ΠΟΥ προς νέους: «Αναρωτηθείτε: Πρέπει στ' αλήθεια να πάω σ' αυτό το πάρτι;»

ΠΟΥ προς νέους: «Αναρωτηθείτε: Πρέπει στ' αλήθεια να πάω σ' αυτό το πάρτι;»

Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ απεύθυναν σήμερα έκκληση προς τους νέους να τιθασεύσουν την ανάγκη τους για διασκέδαση ώστε να βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.

Κουρασμένοι από τα lockdown και με διάθεση να απολαύσουν το καλοκαίρι του βόρειο ημισφαιρίου, οι νέοι σε κάποιες χώρες συμβάλλουν αποφασιστικά στις εξάρσεις της πανδημίας καθώς συγκεντρώνονται για πάρτι, μπάρμπεκιου και διακοπές.

Ακόμη και στη Γενεύη, όπου βρίσκεται η έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα νυχτερινά κέντρα χρειάστηκε να κλείσουν την προηγούμενη εβδομάδα, αφού διαπιστώθηκε ότι σχεδόν τα μισά νέα κρούσματα προέρχονταν από εκεί.

«Οι νεότεροι θα πρέπει να αντιληφθούν ότι φέρουν κι εκείνοι ευθύνη» δήλωσε ο επικεφαλής εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ και πατέρας τριών παιδιών Μάικ Ράιαν. «Αναρωτηθείτε: πρέπει στ' αλήθεια να πάω σ' αυτό το πάρτι;»

Τα νεαρά άτομα είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρά συμπτώματα της Covid-19 σε σύγκριση με τους γονείς ή τους παππούδες τους, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 15-24 ετών που έχει μολυνθεί όμως, έχει τριπλασιαστεί μέσα σε περίπου πέντε μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ.

Ο Ράιαν επισήμανε επίσης ότι οι νέοι είναι πολύ επιφυλακτικοί στο να δώσουν τα στοιχεία τους ή τα στοιχεία των φίλων τους κατά την ιχνηλάτηση επαφών. «Είναι κάτι δύσκολο, αλλά είναι αυτό που πρέπει να γίνει για να σταματήσουμε τον ιό», είπε.

Εκτός από την ευθύνη απέναντι στους άλλους, η επιδημιολόγος του ΠΟΥ Μαρία Βαν Κερκχόβε προειδοποίησε ότι οι νέοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί επειδή ακόμη οι ήπιες μορφές της ασθένειας μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.