8ος χρόνος, ημέρα 2478η
Κυριακή, 14 Αυγούστου 2022

Πρώην επικεφαλής F1: Θα έτρωγα σφαίρα για τον Πούτιν - Αποστάσεις κρατά η F1

Πρώην επικεφαλής F1: Θα έτρωγα σφαίρα για τον Πούτιν - Αποστάσεις κρατά η F1
AP

Θα έδινε και τη ζωή του για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν το πρώην αφεντικό της Φόρμουλα 1, Μπέρνι Έκλεστοουν, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Good Morning Britain του ITV, που μεταδίδει το BBC. Ο 91χρονος δισεκατομμυριούχος δηλώνει ότι ο Πούτιν δεν προκάλεσε σκόπιμα τον πόλεμο στην Ουκρανία κατηγορώντας μάλιστα τον Ουκρανό πρόεδρο ότι δεν έκανε κάτι για να τον αποτρέψει. «Θα έτρωγα σφαίρα για τον Πούτιν» είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτό που κάνει [ο Πούτιν] είναι κάτι που πιστεύει ότι είναι το σωστό πράγμα που κάνει για τη Ρωσία», δήλωσε χαρακτηριστικά. Όταν οι δημοσιογράφοι του είπαν ότι δεν μπορούσε να δικαιολογήσει τις ενέργειες του Πούτιν και τους θανάτους χιλιάδων ανθρώπων, απάντησε: «Δεν το κάνω. Δεν ήταν σκόπιμα».

Παράλληλα ο Έκλεστοουν ανέφερε ότι δεν είχε μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο από τότε που ξεκίνησε η εισβολή τον Φεβρουάριο, αλλά πρόσθεσε: «Είμαι απολύτως βέβαιος ότι τώρα εύχεται να μην ξεκινούσε όλη αυτή την επιχείρηση, αλλά δεν ξεκίνησε ως πόλεμος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Έκλεστοουν δημιούργησε σχέσεις με τον Πούτιν, με την καθιέρωση του ρωσικού Grand Prix, του οποίου η έναρξη έγινε στο θέρετρο του Σότσι, στη Μαύρη Θάλασσα το 2014.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο δισεκατομμυριούχος προκαλεί επικριτικά σχόλια. Το 2016 είχε πει ότι ο Πούτιν ήταν «ο τύπος που έπρεπε να διοικήσει την Ευρώπη» και έγινε διαβόητος για τα προκλητικά και αναχρονιστικά σχόλιά του για κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα.

Επιπλέον, ο Έκλεστοουν υπερασπίστηκε και τον ρατσιστικό χαρακτηρισμό του θρύλου της F1 Νέλσον Πικέ στον Λιούις Χάμιλτον, που τον αποκάλεσε «νέγρο».

Αποστάσεις κρατά η F1

«Τα σχόλια που έκανε ο Μπέρνι Έκλεστοουν είναι προσωπικές του απόψεις και έρχονται σε πολύ μεγάλη αντίθεση με τη θέση των σύγχρονων αξιών του αθλήματός μας», αναφέρεται σε δήλωση της F1.

Αρκετά ανώτερα στελέχη της F1 είπαν στο BBC Sport ότι πιστεύουν ότι ο Έκλεστοουν εκτελεί κάποια μορφή άτυπου συμβουλευτικού ρόλου στον πρόεδρο της FIA - το διοικητικό σώμα του μηχανοκίνητου αθλητισμού.