενεί η εφημερίδα Aksam, στις οποίες ο τούρκος υπουργός Άμυνας κάνει λόγο για προκλήσεις της Ελλάδας η οποία δεν αποστρατιωτικοποιεί τα νησιά και πραγματοποιεί επισκέψεις. 

«Επισκέφτηκαν 78 φορές τα νησιά. Αυτές είναι προκλήσεις», υπογράμμισε.

«Οι Έλληνες στρατιωτικοποίησαν 16 από τα 23 νησιά που πρέπει να είναι σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης.  Παρά τις συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων. Ρώτησα στην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας. Ποιος έχει επεκτατικές βλέψεις;» δήλωσε ο Χ. Ακάρ και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που έχει χωρικά ύδατα 6 μίλια και εναέριο χώρο 10 μίλια. Μέχρι τώρα αξιωματούχοι πραγματοποίησαν 78 επισκέψεις στα νησιά που βρίσκονται μπροστά μας, δίπλα μας. Αυτές είναι προκλήσεις! Αφού μιλάτε για φιλία, τότε αποστρατικοποιήστε τα νησιά!». 

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μη ενεργοποίησης των πυραύλων S-400 και πρότεινε την χρήση ενός μοντέλου «παρόμοιο με εκείνο που ισχύει για τους S-300 που βρίσκονται στην Κρήτη».

«Είμαστε ανοικτοί σε μια διαπραγμάτευση πάνω σ' ένα μοντέλο παρόμοιο με εκείνο που ισχύει για τους S-300 που βρίσκονται στο νησί της Κρήτης, στην Ελλάδα», τόνισε στην εφημερίδα Χουριέτ ο Χ. Ακάρ, ενώ απαντώντας σε ερώτηση που υπενθύμιζε το «μη επιχειρησιακό» καθεστώς των πυραύλων που είναι ανεπτυγμένοι στην Κρήτη, ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε πως η Τουρκία δεν χρειάζεται «να τους χρησιμοποιεί συνεχώς».

«Αυτά τα συστήματα (σ.σ.: αντιαεροπορικής άμυνας) χρησιμοποιούνται ανάλογα με την απειλή. Θα αποφασίσουμε γι' αυτό», πρόσθεσε.