Πλοίαρχος Oruc Reis: Περήφανος που υπηρετώ την ιδέα της «Γαλάζιας πατρίδας»

Πλοίαρχος Oruc Reis: Περήφανος που υπηρετώ την ιδέα της «Γαλάζιας πατρίδας»

Περήφανος που υπηρετεί από τη θέση αυτή την ιδέα της «Γαλάζιας Πατρίδας» δήλωσε ο πλοίαρχος του Oruc Reis στην εφημερίδα Yeni Safak, ενώ μίλησε και για τη δράση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους στην Ανατολική Μεσόγειο το προηγούμενο διάστημα, που σηματοδότησε τη νέα κρίση με την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο πλοίαρχος του Oruc Reis Τζανκάτ Ουζσέν δήλωσε «περήφανος» που η Τουρκία κατάφερε και απέκτησε ένα τέτοιο ερευνητικό πλοίο, που μπορεί ν’ ανταπεξέλθει στην αποστολή του κάτω απ΄ όλες τις συνθήκες. «Όταν πηγαίναμε σε άλλες χώρες και βλέπαμε τέτοια πλοία ερευνητικά και πλοία γεωτρήσεων σκεφτόμασταν άραγε θα έχει ποτέ και το δικό μας κράτος τέτοια πλοία. Αυτό ονειρευόμασταν. Αργότερα με τις εργασίες του Κράτους μας γύρω από την "Εθνική Πολιτική Ενέργειας και Μεταλλείων", αποκτήσαμε αυτά τα πλοία"». 

Ο Ουζσέν είπε πως το Oruc Reis έχει όλες τις δυνατότητες των σεισμικών σκαφών που εργάζονται σε διεθνή ύδατα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβαν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, για την προστασία και την επιτυχία της αποστολής του Oruc Reis. 

Ο ίδιος έκανε γνωστό πως μετά από ένα δοκιμαστικό ταξίδι στα ανοιχτά της Αττάλειας, το ερευνητικό πλοίο θα συνεχίσει τις εργασίες του. «Στην περιοχή αυτή με τα μέτρα που πήραν οι τούρκικες Ένοπλες Δυνάμεις κατά τις επιχειρήσεις μας δεν επιτρέπει από το κράτος μας καμία επέμβαση. Αυτή η διαδικασία, το ότι δηλαδή ήταν μαζί μας ο στόλος μας αποτέλεσε ένα έξτρα κίνητρο για εμάς. Και εμείς λοιπόν προσπαθήσαμε να εκπληρώσουμε με επιτυχία το καθήκον μας. Ποτέ δεν είχαμε την παραμικρή ανησυχία. Τον ασκούμε τα καθήκοντά μας στην περιοχή που δεχόμαστε ως Γαλάζια Πατρίδα ήταν ένα θέμα τιμής και υπερηφάνειας για μας".

Ο Ουζσεν δήλωσε επίσης ότι μετά από μία περίοδο 35 ημερών για εργασίες συντήρησης και δοκιμών, το Oruc Reis ετοιμάζεται για επιχειρήσεις και δήλωσε πως «Οταν πραγματοποιηθούν αυτές οι προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης και ολοκληρωθεί η αλλαγή του προσωπικού, θα κάνουμε ένα δοκιμαστικό ταξίδι στα ανοιχτά της Αττάλειας και μετά θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σύμφωνα με τις οδηγίες του φορέα».