«Πόλεμος» Δημοκρατικών-Ρεπουμπλικάνων για τη δίκη Τραμπ στη Γερουσία

«Πόλεμος» Δημοκρατικών-Ρεπουμπλικάνων για τη δίκη Τραμπ στη Γερουσία

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ απέρριψε αίτημα του ομολόγου του των Δημοκρατικών για τη κλήση μαρτύρων κατά την επικείμενη δίκη του προέδρου Τραμπ στη Γερουσία.

Μιλώντας από τη βήμα του σώματος, ο Γερουσιαστής από το Κεντάκι περιέγραψε την πρόταση του Τσάκ Σούμερ ως «λάθος» και προειδοποίησε ότι «θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εφιαλτικό προηγούμενο για το θεσμικό μας όργανο». Ο Μακόνελ πρόσθεσε ότι «Ο Σούμερ θα ήθελε προφανώς να κάνουμε τη δουλειά που έκανε η Βουλή, όμως δουλειά μας είναι να κρίνουμε». 

Αποκαλώντας σαρκαστικά τη διαδικασία στη Βουλή από τους Δημοκρατικούς ως την «πιο συσσωρευμένη, ελάχιστη διεξοδική και άδικη έρευνα μομφής στη σύγχρονη ιστορία», ο Μακόνελ προέτρεψε τη Βουλή έστω και την τελευταία στιγμή να μην παραπέμψει τον πρόεδρο. 

Ο Σούμερ από την πλευρά του απάντησε «τι φοβάται ο Μακόνελ;,τι φοβάται ο Τραμπ;, την αλήθεια». 

O Γερουσιαστής από τη Νέα Υόρκη επισήμανε ότι οι συνάδελφοι του πρέπει να ακούσουν τους μάρτυρες και να δουν τα έγγραφα που αφορούν την υπόθεση.  Η δίκη, η οποία κατά τον Σούμερ θα μπορούσε να αρχίσει στις 7 Ιανουαρίου, έχει πλέον δρομολογηθεί. Η Βουλή των Αντιπροσώπων, τον έλεγχο της οποίας έχουν οι Δημοκρατικοί, θα ψηφίσει επί των δύο άρθρων μομφής, αύριο.

Τις προάλλες μάλιστα με  επιστολή του προς τον πρόεδρο του σώματος, τον Ρεπουμπλικάνο Μιτς Μακόνελ, ο Σούμερ ζητούσε να κληθούν να καταθέσουν στη δίκη του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο υπηρεσιακός γενικός γραμματέας της προεδρίας Μικ Μαλβέινι, ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον, ο Ρόμπερτ Μπλερ, συνεργάτης του Μαλβέινι, ένας αξιωματούχος αρμόδιος για τον προϋπολογισμό, ο Μάικλ Ντάφι και άλλοι.