Πρώην επικεφαλής Google: Μόνο 1 ή 2 χρόνια μπροστά από την Κίνα τεχνολογικά

Πρώην επικεφαλής Google: Μόνο 1 ή 2 χρόνια μπροστά από την Κίνα τεχνολογικά

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google Έρικ Σμιτ εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται μπροστά από την Κίνα στις αναδυόμενες τεχνολογίες, όμως θα πρέπει να αυξήσουν τις επενδύσεις και τις συνεργασίες με τους συμμάχους τους, καθότι το Πεκίνο μπορεί να μπορεί να βρεθεί "μπροστά σε ένα η δύο χρόνια".

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι "ένα ή δύο χρόνια μπροστά από την Κίνα, όχι πέντε ή 10 όπως νομίζαμε" δήλωσε ο Σμιντ σε ακρόαση της Επιτροπής Ένοπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας για τις αναδυόμενες τεχνολογίες.

"Λόγω της διάδοσης της τεχνολογίας, οτιδήποτε νέο εφευρίσκεται, η Κίνα αμέσως το υιοθετεί. Έτσι, η απειλή είναι πολύ, πολύ πραγματική", δήλωσε ο Σμιντ, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ασφάλειας για την Τεχνητή Νοημοσύνη, που ιδρύθηκε το 2018.

Ο Σμιντ έχει και στο παρελθόν εκφράσει τον προβληματισμό του για την "εισβολή της Κίνας" στη σφαίρα της Τεχνητής Νοημοσύνης, ιδιαίτερα μέσω της στρατιωτικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον ίδιο για να αντιμετωπίσει η χώρα την Κίνα θα πρέπει να επενδύσει περισσότερο "στην έρευνα, την ηθική στη δομή της τεχνητής νοημοσύνης" και "να συνεργαστεί με χώρες όπως ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και η Ιαπωνία".

Τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για δημιουργία διακρατικών συμμαχιών είπε "η Κίνα είναι πολύ μεγάλη. Υπάρχουν πάρα πολλοί έξυπνοι άνθρωποι εκεί για να το κάνουμε όλο αυτό μόνοι μας".

Ο Σμιντ επανέλαβε τέλος ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι της θα πρέπει να ηγηθούν και σε αυτόν το τομέα, προκειμένου να τεθούν ηθικά στάνταρντς που θα διαφυλάξουν τις ανθρώπινες αξίες.